Una jornada de campanya amb Compromís: "Ruta per la València del Canvi"

Un bus amb el missatge de “Jo Amb Ribó” ha recorregut la ciutat per a repassar assoliments, promeses i deures de cara a les pròximes Eleccions Municipals

Guardar

Autobús Jo Amb Ribó Joan-27
Autobús Jo Amb Ribó Joan-27

Passen pocs minuts de les 11 i Joan Ribó, l'actual alcalde i candidat a revalidar per Compromís, dóna una ullada al bus: "Què bonico ho heu deixat!". Es tracta d'un autobús turístic; d'una banda, una gran lona passeja per València el missatge de campanya, "Jo Amb Ribó". Per l'altre, banderes de Compromís, alguna senyera i fotos del mateix alcaldable adornen el bus. La vicepresidenta del Consell en funcions, Mònica Oltra, ha arribat uns minuts abans al costat de la resta de l'equip. Ja estan llestos per a iniciar la "Ruta per la València del Canvi".

El vehicle ix de la Plaça de l'Ajuntament escaira amb carrer Ribera en direcció a la Marina, però primer hi ha una parada obligatòria: "Bé, ja hi haurà alguna que estiga bé, No?", diu Ribó en to bromista després d'uns minuts de posa. La primera parada es realitza en la mateixa plaça, però enfront de l'ajuntament. Foto obligatòria de l'alcaldable amb la casa consistorial i la resta de l'equip.

Segons l'última enquesta del centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), no solament podria revalidar-se el Govern de La Nau amb Compromís al capdavant, sinó que la coalició podria ampliar fins a 5 regidors la seua representació. dels quals fins a 11 serien de la formació valencianista. Alguna cosa que, tant Ribó com la candidata del PSPV Sandra Gómez i la d'UP-EUPV María Oliver, valoren positivament. Encara amb les seues versions -Gómez espera que el PSPV, després dels resultats de les Generals, siga qui lidere el pròxim govern-, tots aposten per revalidar el "govern de progrés" a la ciutat de València.

El bus ja va ben encaminat cap al litoral de València, encara que sota un fort sol. Abans de per a l'Estació del Nord, Ribó aprofita per a comentar que "encara que no" han tocat "res a nivell urbanístic", si han canviat altres coses que li semblen "molt importants": "És necessari pensar en què passava fa quatre anys. Llavors no estava permés ni manifestar-se ací en la Plaça de l'Ajuntament ni en la de la Verge, una de les primeres coses que canviem. I també hem fet una altra cosa que a poc a poc està calant en la gent, i és que un cap de setmana de cada mes es tanca la circulació, fem un missatge de futur, i es fan coses: des d'un mercat de verdures ecològiques a qualsevol cosa". L'Alcalde assenyala que, encara que també ha de ser reformada des d'un punt de vista urbanístic, és necessari que també es tinga en compte "la mobilitat i quant a forma d'utilitzar-la" perquè, assegura, volen que "siga una plaça normal, de reunió".

"Xe que bo"

Abans d'abandonar el tema de la Plaça de l'Ajuntament, l'alcalde aprofita per a recordar el que va ser, en 2015, un acte que va tindre una gran cobertura mediàtica. Va ser l'obertura del Consistori a tota la ciutadania: "Com sabeu abans hi havia un model tipus Ciutat Prohibida, com a Pequín. Des que obrim l'ajuntament, han passat aproximadament 600.000 persones pel balcó, la Sala de Cristall, etcètera. Crec que simbolitza molt bé la manera diferent de veure les coses", acaba de comptar entre els primers càntics.

El càntic 'oficial' del dia l'inaugura Oltra: "Xe que bo, Alcalde Joan Ribó!". No obstant això, poc minuts després apareix un xic jove per a repartir capells que reben tots amb aplaudiments i un càntic versionat: "Xe que bo, el fill de Joan Ribó!". L'autobús arriba a l'Avinguda del Port -en la qual els cartells són de Compromís- i l'alcaldable es prepara per a parlar sobre la Marina.

El so de les banderes de Compromís al vent, mentre l'autobús està en marxa, dificulta escoltar bé a Ribó, però un retoc en el volum dels altaveus el soluciona. "Crec que podem passar a estar orgullosos d'això", inicia l'alcaldable. Assenyala com ara, en compte de ser "un circuit de Fórmula 1 abandonat", amb tot "el que va portar", s'ha transformat, com amb "concerts de tota mena en la pèrgola". "El nostre objectiu és avançar en la consolidació de l'espai públic de la Marina de València", assevera Ribó. El candidat ha aprofitat el trajecte per a repassar alguns dels plans per a aquest entorn, com és la finalització de la segona fase de l'Embull 2 abans de 2020: "D'aquesta manera, abans que acabe l'any, tots els Embulls hauran recuperat de nou la seua dignitat i aspecte original, després que la dreta els utilitzara com a boxs per a la fallida Fórmula 1 que tants diners ens ha costat als valencians".

