L'UCO assenyala que el PSPV va finançar amb comissions despeses de la campanya de Carmen Alborch a València en 2007

Guardar

caso azud
caso azud

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sosté que el PSPV va finançar amb diners de comissions despeses de marxandatge de la campanya de Carmen Alborch per a les eleccions de maig de 2007 en les quals va encapçalar la llista per València.

Així es desprén d'un informe de l'UCO, al qual ha tingut accés Europa Press, que s'inclou en la peça separada 7 del cas Assut, sobre la qual s'ha alçat el secret de sumari. En aquest procediment s'investiguen presumptes 'mossegades' a canvi d'adjudicacions d'obra pública per part d'empreses adjudicatàries que haurien realitzat factures suposadament fictícies.

En aquesta peça concreta, s'investiguen les actuacions desenvolupades pel Grup Axis en relació al Programa d'Actuació Integrada 'El Espartal' de Xixona (Alacant) per a justificar l'existència de recursos hídrics a través d'Acuamed.

En aquesta peça d'Assut hi ha nou persones investigades: l'exresponsable de finances del PSPV Pepe Cataluña --qui precisament aquest dijous es va acollir al seu dret a no declarar en estar part de la causa secreta--; l'expresident de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues; el que fora cap dels serveis jurídics de Divalterra José Luis Vera; l'exconseller delegat de la societat estatal Aigües del Xúquer S.A., José María Marugán; Juan José Fermández, exempleat d'Acciona; i els empresaris Jaime Febrer, Enrique Gimeno i Francisco Antonio Gigante.

En el cas Assut s'investiguen els delictes de tràfic d'influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal. Estan imputades més de mig centenar de persones físiques, a més d'empreses.

En la peça principal es troben investigats l'exvicealcalde de València amb el PP i mà dreta de la morta Rita Barberá, Alfonso Grau; el cunyat de l'ex primera edil i advocat, José María Corbín, i la seua família; l'exregidor socialista i exsubdelegat del Govern, Rafael Rubio; el que fora cap dels serveis jurídics de Divalterra José Luis Vera; l'exalcaldessa de Xixona Rosa María Verdú i un exedil, empresaris i el mateix Pepe Cataluña.

Precisament la informació requisada a l'exdirigente socialista Cataluña --suspés de militància després de la seua imputació-- va portar el mes d'octubre passat als investigadors a realitzar nous registres a Madrid i la Comunitat Valenciana --en relació amb una peça secreta d'Assut-- a la recerca de documentació relacionada amb presumptes comissions en adjudicacions d'un tram del transvasament del Xúquer-Vinalopó, licitat per Aigües del Xúquer, dependent del ministeri quan era dirigit per Cristina Narbona.

Destacats