Transició Ecològica autoritza més de 2.200 milions d'euros d'inversions en 315 expedients d'avaluació d'impacte ambiental de projectes en 2022

Guardar

Àrea on es realitzarà la futura gigafactoría de bateries del Grup Volkswagen (Generalitat Valenciana)
Àrea on es realitzarà la futura gigafactoría de bateries del Grup Volkswagen (Generalitat Valenciana)

La Conselleria de Transició Ecològica ha resolt 315 expedients d'avaluació d'impacte ambiental d'activitats industrials i activitat econòmica en general en 2022. Es tracta d'una xifra que multiplica per 4 els expedients resolts l'any 2020 i triplica els expedients de l'exercici 2018.

D'aquesta manera, s'han evacuat 85 declaracions d'impacte ambiental ordinàries, 105 informes d'impacte ambiental d'avaluacions simplificades, 47 informes de determinacions d'afeccions ambientals d'instal·lacions d'energies renovables, 6 estimacions d'impacte ambiental i 9 avaluacions complementàries, entre altres. En total, en 2022, el servei autonòmic d'avaluació d'impacte ambiental de projectes ha tramitat més de 1.300 signatures electròniques de documents.

Es tracta d'un departament clau en l'activació d'iniciatives empresarials i inversores tant d'energies renovables, com per exemple d'obra pública, depuració d'aigües residuals, gestió de residus, activitat industrial relacionada amb el sector agrari, ramader i pesquer, sistemes de reg, instal·lacions industrials de tots els sectors industrials (ceràmica, joguet, tèxtil, plàstic), etc. I tot això, amb un clar perfil ambiental imposant les millores tècniques disponibles en els projectes que finalment s'autoritzen.

La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, on s'incardina el servei d'avaluació d'impacte ambiental de projectes, calcula en més de 2.200 milions d'euros les inversions que aquest servei ha autoritzat en 2022, amb el que s'ha aconseguit demostrar la productivitat d'un servei tan necessari i estratègic per a una comunitat autònoma com és l'avaluació d'impacte ambiental de projectes.

De fet, el director general Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, ha recalcat que es tracta d'un "exemple d'un servei clar de l'administració pública en favor de l'economia sostenible per a tramitar tant grans projectes com iniciatives més xicotetes".

Així mateix, en l'actualitat, la cartera de projectes en fase d'autorització ascendeix a més de 5000 milions, atés que, entre altres, es tramita en aquest departament la declaració d'impacte ambiental de projectes com la urbanització de Parc Sagunt II i les consultes prèvies del projecte autoritzatori industrial de Volkswagen a Sagunt.

La previsió per al futur és que continuen entrant iniciatives empresarials de gran importància en les pròximes setmanes. Es tracta d'un servei clau per al desenvolupament de l'activitat econòmica industrial, juntament amb altres serveis de la Direcció General, com els d'autorització ambiental integrada d'indústries o els serveis relacionats amb residus i economia circular, on també s'incardina un pes important autoritzatori addicional d'inversions industrials.

Aquest servei, per exemple, juntament amb els seus homòlegs en les direccions generals de territori, cultura i energia, ha sigut, entre altres, responsable de l'èxit de la Comunitat Valenciana en el compliment dels objectius de tramitació d'instal·lacions autonòmiques d'energies renovables.

Destacats