Un any després, la mateixa reivindicació: un finançament just per a la Comunitat Valenciana

A les 12.00 hores, en la Plaça de l'Ajuntament, es llegirà el manifest per un finançament just

Guardar

manifestacion_01
manifestacion_01

A punt de complir-se un any de la històrica i massiva manifestació per un finançament just, en la qual van participar més de 60.000 persones, i que va tenir lloc el passat 18 de novembre, l'infrafinançament segueix sent el gran problema de la Comunitat Valenciana. Avanços? Sí, però a pas molt lent. I és que, amb canvi de Govern inclòs, els valencians i valencianes encara necessiten reivindicar unes inversions justes. Ni més, ni menys.

Existeix una diferència de 800 euros per habitant entre la regió millor finançada i la Comunitat Valenciana

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, admetia que la Comunitat Valenciana no és solament una de les autonomies pitjor finançades, sinó que existeix una diferència de 800 euros per habitant entre la regió millor finançada (Cantàbria) i la Comunitat Valenciana. Per aquest motiu, el Govern de Pedro Sánchez s'ha compromés a dur a terme una sèrie de mesures transitòries o "pal·liatives", com les definia la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, fins que es duga a terme una reforma del sistema de finançament que, almenys, haurà d'esperar fins a la pròxima legislatura, tal com va confirmar la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo.

En què consisteixen aquestes mesures? En la possibilitat de refinançar el deute a curt termini; a recuperar el finançament de la dependència; i, el més sonat, la promesa de percebre "almenys 900 milions d'euros" en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat per a "millorar els serveis assignats".

De moment, el Consell segueix reivindicant al Govern central el que és de tota la societat valenciana, i en els pressupostos de 2019 han tornat a incloure 1.325 milions d'euros, necessaris per a pal·liar l'infrafinançament, mentre s'espera la reforma del sistema. Així, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, assegurava que, per quart any consecutiu, tornaven a aparéixer eixos "1.325 milions reivindicatius, que posen el dit en la ferida de l'infrafinançament, perquè és de justícia" i permeten "salvar, com a mínim, els serveis bàsics".

"S'ha aconseguit visibilitzar nacionalment el problema del finançament valencià"

Per la seua banda, la Plataforma per un Finançament Just de la Comunitat Valenciana, en la qual apareixen representats tots els grups polítics, excepte el Partit Popular, contínua amb les seues accions de difusió i reivindicació del problema valencià. Aquest 18 de novembre no es tornarà a repetir eixa manifestació històrica perquè, com apuntava la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, "ja s'ha aconseguit visibilitzar nacionalment el problema del finançament valencià", però el que sí que faran seran diferents actes reivindicatius, al llarg del dia de hui, al voltant de tot el territori.

Un d'ells tindrà lloc hui, 16 de novembre, a les 12.00 hores, en la Plaça de l'Ajuntament, on es llegirà el manifest pel finançament just, una acció que es repetirà en les portes de tots els Consistoris que així ho desitgen. I és que és important visibilitzar el greu problema d'infrafinançament que, durant anys, pateix la Comunitat Valenciana, perquè el que no es veu, no existeix, i perquè, com deia Àgueda Micó, "ens estem jugant el futur dels nostres fills i filles".

Destacats