Una moció interinstitucional de Compromís demanarà l'alliberament de les patents de les vacunes

Ferri, Fuset i Amigó han presentat la iniciativa que es presentarà davant les Corts, les tres diputacions i tots els ajuntaments valencians

Guardar

patents compromis
patents compromis

Interinstitucionalitat o cooperació entre les institucions. Aquest és el model pel qual ha optat la formació valencianista de Compromís per portar endavant una moció que acabe amb el monopoli farmacèutic que controla hui dia la fabricació, distribució i venda de les vacunes contra la COVID-19.

Els tres representants de Compromís en les Corts Valencianes, Diputació de València i Ajuntament de València, Fran Ferri, Maria Josep Amigó i Pere Fuset, respectivament, han donat a conéixer aquesta iniciativa interinstitucional. AIxí, la formació taronja, portarà a totes les institucions, com les Corts, les tres diputacions i cada ajuntament del territori valencià, la petició d'alliberar les patents de les vacunes, les quals han sigut obtingudes a través de fons públics dedicats a la investigació.

"Alliberem patents, compartim coneixements" és el lema que engloba totes les accions que Compromís està impulsant en les institucions per exigir l’alliberament de les patents i garantir la vacunació mundial, el que requerix un canvi de posicionament per part del govern central davant la petició registrada en l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València Pere Fuset ha explicat que la formació valencianista ha presentat una moció que es debatrà al Ple d’abril amb l’objectiu de "substituir la competició per la cooperació i afavorir la vacunació mundial", atés que "no estarem totes i tots protegits fins que tot el món estiga vacunat".

Fuset ha concretat que la iniciativa ha de servir per "reclamar al govern central que deixe de bloquejar la petició d’alliberament de patents davant l’OMC" i perquè "ens sumem a veus de molts Estats, premis Nobel o la mateixa OMS per deixar d’estar a la cua de la llista dels qui bloquegen esta iniciativa tan necessària". De fet, ha posat com a exemple Ciutat del Vaticà, que secunda la petició d’alliberament i que ha passat per l’esquerra al govern de Sánchez".

Fuset també ha posat en valor que la indústria farmacèutica ha comptat amb més de 25.000 milions d’euros dels diferents governs per trobar les vacunes. "Afortunadament les tenim i ara cal compartir coneixements temporalment fins que la pandèmia se supere i així salvarem vides i també economies", ha destacat alhora que ha reflexionat sobre que "serà més fàcil i productiu arribar a acords amb les farmacèutiques que no fer-ho i allargar la pandèmia amb el que això suposaria". Ara bé, "els interessos de cinc, sis o set empreses no poden estar per damunt dels de tota la població mundial", ha sentenciat.

Per la seua part, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha explicat que la moció presentada a València es remetrà a tots els ajuntaments valencians perquè s’hi puguen sumar al debat i l’aprovació, "que esperem que siga unànime o per majories importants per la importància de la mesura que plantegem".

D’altra banda, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha ressaltat que la formació valencianista i el govern del Botànic se sumen a la iniciativa de moltes entitats de tot el món i ha recordat que des del Grup Parlamentari de Compromís es varen plantejar al Consell tres mesures sobre restriccions, ajudes a persones i empreses afectades i la vacunació, on s’incloïa l’alliberament de patents. En febrer –ha explicat- el Consell ja va fer un pas avant en eixa línia i es va aprovar una declaració institucional per alliberar patents i democratitzar l’accés a les vacunes.

No obstant això també s’instava al govern central a sumar-se a esta iniciativa però en l’OMC i en la Unió Europea ha votat en contra. "És clau que el govern d’Espanya, format per PSOE i Podem, i autodenominat el govern més progressista de la història, rectifique". En este sentit ha explicat que ja s’ha demanat "tota la documentació al govern espanyol en què s’ha basat per fer eixa votació en contra" i ha insistit en la millora de la situació sanitària i econòmica mundial que comportaria eixe alliberament. "Volem que el govern d’Espanya canvie d’opinió i faça canviar d’opinió a la UE i deixe de liderar l’equip de la vergonya per passar a liderar el que també formen premis Nobel, Estats i entitats de tot el món", ha afegit.

Els tres representants de Compromís han apostat per redoblar esforços amb iniciatives com esta a les que entitats com Amnistia Internacional, Metges Sense Fronteres o Metges del Món estan donant suport.

Destacats