Una comissió sobre l'operació IVF-Zeta i el segon metge en els 'bous', a debat la setmana vinent en Corts

Guardar

Inicio X Legislatura Corts Valencianes-10
Inicio X Legislatura Corts Valencianes-10

El ple de les Corts de la setmana vinent debatrà la proposta de Ciutadans (Cs) per a crear una comissió d'investigació sobre l'operació de l'Institut Valencià de Finances (IVF) de reestructuració del deute d'Editorial Premsa Ibèrica per a comprar el Grup Zeta, en el qual està integrada Pecsa, de la qual el president, Ximo Puig, posseeix accions, i també la proposició del PP per a eliminar l'obligatorietat del segon metge en els festejos de 'bous al carrer'.

En concret, la formació taronja proposa la creació d'una comissió d'investigació "sobre el conflicte d'interessos del president de la Generalitat que poguera derivar-se de la quitació per part de l'IVF al grup editorial propietari del mitjà de comunicació del qual ell és accionista i del fet que aquest mateix mitjà reba importants ingressos de publicitat institucional per partdel Consell".

La portaveu adjunta de Cs, Ruth Merino, ha instat a Unides Podem i Compromís al fet que donen suport a aquesta petició en llaures a la "transparència i el joc net". Al seu judici, resulta "preocupant que el president tinga interessos en mitjans de comunicació que reben el major import de publicitat institucional i que fins i tot li donen rèdit via dividends". "Els valencians mereixen explicacions", ha insistit.

Preguntats sobre la seua posició, Compromís diu que ho decidirà en una reunió de grup, el PSPV vol "escoltar atentament a Toni Cantó per a veure per què la demana" i decidirà llavors, i des de Unides Podem el seu portaveu, Naiara Davó, ha remarcat que hi ha diferents canals per a demanar informació, l'IVF ja la va donar en Corts i ha advertit també que a vegades es pot "banalitzar" la funció de les comissions d'investigació.

"Estem oberts al fet que es done la màxima informació possible,és un canal que es pot utilitzar, esperarem al ple a veure. No descartem cap possibilitat", ha agregat Davó.

Respecte a la proposició de llei per a eliminar l'obligatorietat del segon metge en els 'bous al carrer', és la mateixa que en el seu moment van presentar PSPV i PP però va decaure en dissoldre's les Corts per la convocatòria electoral del 10 de novembre. Ara, segons ha explicat el portaveu socialista, Manolo Mata, la presenta només el PP però ells la donaran suport.

Mata ha desvinculat els accidents i defuncions en aquesta mena de festejos de la presència o no d'aquest segon mèdic i ha assenyalat que en un primer moment van donar suport a aqueix segon mèdic però després es va veure que era "econòmicament insostenible i que no hi havia suficients metges".

A més d'aquestes dues propostes, també es debatrà una proposició de llei de modificació pressupostària per a limitar els alts càrrecs, hi haurà sessió de control a Puig i al Consell, i es debatran tres mocions subsegüents a interpel·lacions sobre educació, aigües fecals i memòria històrica.

També es triarà al Síndic Major de Comptes dels tres síndics, ja que amb la reforma de la llei correspon fer-ho a les Corts i no al president, com abans. La proposta del Botànic és que repetisca en el càrrec Vicent Cucarella.

La portaveu adjunta del PP, Elena Bastidas, ha criticat que en el ple de la setmana vinent faltaran quatre consellers: la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; i els consellers d'Economia, Rafa Climent, i de Política Territorial, Arcadi España.

"És una mostra més del menyspreu i del menystinc al poble valencià", ha dit. "És comprensible que intente fugir", ha indicat, perquè es va dir que la intenció és que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) arribara abans del 9 d'Octubre i "és demà" i no es té "cap notícia".

Tampoc compareixerà, ha lamentat, Oltra per a explicar els seus "nombrosíssims fronts oberts", ha agregat la diputada del PP, assenyalant que es deuen 17,5 milions als centres de menors, 34 milions a residències de majors i el col·lectiu TEA "està desatés". "Oltra és la cara visible de les retallades", ha assenyalat.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha replicat que li sembla ara i sempre "molt mal" que no acudisquen els consellers encara que suposa que totes les faltes estan justificades, encara que ha destacat que "el calendari parlamentari el coneixen amb anticipació".

Sobre l'arribada del FLA, ha assenyalat que la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics va alliberar el dijous l'extra FLA, encara que ara "com els diners es mou pel ciberespai" no sap quant tardarà a arribar.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha indicat que a no ser per una qüestió d'agenda els consellers han d'estar i ha puntualitzat que ell coneix el cas d'Oltra i Climent, que es van a una missió a la Xina convidats per una regió per a parlar de polítiques socials i economia.

La portaveu de Vox, Ana Vega, ha criticat després de la Junta de Síndics que no tenen resposta a la petició de modificació de l'article 30 del reglament de les Corts perquè el seu grup tinga presència en la Mesa, ja que consideren que el que no estiga és "un gran greuge per a 300.000 votants". Manolo Mata li ha replicat que aqueixa proposta anirà al ple del dia 23.

També ha denunciat Vega que "no es volen tramitar les iniciatives de Vox", que es posen "darrere", però ha advertit que no els silenciaran". En aquest punt, ha avançat que demanaran informació sobre els menors estrangers no acompanyats (MENA) en la Comunitat i el cost que suposen, així com sobre si es manaran a centres valencians menors d'Andalusia.

Ha anunciat, així mateix, que presentaran dues proposicions no de llei perquè es catalogue als CDR com a grup terrorista i perquè el Consell trenque amb el Govern de Quim Torra per les seues declaracions de suport.

D'altra banda, Les Corts han obert els terminis per a la presentació de candidatures als òrgans que s'han de renovar, com l'Agència de Seguretat Ferroviària (fins a 8 de novembre), Consell Assessor de la Radiotelevisió Valenciana (14 octubre), Consell Valencià de Cultura (18 novembre), Consell Valencià de Cooperació (14 octubre), Consell Social de les universitats (18 novembre), així com la Sindicatura de Greuges (10 octubre) i la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats