València acull la V Conferència de Presidències de Diputacions amb el focus en el repte demogràfic

La Diputació, junt amb la FEMP i la Fundació Democracia y Gobierno Local, organitza la trobada de corporacions provincials, cabildos i consells insulars, que se celebra els dies 12 i 13 en la Beneficència

Guardar

Sala Alfons el Magnànim Beneficència
Sala Alfons el Magnànim Beneficència

La Diputació organitza, junt amb la Fundació Democracia y Gobierno Local i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), la V Conferència de Presidències de Diputacions, Cabildos i Consells Insulars. València acollirà, dijous que ve i la matinal del divendres, la trobada entre els màxims responsables dels ens provincials, que torna després de la pandèmia per a posar el focus en el repte demogràfic i la gestió dels fons europeus amb vista a la recuperació econòmica.

La Beneficència és l'edifici de la Diputació triat per a albergar esta important cita de gestors d'ens supramunicipals, aquells que coordinen l'assistència als milers d'ajuntaments de tot el país. El president de la Generalitat, Ximo Puig, el de la Diputació de València, Toni Gaspar, que exercirà d'amfitrió, i la seua homòloga en la Diputació de Barcelona, Núria Marín, presidenta al seu torn de la Fundació Democracia y Gobierno Local, seran els encarregats d'obrir la conferència en la vesprada del dijous.

A continuació, la ponència inaugural serà a càrrec de Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administratiu en la Universitat de Barcelona i doctor en Dret en la Universitat de Bolonia. En la mateixa intervindrà també el catedràtic en Dret Administratiu Alfredo Galán. Per a la matinal del divendres queden sengles taules de debat centrades en els dos grans temes proposats en la conferència: el repte demogràfic i els fons europeus per a la recuperació postpandèmica.

Debat institucional

La primera de les taules està programada per a les 9.00 hores i comptarà amb la ponència d'Elena Cebrián, secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació de la Generalitat. L'exconsellera d'Agricultura i exsecretària general per al Repte Demogràfic del Govern estatal presentarà un debat en el qual participaran presidents i presidentes de diputacions, cabildos i consells insulars, aportant les seues experiències i reflexions sobre una realitat que engloba desafiaments molt diversos, des de la despoblació i l'envelliment fins a les migracions, la baixa natalitat o la sobrepoblació estacional, entre altres.

Una pausa de mitja hora donarà pas a la segona taula de treball, fixada per a les 11.00 hores a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència, amb el catedràtic de Geografia Humana en la Universitat, Joan Romero, com a presentador i la participació de responsables dels ens provincials. Romero, exconseller d'Educació i director de l'Institut de Desenvolupament Local fins a 2008, és responsable des de 2002 del projecte investigador Estrategias de Cooperación y Desarrollo Territorial en España i participa en projectes de la European Spatial Planning Observation Network. El debat abordarà la importància de la transformació digital en la gestió dels fons europeus.

L'expectació d'una trobada "oportuna"

En paraules del president de la Diputació de València, Toni Gaspar, "estem davant una trobada de responsables provincials molt oportuna, ja que eixim d'una pandèmia que ha posat de manifest la importància de les diputacions en la gestió del dia a dia dels ajuntaments, les institucions més pròximes a les persones i als seus problemes i necessitats".

Gaspar ha destacat "l'expectació que genera aquesta cinquena conferència de presidents de diputacions, cabildos i consells insulars, que és per damunt de tot un fòrum de reflexió i treball que recull la veu del municipalisme i afronta reptes fonamentals per als nostres pobles com la transformació digital, la concreció de les ajudes europees i les polítiques reals i efectives per a fer front a la despoblació".

Després de les taules de debat, està prevista la redacció i aprovació d'una declaració conjunta amb les conclusions de la trobada, que serà exposada després de l'acte de clausura, a càrrec de Francisco Reyes, president de la Diputació de Jaén i de la Comisión de Diputaciones, Cabildos y Consejos Insulares de la FEMP.

Destacats