Unides Podemos envia un document al PSOE amb propostes programàtiques i de competències per a un Govern de coalició

Inclou quatre propostes de repartiment de ministeris, en totes contempla una Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat

Guardar

iglesias
iglesias

Unides Podem ha enviat aquest dimarts al PSOE un document amb propostes programàtiques i de competències amb l'objectiu de reprendre la negociació i acordar un Govern de Coalició. La formació habitada inclou en el document, de més de cent pàgines, fins a quatre opcions diferents per a la inclusió dels d'Iglesias en l'Executiu socialista.

En el document, al qual ha tingut accés Europa Press, es detalla que la primera de les quatre propostes contempla per als morats una Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el Ministeri de Sanitat i Consum, i el Ministeri d'Habitatge i Economia Social.

La segona proposta, inclouria aqueixa Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Transició Ecològica, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el Ministeri que d'Habitatge i Economia Social.

La tercera opció que dóna Podemos al PSOE, donaria als d'Iglesias la Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Transició Ecològica, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i un ministeri que albergaria Agricultura, Pesca i Espanya Buidada.

La quarta i última proposta dels morats inclou la Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el Ministeri de Cultura.

Des de Podemos recalquen que aquestes quatre propostes competencials són "flexibles", s'han realitzat amb l'ànim de "facilitar la negociació", i situarien a Unides Podem "en responsabilitats sobre les quals ja es va estar treballant" al juliol. Llavors, el PSOE va arribar a oferir a Unides Podem tres ministeris i una vicepresidència social.

REPRENDRE EL DIÀLEG ON ES VA DEIXAR

Des d'Unides Podemos expliquen a més que el document és "una proposta integral" de coalició, ja que al repartiment de ministeris, afig una sèrie de mesures programàtiques. Recalquen que "part del punt d'acostament al qual havien arribat Unides Podem i PSOE just abans de la fallida investidura de juliol".

Segons indiquen, la proposta programàtica està basada en la segona versió del document 'España Avanza' que el PSOE va fer públic el mes de juliol passat i en l'Acord Pressupostari per a 2019 que Unides Podem i el PSOE van signar la passada tardor.

Amb aquest moviment dels morats, el primer després de diverses setmanes sense contactes entre tots dos partits, el grup confederal Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en comú busca reprendre el diàleg amb els socialistes després de la investidura fallida de juliol. Assenyalen que l'escassetat de temps va impedir aconseguir un acord amb el PSOE, i ara volen "conformar al més prompte possible un Govern de coalició".

El text enviat a Sánchez es va acordar en la vesprada d'aquest dilluns en una reunió del grup confederal, i en la nota de premsa apunten que l'equip encarregat de negociar amb el PSOE estarà format pel secretari d'Acció de Govern de Podemos, Pablo Echenique, la portaveu adjunta d'Unides Podemos, Ione Belarra, el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, la portaveu de Galícia en comú, Yolanda Díaz, el diputat d'IU Enrique Santiago i el diputat de Equo Juantxo López de Uralde.

IGLESIAS INSISTEIX EN LA COALICIÓ

Amb aquesta nova proposta, Unides Podemos insisteix en la seua exigència de conformar un Govern de coalició a pesar que des del PSOE, i després de la investidura fallida de juliol, hagen mantingut el missatge que per a una futura sessió d'investidura, l'Executiu conjunt ja no era una opció i advocaven per un acord programàtic amb els morats i governar en solitari.

Però per a Podemos el resultat de les eleccions generals del 28 d'abril "no va donar a cap partit polític la majoria absoluta per a conformar un govern monocolor". "La gent va votar perquè els partits dialoguen, negocien i arriben a acords i, per això, des d'Unides Podemos pensem que és important reprendre la negociació amb el PSOE perquè el nostre país puga tindre com més prompte millor un Govern de coalició que treballe per i per a la gent", incideixen.

En la nota de premsa, Unides Podemos recalca que deu ser un Executiu "cohesionat i que treballe amb lleialtat en diàleg permanent entre les forces que ho componen", i apunten que ara "no és el moment de retrets i sí el d'aprofitar l'oportunitat" que els han brindat els ciutadans en donar-los suport per damunt dels partits de dretes.

LES PROPOSTES PROGRAMÀTIQUES

Podem inclou en el document enviat una proposta programàtica basada en el document que els equips negociadors ja estaven treballant conjuntament al juliol. Així, aborden qüestions que consideren "clau" com apujar el Salari Mínim Interprofessional a 1.200 euros al llarg de la legislatura, assegurar per llei l'actualització de les pensions a l'IPC i derogar la reforma laboral de 2012.

Al pla laboral i de pensions afigen altres nou punts, en els quals reclamen recuperar la inversió en serveis públics, construir un país feminista, "posar a l'Espanya buidada en el centre de les polítiques" del nou Executiu, lluitar contra la corrupció, abaixar els preus del lloguer, o apujar els impostos "als que més tenen" i a la banca perquè retorne el rescat.

En el document inclouen també mesurades per a la lluita contra el canvi climàtic, incentius perquè els investigadors puguen tornar a Espanya i l'impuls d'"una nova Europa més democràtica i més social".

Destacats