Un bo hostaleria i l'exempció de taxes de terrasses, a debat en Les Corts

Guardar

oltra-corts
oltra-corts

El ple de Les Corts debatrà la setmana vinent una proposta de Ciutadans per a crear un 'bo hostaleria' que permeta reactivar el consum quan els bars i restaurants tornen a pujar la persiana, al costat d'una altra del PSPV per a impulsar la supressió de taxes al sector mentre duren les restriccions.

Així ho ha acordat aquest dimarts la junta de síndics, amb un ordre del dia basat en proposicions no de llei (PNL) i sense interpel·lacions, alguna cosa que ha criticat l'oposició per la falta de compareixences dels consellers.

En concret, la iniciativa de Cs pretén fer costat a un sector que travessa una "situació dramàtica" pel tancament total de l'hostaleria, vigent de moment fins a l'1 de març, amb un bo d'ajudes de la Generalitat en col·laboració amb els sectors més representatius.

Aquest bo aniria inclòs en un pla de rescat que fixe uns criteris mínims per a agilitzar l'arribada de les ajudes directes i solucionar les traves burocràtiques, així com iniciar la bonificació, eliminació i ajornament d'impostos i taxes d'àmbit autonòmic.

Els de Toni Cantó també proposen crear una taula de treball on estiguen representats el sector, el Consell i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) perquè els impostos que cobren els impostos a bars i restaurants siguen homogenis i tinguen la mínima afecció a la seua activitat econòmica durant 2021.

"L'hostaleria no és la culpable de l'expansió del virus", ha defensat la portaveu 'taronja' adjunta, Ruth Merino, advocant per arribar a un equilibri entre les restriccions i la reobertura i per consolidar les "insuficients" ajudes del pla 'Resistir' de la Generalitat.

Al marge d'aquesta proposta, Ciutadans havia demanat diverses interpel·lacions de consellers, alguna cosa que han rebutjat els grups del Botànic amb la seua majoria. Això demostra, al seu judici, que "no volen treballar ni que l'oposició porte més temes a tractar".

També rebutja que la consellera de Sanitat, la socialista Ana Barceló, no comparega per a explicar els retards de l'arribada de vacunes, com les de Moderna aquesta setmana, mentre "prefereix una entrevista al seu gust en el mitjà públic", la que va protagonitzar aquest dilluns en la televisió valenciana À Punt.

El PP tampoc veu bé que no hi haja interpel·lacions i es mostra "absolutament d'acord amb Cs", ja que creu que hi ha temps de sobres encara que les sessions es facen ara sense descans. Entre les seues propostes es debatrà la creació d'una comissió d'investigació sobre les contractacions de la Generalitat durant la pandèmia, davant "l'abús dels procediments d'emergència que han portat a situacions irregulars, rares i amb falta de transparència".

En la mateixa línia, els 'populars' preguntaran al Consell sobre els hospitals de campanya que "tants dies de glòria han donat al govern valencià", al costat d'una iniciativa per a paralitzar la presentació de projectes lingüístics en l'ESO, fixada per al 28 de febrer "sense un procés de participació i amb instruccions contradictòries que perjudiquen professors i pares".

Una altra de les seues preguntes girarà entorn de la vacunació en residències, per a saber en quin punt es troba i quin ha sigut el desenvolupament. La síndica adjunta del PP, Eva Ortiz, ha denunciat que la consellera de Sanitat vaja a respondre a això en lloc de Mónica Oltra (Compromís) com a responsable de Polítiques Inclusives.

Per part seua, Vox també portarà al ple una PNL per a destinar més ajudes als hostalers, ja que "no es tracta de donar-los engrunes, sinó d'indemnitzar als que se'ls ha obligat a tancar", ha reivindicat el seu portaveu, Ana Vega.

Entre els grups del Botànic, els socialistes defensaran un pla destinat als ajuntaments que els permeta impulsar ajudes com l'exempció de la taxa de taules i cadires durant sis mesos, a més de potenciar la venda en línia a través d'un altre paquet que fomente la digitalització del comerç local.

El seu síndic, Manolo Mata, ha justificat la negativa a incloure interpel·lacions en què el primer ple de 2021, celebrat la setmana passada, va acabar prompte perquè diversos dels punts no van suscitar debat, mentre creu que el pròxim podria acabar a les set de la vesprada o més. "No s'ha fet amb cap altra intenció", ha recalcat.

Compromís, més enllà de l'hostaleria, presentarà una proposta per a instar el Govern a crear una farmacèutica pública que proveïsca de medicaments i vacunes a la ciutadania. I Unides Podem plantejarà la constitució d'una agència valenciana d'energia per a "evitar els abusos que s'han comés fins ara".

 

Destacats