Turisme inicia el pagament dels 6 milions d'euros del Fons de Cooperació per a Municipis Turístics a 252 municipis de la Comunitat

El secretari autonòmic de Turisme ha recordat que "en només dos anys de funcionament d'aquest fons, es van a distribuir 10,5 milions d'euros"

Guardar

playa los Olivos Cullera
playa los Olivos Cullera

Turisme Comunitat Valenciana ja ha iniciat el pagament dels 6 milions d'euros destinats al Fons de Cooperació per a Municipis Turístics als 252 municipis declarats turístics de la Comunitat. De fet, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha iniciat el contacte amb tots ells per a informar-los de l'inici del pagament de la compensació econòmica que se'ls assigna.

En concret, cada municipi turístic de la Comunitat Valenciana rebrà una quantitat fixa que ascendeix a 6.745 euros, mentre que l'import restant es distribuirà en funció del seu nombre total de places d'allotjaments reglats.

Francesc Colomer ha recordat que "aquest és el segon any que posem en marxa aquest fons de cooperació dirigit a municipis turístics i que en 2020 ja va comptar amb un pressupost de 4,5 milions, que en aquesta ocasió s'ha incrementat fins als 6 milions".

Així, "en només dos anys de funcionament es distribuiran 10,5 milions d'euros, la qual cosa suposa més del doble del distribuït en els cinc últims anys d'aplicació del model anterior (2010-2015)".

A més, cal destacar que, en aquesta ocasió, les diputacions de Castelló i de València s'han adherit a aquest fons i duplicaran la inversió que destina la Generalitat als municipis de les seues províncies.

Colomer ha ressaltat que "el Fons de Cooperació per a Municipis Turístics és inclusiu, ja que està pensat perquè puguen sumar-se les Diputacions. En aquest cas dues de les tres diputacions ja s'han sumat i aportaran la mateixa quantitat que destina la Generalitat a través d'aquest fons a les seues províncies".

El mateix decret 142/2020 de regulació de la línia específica del Fons de cooperació municipal per a municipis turístics de la Comunitat Valenciana, recull en l'article 8 la possibilitat d'adhesió de les diputacions provincials de la Comunitat, i indica que les diputacions provincials que s'adherisquen distribuiran per província la mateixa quantia que la Generalitat.

Colomer ha recordat que "tots els municipis turístics declarats anteriorment a l'aprovació de l'estatut del municipi turístic de la Comunitat de 2020 podran acollir-se a aquesta línia específica de Fons de Cooperació Municipal per a Municipis Turístics de la Comunitat", però ha recordat que "a partir de 2022, aquells municipis que pretenguen fer-ho hauran de tindre reconeguda la condició de municipi turístic conforme al qual s'estableix en el decret 5/2020 i complir amb els criteris estipulats".

El titular de Turisme ha remés per escrit a tots els 252 municipis turístics de la Comunitat Valenciana que es beneficien d'aquest fons de compensació, informació sobre l'assignació econòmica que els correspon i que començaran a rebre de manera immediata.

Així, Colomer ha informat els municipis que els imports assignats s'abonaran en un únic pagament corresponent al 100% de l'import total, que es realitza prèvia comprovació del compliment, per les entitats beneficiàries, de l'obligació de presentar el compte general davant la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana en els termes establits en la normativa.

La Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de 2018 regula l'Estatut del Municipi Turístic de la CV amb la finalitat de promoure la qualitat en la prestació dels serveis municipals al conjunt de la població turística, contribuint a un turisme sostenible i inclusiu, fundat en el principi de l'hospitalitat i en els compromisos que contempla el Codi Ètic del Turisme Valencià.

El reconeixement de la condició de municipi turístic, que es basa en el compliment d'alguns criteris quantitatius i diverses obligacions qualitatives, atorga el dret d'accedir a vies de finançament específiques per a compensar l'esforç financer que els suposa sostindre aquesta activitat turística, tant per la prestació de serveis com per la inversió en infraestructures i altres plans complementaris encaminats a complir criteris vinculats a la qualitat o la sostenibilitat, etc.
Distribució del Fons per províncies

Cal assenyalar que 252 municipis de la Comunitat Valenciana rebran compensació econòmica d'aquest Fons. Per províncies, 86 municipis de la província de Castelló rebran aquest fons de compensació; 64 de municipis d'Alacant; i 102 municipis de la província de València.

Respecte al repartiment dels fons per províncies que realitza la Generalitat, la província d'Alacant rebrà un total de 2.560.378,72 euros, la província de Castelló rebrà un total d'1.559.448,88 euros i la província de València rebrà 1.880.172,40 euros.

Cal ressaltar que entre els municipis que rebran major dotació dels fons a la província d'Alacant se situen Benidorm (395.438,09 euros), Calp (164.886,42 euros), Xàbia (153.508,17 euros), Dénia (139.155,71 euros), Alacant (136.522,14 euros) i Torrevieja (118.015,96 euros).

De la província de Castelló, els municipis que rebran majors fons són Peníscola (168.069,04 euros), Orpesa (148.835,87 euros), Alcalà de Xivert (94.858,37 euros), Benicàssim (63.444,19 euros), o Castelló de la Plana (52.965,26 euros).

A la província de València destaquen els municipis de València (250.574,09 euros), Gandia (116.694,09 euros), Oliva (79.786,79 euros) o Cullera (53.451,07 euros).

 

 

 

Destacats