Transició Ecològica inverteix 600.000 euros per a crear comunitats energètiques locals en 43 municipis

Amb aquesta concessió, els ajuntaments poden realitzar estudis energètics, actuacions de promoció ciutadana i crear comunitats d'energies renovables

Guardar

Plaques solars a Alzira
Plaques solars a Alzira

La Conselleria de Transició Ecològica ha concedit 590.655,30 euros a les ajudes en matèria de promoció i constitució de comunitats energètiques i realització d'estudis energètics de potencial de generació d'energies renovables en l'àmbit local per a l'exercici 2022 de les quals es beneficiaren 43 municipis.

Aquestes ajudes, que és la primera vegada que es convoquen, estan desglossades en tres línies i tenen com a finalitat promoure la realització per part dels ajuntaments d'estudis energètics de potencial de generació d'energies renovables en el municipi, la realització per part dels consistoris d'actuacions de promoció i difusió entre la ciutadania dels beneficis de les comunitats energètiques en l'àmbit local (A).

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha insistit que "la constitució i creació de comunitats energètiques locals a la Comunitat Valenciana és una aposta clara del Consell amb l'objectiu de seguir democratitzant l'energia i impulsar l'autoconsumo col·lectiu".

Navarro també ha posat en valor que "són molts els municipis que volen desenvolupar-les i per això en el 2023 tindrem una altra convocatòria perquè som pioners en transició energètica, i gran exemple d'això és la comunitat energètica local de Crevillent que va ser la primera de tot l'Estat".

Així mateix, es fomenta la promoció per part dels ajuntaments de projectes singulars de creació i constitució de comunitats energètiques d'àmbit local en règim de comunitats d'energies renovables (B).

En aquesta última línia, s'afavoreixen les actuacions relacionades amb els processos participatius amb la finalitat de buscar i integrar els membres de la comunitat d'energies renovables, actuant l'ajuntament com a promotora del projecte.

També es consideren les actuacions en relació a la cerca d'emplaçaments de les instal·lacions d'autoconsumo, tecnologies, disseny de projecte i estudis tècnics i de viabilitat econòmica i jurídica; así com a actuacions en relació a la constitució i formalització de la comunitat d'energies renovables (C).

Distribució per províncies

En la província d'Alacant les ajudes es destinen a nou municipis: Confrides, el Camp de Mirra, la Canyada, Salines, Gata de Gorgos, Monòver, Almoradí, Santa Pola i Alcoi, amb un import total de 119.363,72 euros.

En la província de Castelló, reben ajudes set municipis: Palanques, Herbers, Cortes d'Arenós, Serra d'Engarceran Alcalà de Xivert, la Vall d'Uixó i Vila-real per un import de 58.392,41 euros.

En la província de València, són 27 municipis: Benaixeve, Granja de la Costa, Bellús, Rafol de Salem, Titagües, Benifla, Xera, Benevites, Alpont, Domenyo, Sumacàrcer, Alfarrasí, Ròtova, Alboraig, Rafelcefer, Benirredrà, Montaverner, Beniarjò, Llombai, el Genovés, Corbera, Daimús, l'Alcúdia de Crespins, Torís, Bunyol, Rafelbunyol i Riba-roja de Túria per un import de 412.899,17 euros.

cal destacar que, de totes aquestes, 19 són per a constituir comunitats energètiques. Es tracta de Palanques, Herbers, Benaixeve, Cortes d'Arenós, Bellús, Rafol de Salem, Titagües, Benifla, Rafelcofer, Montaverner, Salines, Beniarjò, La Font de la Figuera, Orba, Daimús, Gata de Gorgos, Alcalà de Xivert, Bunyol i Riba-roja de Túria.

A més, dos municipis de menys de 100 habitants se'ls concedeix una ajuda per al desenvolupament de comunitats energètiques: Palanques (37 habitants) i Herbers (53) en clara aposta de les comunitats energètiques com a eina de lluita contra el despoblament.

Destacats