La 'tractorada' d'agricultors provoca talls de carreteres a València i nombrosos embossos

La Unió creu que darrere de la mobilització d'aquest dimarts hi ha grups d'extrema dreta que "aprofiten la desesperació" del sector

Guardar

La tractorada que ha provocat talls en les carreteres valencianes
La tractorada que ha provocat talls en les carreteres valencianes

Una protesta d'agricultors, en forma de 'tractorada', que s'està duent a terme des de primera hora del matí d'aquest dimarts en diversos termes municipals de la província de València està provocant talls de carreteres i problemes de circulació en punts de la Ronda Nord de València, l'A-3, la CV-30, la CV-50 així com a nombrosos embossos en la capital del Túria i desviaments en línies d'autobusos. La mobilització s'ha convocat a través de xarxes socials i grups de missatgeria instantània.

Aquesta acció s'emmarca en una jornada de protestes en diferents punts d'Espanya per a exigir preus justos per a les seues produccions, reciprocitat en les importacions respecte a tercers països i una menor burocràcia que està asfixiant al mitjà rural. A més, arriba després dels moviments impulsats pel sector agrari a França, Alemanya, Bèlgica i Portugal.

Cap de les mobilitzacions agràries que tenen lloc aquest dimarts s'havia comunicat a la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana, que ha informat que s'han mobilitzat efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en col·laboració amb la Policia Local, per a garantir la seguretat.

En concret, les protestes han tallat l'entrada a València des de la CV-30 i l'eixida per la Ronda Nord des del Camí de Montcada. La que sí estava permesa era l'eixida des de Joan XXIII cap a la CV-30, segons ha informat Trànsit València. A més, la protesta ha provocat el col·lapse de les vies transversals a aquestes carreteres i la ronda de trànsits, han indicat les mateixes fonts.

Amb dades de poc abans de les 11.00 hores, s'ha tallat l'A-3 en tots dos sentits, a l'altura d'Utiel, en el quilòmetre 275, tots dos sentits, i el tràfic s'ha desviat per l'antiga N-III. A l'altura de Xiva, la circulació és lenta amb diversos carrils tallats.

En l'A-35, a l'altura de Montesa en sentit València, s'han registrat uns tres quilòmetres de circulació lenta, a mesura que anaven avançant els tractors.

A la vesprada, amb dades de les 17 hores, l'A-3 ha continuat tallada a l'altura de Xiva i d'Utiel en tots dos sentits, com també l'accés a la CV-35 en la Ronda Nord.

A més, s'ha vist afectada també l'A-7, on la circulació de tractors pel carril dret provoca retencions a l'altura de Rotglà i Corbera, en el quilòmetre 396. S'espera que els agricultors agafen l'A-35 en el sentit Alacant fins a Moixent.

Un dels agricultors que han participat en les protestes a València, Edgar, ha denunciat, en declaracions als mitjans, que "el problema més gran" per al sector són els preus que obtenen per la seua producció i la competència "deslleial" de països com el Marroc o Egipte, les exportacions dels quals "estan arruïnant" al camp.

Així, ha assenyalat que els productes que procedeixen d'aqueixos països "no compleixen ningunes condicions". Mentre que als agricultors espanyols se'ls exigeix utilitzar sulfats ecològics que, en la seua opinió, "no fan gens", "la qual cosa porten de fora ho estan tractant amb productes que ací estan prohibits", ha exposat. A això se sumen uns costos de mà d'obra contra els quals no poden competir. "Estem treballant a pèrdues i així no podem treballar", ha denunciat.

Les protestes s'han organitzat a través de grups de WhatsApp sense la participació de les principals organitzacions agràries valencianes, que van iniciar les seues mobilitzacions al gener i van anunciar un calendari de protestes unitàries a partir de la setmana vinent.

Des de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) han confirmat a Europa Press que no formen part de les protestes d'aquest dimarts i que "ni recolzen ni es desmarquen" d'aquesta jornada de mobilització en la qual no han estat "convidats a participar". S'han situat "al marge" d'aquests actes i han destacat que continuaran amb el calendari d'accions que havien programat.

"Moviments vinculats a l'extrema dreta"

Per part de la Unió Llauradora, el seu secretari general, Carles Peris, ha recalcat a Europa Press que l'organització no està participant en les mobilitzacions d'aquest dimarts i creu que darrere de les quals se celebren a la Comunitat Valenciana hi ha "moviments vinculats a l'extrema dreta" que "fan la seua pròpia campanya de la mala campanya i la necessitat d'un sector agrari i ramader que travessa mals moments", com han fet en el passat amb altres sectors perquè "aprofiten els moments en els quals s'encén la flama".

"Clarament, juguen amb la desesperació dels agricultors i ramaders", ha criticat Peris, abans de puntualitzar que "les mobilitzacions són necessàries, però moltes vegades darrere d'elles, per desgràcia, hi ha certa gent que les acabarà desvirtuant".

Per això, ha volgut llançar un missatge al sector perquè "no es deixen enganyar per tots aquests moviments en els quals no hi ha una adreça clara ni un portaveu ni gens clar, perquè moltes vegades darrere d'ells possiblement el dia de demà veiem coses que a molta gent que ha eixit hui al carrer no li agradaran".

"Cal deixar les coses clares, moltes vegades els moviments que diuen ser independents no són tan independents. Alguna cosa hi haurà darrere de tot això", ha agregat.

La plataforma denominada SOS Rural sí que ha mostrat, en la xarxa social X, el seu suport a la "històrica i espontània mobilització del camp que s'està produint hui a Espanya contra la competència deslleial, les condicions de producció asfixiants, i la falta d'empatia política amb el món rural".

"Us recordem que la cita comença el 6 de febrer. Ramaders, agricultors, pescadors, transportistes, comencen el 6 en tota Espanya. Ja veurem quan acaba. No ens diran els polítics quan manifestar-nos, ni com", assenyala en un dels seus missatges.

La campanya de mobilització convocada de forma oficial per les organitzacions agràries majoritàries a la Comunitat Valenciana s'ha programat per al 12 de febrer a Alacant; en el port de Castelló de nou el 15 de febrer i en el port de València el 22 de febrer per a denunciar "la crítica situació que pateix el sector agrari i reivindicar mesures a totes les administracions", entre elles reorientar les polítiques europees prioritzant l'agricultura europea i flexibilitzant el Pacte Verd Europeu; reciprocitat en tots els nous acords comercials de la UE amb tercers països.

La Unió ha convocat altres mobilitzacions que començaran aquest dimecres en el Port de Castelló. Després d'això, participaran en les protestes unitàries i en una tractorada a Madrid el 21 de febrer per part de totes les organitzacions territorials de la Unió d'Unions que finalitzarà en les portes del Ministeri d'Agricultura (MAPA).

Destacats