Una conservadora afirma que l'IVAM no va comprar el Gran Relleu de 1996 que va oferir el fill de Rueda: "Era una còpia"

Guardar

L'exdirectora del Ivam Consuelo Ciscar i el seu advocat Juan Molpoceres durant el judici pel cas IVAM
L'exdirectora del Ivam Consuelo Ciscar i el seu advocat Juan Molpoceres durant el judici pel cas IVAM

Una conservadora i excap de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha afirmat que el museu no va comprar el Gran Relleu de l'any 1996 elaborat per l'escultor Gerardo Rueda i que va oferir el seu fill en una carta a la llavors directora Consuelo Ciscar: "Era una còpia".

Així s'ha pronunciat la testimoni, Marta Arroyo, en la seua declaració en la sisena sessió del judici que se segueix en l'Audiència de València contra Ciscar, l'exdirector econòmic administratiu del museu Juan Carlos Lledó, i el fill i hereu de l'artista, José Luis Rueda, per la peça 2 del cas IVAM, relativa a un presumpte frau milionari amb l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda.

La peça principal del procediment, centrada en presumptes irregularitats de Ciscar per a promocionar la carrera artística del seu fill, Rafael Blasco, conegut com a 'Rablaci', va acabar al setembre amb una conformitat: Ciscar va reconéixer que va malversar i va acceptar la pena d'un any i mig de presó --enfront dels 12 que li demanaven--.

En la peça de Rueda, la Fiscalia reclama per a Ciscar la pena de sis anys de presó i multa de 144.000 euros per un delicte continuat de prevaricació administrativa, de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic i malversació de cabals públics en la seua modalitat agreujada. Per a Lledó demana cinc anys i sis mesos de presó i multa de 63.000 euros; i per a Rueda, cinc anys per un delicte continuat de malversació. A més, sol·licita una indemnització per a l'IVAM de 3.456.876 euros.

La testimoni, llicenciada en Belles arts, ha manifestat que va entrar en 1995 en l'IVAM com a conservadora i en 2001 va ascendir a cap de l'àrea tècnic-artística. Allí va estar només quatre anys perquè en 2005 va renunciar al seu lloc i es va quedar com a conservadora: "Me'n vaig anar perquè no compartia els gustos artístics ni la gestió". Interpel·lada per si tenia mala relació amb Ciscar, ha dit: "Preferisc parlar d'incompatibilitats".

Sobre les obres de Rueda, en concret, la del Gran Relleu, se li ha exhibit a la testimoni una carta que va enviar José Luis Rueda a Ciscar en la qual li deia textualment: "Em pose en contacte amb vosté per a oferir en venda, al museu, l'obra del Gran Relleu (1995-1996). Vull informar-lo que aquesta obra va ser realitzada pel seu autor precisament amb destinació a l'IVAM de València, en ocasió de l'exposició antològica que sobre la seua obra es va dur a terme en el museu entre març i maig de 1996".

Sobre aquest tema, se li ha preguntat si finalment el que va adquirir l'IVAM era aqueixa obra original de 1996, al que la testimoni ha respost que "no": "El Gran Relleu no era l'original de Rueda, el que va fer ell. L'original va ser el que va exposar en vida en 1996". "El que l'IVAM compra és una còpia realitzada 'a posteriori' no el que es va fer per a l'exposició de 1996".

Arxivat a:

Destacats