Transparència obri a la participació ciutadana l'Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat

La ciutadania podrà fer les seues aportacions a través del portal GVA Participa fins al proper 17 de desembre

Guardar

Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat
Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha obert un procés participatiu perquè la ciutadania puga fer propostes i aportacions per a la posada en marxa de l'Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat, instrument que es troba en tramitació.

La ciutadania podrà fer aportacions i propostes fins al proper 17 de desembre perquè siguen incloses en la nova estratègia, "eina indispensable per a la transparència, l'obertura institucional i la rendició de comptes", ha explicat la consellera Pérez Garijo.

Per a la consellera de Participació, "es tracta d'una iniciativa ambiciosa per aconseguir una transparència completa i efectiva, que possibilite una gestió basada en resultats i la seua rendició de comptes, així com per generar una xarxa de relacions amb diferents segments de reutilitzadors que puguen donar valor social a les dades".

La Direcció General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern està duent a terme un procés d'obertura en aquesta matèria que es va iniciar el 2016 amb la posada en marxa del Portal de Dades Obertes.

Per poder consultar la documentació en relació a la nova 'Estratègia de Dades Obertes' i realitzar propostes i comentaris cal accedir a l'apartat 'Elaboració normativa' al portal GVA Participa. Així mateix, també es poden fer propostes al correu [email protected].

L'elaboració i la implantació d'una estratègia valenciana de dades obertes és un dels compromisos de la Generalitat Valenciana inclosos en el IV Pla de Govern Obert d'Espanya.

Adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes

La Generalitat va manifestar la seua adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes el mes de març passat, una iniciativa que promou la xarxa internacional Open Data Charter en què ja col·laboren més de 150 governs i organitzacions per obrir les dades a partir d'uns principis compartits. Aquesta carta va ser adoptada per primera vegada el 2015 per dèsset governs a la Cimera Global de l'Aliança per al Govern Obert celebrada a Mèxic.

L'adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes implica adoptar una sèrie d'objectius que han d'inspirar el compromís i la política de dades de la Generalitat i crear un marc de col·laboració estable en aquesta matèria entre ciutats, regions i països de tot el món.

Els principis que reivindica la carta i que el Govern valencià s'ha compromès a implementar-hi són: obrir per defecte totes les dades; que siguen oportunes i exhaustives; que es presenten en formats accessibles i reutilitzables; que siguen comparables i interoperables; que servisquen per millorar la governança i la participació ciutadana; i que promoguen un desenvolupament inclusiu i per la innovació.

Les bases d'aquesta estratègia són l'ampliació de datasets del portal de dades obertes, la governança de les dades i la millora de la qualitat d'aquestes des del disseny, el foment de l'ús i la reutilització de dades per part de la ciutadania i les empreses; a més a més de la col·laboració amb la resta d'administracions i institucions públiques valencianes.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, a través de la Direcció General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern, és l'òrgan encarregat d'implementar els compromisos recollits a la Carta, amb la col·laboració de la Direcció General de Tecnologies de la informació (DGTIC) i les comunicacions i dels òrgans del conjunt de l'administració autonòmica.

Destacats