Transició Ecològica presenta una estratègia per a conservar la biodiversitat i aconseguir el 50 % del territori protegit en 2030

L'estratègia s'articula en quasi 100 accions per a preservar la biodiversitat i potenciar la coresponsabilitat en la seua gestió i protecció

Guardar

220412 AGRI foto biodiversidad estrategia (002)
220412 AGRI foto biodiversidad estrategia (002)

L'Estratègia de Biodiversitat de la conselleria de Transició Ecològica es marca com a objectiu arribar a 2030 amb el 50 % del territori de la Comunitat Valenciana protegit per a assegurar la biodiversitat, a través de la conservació dels hàbitats i ecosistemes.

La consellera Mireia Mollà, al costat de la secretària autonòmica, Paula Tuzón, ha presentat aquest matí les línies mestres de l'estratègia que compta amb 6 metes, desglossades en 24 línies d'actuació i 97 accions concretes.

"Comptem amb elements suficients per a dir que som un territori, en l'àmbit estatal i europeu, destacat en matèria de biodiversitat", ha assegurat Mollà, en referència al mapatge de flora i fauna i als règims de protecció. El 45 % del territori de la Comunitat Valenciana i el 53,7 % del mar adjacent compta amb alguna figura de protecció. Els indicadors, a més, col·loquen al territori valencià per sobre de la mitjana en presència de fauna i flora; alberga el 53 % dels vertebrats d'Espanya i el 25,6 % de la flora europea.

L'estratègia valenciana, que es conjuga amb l'europea, es marca entre les seues prioritats actualitzar els models de gestió, sobretot en el mitjà marí, amb una bateria d'actuacions alineades amb la declaració signada en l'I Cim Mediterrània pel Medi ambient i el Clima que va reunir a les comunitats autònomes per les quals discorre el corredor de cetacis del Mediterrani.

Així mateix, advoca per renaturalizar les zones urbanes per a aconseguir el 5 % de protecció pendent i atribuir el deure conservació no solament al mitjà rural sinó també a les ciutats. El text reconeix la biodiversitat com un ben social comú que obliga a l'existència d'una coresponsabilitat en la seua conservació, así com en l'ús i gestió dels hàbitats de les espècies silvestres.

En aquest sentit, la titular de Transició Ecològica ha incidit que l'estratègia precisa de l'actuació coordinada de les administracions, les institucions i les persones per a fer-la possible. El component coordinat i social vertebra bona part de les metes de l'estratègia de biodiversitat que persegueixen optimitzar les gobernanza i la gestió, involucrar als diferents agents en la conservació i millorar la comunicació social.

La consellera ha assenyalat la biodiversitat com una de les grans aliades en un context com el Mediterrráneo, epicentre de l'emergència climàtica: "Hem de ser conscients que la biodiverrsidad ens proporciona un estat de conservació del mitjà natural sense parangó".

La secretària autonòmica, Paula Tuzón, s'ha referit al nou paradigma que "integra la gestió de la biodiversitat dins dels compromís socials i econòmics", a través d'un desenvolupament sostenible que fomente l'equilibri entre la protecció de la biodiversitat i el benestar de les pesonas.

Sobre aquest tema, Mireia Mollà ha al·ludit a l'avaluació periòdica no solament per a incloure als impactes de les activitats 'per se' sinó, també els que anem a viure per la nostra condició de territori vulnerable enfront del canvi climàtic.

Finalment, la consellera de Transició Ecològica ha subratllat que "som els reis de la biodiversitat", de manera que tenim l'obligació de "anar més enllà i transmetre el treball per a ser factor multiplicador per a altres territoris".

Arxivat a:

Destacats