Vaga feminista del 8M: serveis mínims i suports polítics

Tots els partits del Botànic donen suport a les mobilitzacions del 8M mentres Cantó llança crítiques per les xarxes socials

Guardar

huelga feminista 8 marzo 8m valencia
huelga feminista 8 marzo 8m valencia

L'encara Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, va presentar ahir la campanya 'Vull ser com' de cara al 8M. Durant la presentació de la iniciativa, que pretén crear referents socials femenins, Oltra va assenyalar la importància del feminisme i de la participació en la vaga feminista del divendres: "Les dones podem arribar allà on ens proposem, però preferim que la societat no ens ho pose més difícil".

El Consell dóna suport a la mobilització del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, i ha distribuït els serveis mínims -publicats en el Diari Oficial- perquè, en l'àmbit públic, sí que es farà vaga. Ja ho va avançar la Vicepresidenta fa unes setmanes: "ens sumarem a aqueixa gran mobilització de dones, també d'homes, que al llarg del món reivindiquen relacions igualitàries en tots els aspectes", va assegurar.

En el transport públic d'EMT i FGV (Metrovalencia) els serveis mínims seran del 25%, per la qual cosa afectarà el nou horari nocturn. En À Punt treballarà un 50% de la plantilla habitual.

De cara als hospitals, els serveis mínims fixats són iguals que els oferits els diumenges en tots els sectors, des d'urgències a manteniment. No obstant això, sí que es manté la jornada normal en serveis de gran importància, com és la diàlisi, radioteràpia, trasplantaments o la unitat de reanimació. La farmàcia hospitalària, quiròfans programats, oncologia, unitat d'hospitalització a domicili i hospital de dia tenen els serveis en un 50% de la jornada habitual. La mateixa reducció tindrà l'atenció domiciliària i els centres de transfusions. Els centres de salut dels diferents districtes funcionaran igual que els dissabtes.

Quant als col·legis, El Consell ha establit uns serveis mínims iguals per a ensenyament públic i privat. En tots ha d'haver-hi, com a mínim, la presència física d'un responsable de l'equip directiu del centre -sense obligació de fer classe-. Per a educació infantil i primària, ha d'haver-hi un professor o professora per etapa -i cada 8 classes-, igual que en l'ESO -cada 10 classes-. En els centres d'educació especial ha d'haver-hi un educador o educadora per cada 5 classes i en els internats hi haurà els serveis habituals els dies festius.

També s'han detallat els serveis mínims per a justícia. Ha d'haver-hi un funcionari del Cos de Gestió Processal i Administrativa o Tramitació Processal per cadascuna de les seccions, i un funcionari d'Auxili Judicial per cada sala del TSJ. En les audiències provincials, mínim un funcionari del Cos de Gestió Processal o Tramitació Processal per cada secció, i un d'Auxili Judicial per cada 4 seccions. Els jutjats de guàrdia treballaran amb normalitat.

Suports i atacs

Diferents personalitats de l'actualitat política valenciana s'han posicionat sobre la vaga feminista del 8M.

Com s'ha assenyalat, Oltra va anunciar el suport del Consell a la mobilització que, al seu judici, ha fet canvis "des d'una perspectiva de gènere que no tenen marxa arrere". També Joan Ribó, Alcalde de València i company de formació d'Oltra i va assenyalar el seu suport a la mobilització. A més, acaba de ser protagonista per "prendre totes les mesures legalment permeses" per a impedir la circulació de l'autobús masclista d''HazteOír'.

https://twitter.com/joanribo/status/1103004879096819713

El President de la Generalitat, Ximo Puig, va assenyalar en un acte d'UGT fa una setmana que el moviment feminista és "la revolució del Segle XXI", i va donar suport a les mobilitzacions del 8 de març: "Que, d'una vegada per sempre, es respecte la dignitat de les dones. Si no hi ha igualtat, no hi ha democràcia en plenitud", va concloure.

Des de Ciutadans, Toni Cantó no ha mostrat suport a les mobilitzacions, que vincula amb el "comunisme" de Podemos, i llança atacs als qui sí, com Adriana Lastra. Aquesta va anunciar que donaria el seu sou el dia de la vaga i Toni Cantó, que també és diputat, li va retraure que aqueix dia no cobraria. Una falsedat ja que al no existir relació laboral amb el Congrés -no són assalariats-, la retribució es rep igual.

https://twitter.com/Tonicanto1/status/1102196384135081984

Des de Podem també es va anunciar el suport a la vaga feminista i, igual que Lastra i Oltra, donaran el seu sou a organitzacions feministes, a més de participar en diferents mobilitzacions i actes. "Acabar amb la violència patida per les dones és una tasca de tots i totes", assenyalen.

Arxivat a:

Destacats