Transició Ecològica presenta l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle

Mireia Mollà presenta este instrumento para la toma de decisiones, "destinada a definir y acertar en los objetivos de reducción de emisiones"

Guardar

La consellera Mireia Mollà a la presentació de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle
La consellera Mireia Mollà a la presentació de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle

La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle, una eina per a la presa de decisions que quantifica i identifica les emissions dels municipis de la Comunitat Valenciana.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada de la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, ha destacat les principals conclusions d'aquest inventari; un dels instruments que inclou la nova Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica per a definir els objectius sectorials i coordinar una estratègia centrada en els sectors que generen un major impacte.

"Un total de 22 municipis de llarg a llarg de la Comunitat Valenciana, i concentrat en les grans ciutats, són responsables de més del 50% de les emissions totals de tot el territori. Per sectors, sobretot el tema del transport i energètic seran els nostres camps de batalla per a poder fer una labor eficient d'adaptació i mitigació enfront del canvi climàtic", ha indicat Mollà.

L'Inventari ha sigut desenvolupat amb la Universitat Politècnica de València i l'empresa Gemini Tools, que ha dissenyat una metodologia eficient per a obtenir una eina de decisió contra el Canvi Climàtic. Està basada en la quantificació estandarditzada, la identificació d'oportunitats i el seguiment d'indicadors per a reforçar o reorientar les mesures aplicades.

El tècnic superior de l'Institut Universitari de Tecnologies d'Informació i Comunicacions Edgar Lorenzo ha sigut l'encarregat d'explicar el model, alineat amb els indicadors de l'IPCC, que fa una "primera foto" de les emissions dels municipis.

"La Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma que compta amb un inventari d'emissions d'alta resolució i de magnitud municipal", ha subratllat l'investigador. El model utilitzat calcula 163 indicadors en 541 municipis, amb la finalitat d'assenyalar els "focus d'emissió d'actuació prioritària per a obtenir una reducció significativa de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle".

La instantània recull que les emissions netes en l'àmbit autonòmic són de 23,3 milions de tones de CO₂ equivalents, que es tradueix en 4,68 tones d'emissions per habitant. L'energia lidera el percentatge d'emissions, seguit del transport i els processos industrials.

La consellera ha posat de manifest que el mapa permet conéixer quins sectors productius "han de concentrar l'esforç per a fer una transició ecològica eficient, sense oblidar la part individual i col·lectiva social, com per exemple el transport privat", que apareix com un dels principals sectors responsables de les emissions.

La directora general de Canvi Climàtic ha presentat la jornada posant l'accent en l'últim informe de l'IPCC i en el caràcter crític del territori mediterrani, així com en l'articulat de la norma de la Conselleria que emplaça a fer plans de lluita contra el Canvi Climàtic partint d'un inventari per a traçar un full de ruta efectiu.

La titular de Transició Ecològica, en la seua intervenció, ha conclòs que aquests indicadors "es presenten en la lògica de la Llei de Canvi Climàtic i Transició que crea les figures impositives de política fiscal verd i un fons finalista per a polítiques ambientals, on el nostre objectiu és que servisca per a pagaments per serveis ambientals".

Arxivat a:

Destacats