Una vegada en la Marina, tots es baixen del bus i 'fan pinya' mentre Ribó i Oltra expliquen als mitjans els que ja han explicat en el bus; cala el missatge, sobre tots, que ara "la Marina ja guanya diners" pese a l'"incompliment de Sánchez" sobre la condonació del deute: "Quan un polític no compleix la seua paraula, un comença a dubtar que la seua paraula valga alguna cosa", assevera la vicepresidenta. Just darrere, en la Pèrgola Modernista, acaba un concert de música clàssica. Diversos assistents, músics i el mateix director de l'orquestra aprofiten per a saludar als polítics i, de pas, fer-se una foto. "Gràcies! A guanyar!", s'acomiada una dona.

Es fixen el repte, assegura, d'"unir" i harmonitzar la Marina amb el Grau, per a procurar "consolidar una zona que no siga aliena a la vida del barri, sinó que els veïns i veïnes la senten com a pròpia". Part d'aquest pla de "connexió" passa per l'adquisició per part de l'Ajuntament de 10.000 metres quadrats, "la majoria dels quals són quitrà -asfalte- del circuit", i que "connectaran la dàrsena interior amb el Grau".

La bicicleta

Tota la comitiva s'acomoda de nou en el bus per a continuar la ruta. Els ànims són molt bo i Carlos Galiana, actual regidor de comerç, s'anima a agafar el micro amb la Platja de la Malva-rosa de fons: "Tot això que veieu... Antes, donde hay aigua, només hi havia fórmula 1. Ara gràcies al nostre alcalde tenim platja i aigua!". Entre riures i entre els quals ho animes està també el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi: "I li demanarem a Grezzi un carril... Anirem amb bici fins a Mallorca!", bromeja Galiana. Amb les banderes enlaire i bons ànims, el bus arranca camí a un altre dels punts de la "València del Canvi".

Camí al centre, alguns dels vianants saluden a la comitiva, la qual cosa millora encara més els ànims. Ribó, més seriós, es manté assegut encara que partícip dels riures. Oltra, no obstant això, accepta la invitació de Grezzi i ix a ballar 'la seua cançó': sona 'La bicicleta' de Shakira a proposta de la vicepresidenta.

El Parc Central està a pocs minuts i Ribó agafa de nou el micro. Primer recorda que, encara que comença a ser una "realitat" ara, els projectes del *Parc es comenten "des dels anys 60". "Ja hi havia edificis, fa anys, que feien propaganda dels seus pisos, fa trenta i pic anys, sobre vistes al Parc Central. Això m'ho han comentat personalment", relata l'alcaldable. Ribó assenyala que, malgrat que és només una zona del parc, ja hi ha construïts uns 110.000 metres quadrats que fa que "ja no siga una broma". "Serà un gran parc de València, però ho serà quan s'acaben les obres d'enterrament i de la nova estació", ha assenyalat.

El parc, que combina "camins d'aigua, prats, jardins i arbratge" al costat d'uns Embulls, de l'estil de la Marina, que inclouran Serveis Socials i esportius. És alguna cosa que han de dur a terme però, assegura, amb "un vessant reivindicatiu": "Allò que ara sí, han signat, que és fer el canal d'accés, que permetrà connectar el barri de Malilla. Crec que és un pas molt important... Però les obres, s'ha de dir, les paguem entre tots". Segons ha assenyalat, el projecte el paga un 50% el Govern Central, mentre que un 25% correspon a la Generalitat i l'altre a València. Una cosa important, ha volgut afegir, per a fer "bé" el Corredor Mediterrani, perquè si no el "semàfor d'Europa" dirà que, sense aquest projecte acabat, "no funcionarà adequadament".

"Cerveseta"

És diumenge i el parc està a vessar. Fa la calor suficient, fins i tot, perquè els xiquets juguen en les 'sendes d'aigua' que recorren el parc. Ribó, Oltra, Galiana, Sergi Campillo... Tota la comitiva baixa al parc i, de forma una mica desorganitzada, fan un volt. Periòdics en mà amb el programa de Ribó, saluden a ciutadans i, al qual volen, li ofereixen informació. Algun, com en La Marina, aprofita per a saludar i fer-se una foto. En una zona de gespa una gran quantitat de gent practica 'biodança': "Que fanfarró. València ha canviat molt", diu Oltra mentre contempla l'activitat.

La ruta ja porta més de dues hores en marxa, així que decideixen escurçar-la una mica i posar rumb a les Torres de Serrans. De camí passen pel Pont de Giorgeta: d'una ullada es veu l'estació de Joaquín Sorolla, l'Estació del Nord, el Parc Central i, entre mitjanes, totes les vies: "Perquè amb tot això enterrat es veurà molt diferent", comenten des del bus. La superfície del parc acabada, com comenta Ribó a la resta del bus, és "de només el 40% del total", per la qual cosa "serà immens".

El bus acaba la seua ruta després de passar de nou per Guillem de Castro i parar al costat de les Torres de Serrans. "Ens fem una foto i una cerveseta?", pregunta Oltra. Tots en el bus, amb banderes i barrets, baixen per a la 'foto de família'. Amb les Torres de fons, el grup posa abans d'anar a prendre alguna cosa per a donar per conclòs l'acte. "Xe que bo, cerveseta amb Ribó!", anunciaven fa uns minuts.

Galeria completa

Fes click en la imatge per a veure-la a grandària completa.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats