Torró destaca que les ajudes per a fomentar el transport a la demanda beneficiaran a més de 400.000 habitants de xicotets municipis

La Conselleria destinarà 5 milions d'euros a garantir "el dret a la mobilitat i l'assistència a una població en la seua majoria envellida"

Guardar

La portaveu socialista Rebeca Torró
La portaveu socialista Rebeca Torró

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha presentat en Les Corts per a la seua convalidació el Decret llei sobre ajudes a xicotets municipis, molts en risc de despoblació, per a sufragar el transport a la demanda.

Aquesta mesura, ha apuntat Torró, beneficiarà a més de 400.000 persones i incidirà “en el dret a la mobilitat, en l'assistència a una població en la seua majoria envellida i a potenciar la igualtat d'oportunitats entre territoris”.

Aquestes ajudes, ha explicat la consellera, “garanteixen una major vertebració del territori” i ascendeixen a 5 milions d'euros i ja les han sol·licitades 345 municipis, més del 93% de les localitats de la Comunitat que reuneixen els requisits per a acollir-se a aquesta iniciativa. Segons ha assenyalat Torró, les ajudes van dirigides a municipis de fins a 5.000 habitants i que tinguen actualment un nombre d'expedicions del servei d'autobús, en dia laborable, igual o menor a una per sentit.

Així mateix, ha destacat que cada municipi rebrà una quantitat fixa de 5.000 euros, que s'incrementarà fins a 7.000 euros per als quals estiguen en risc de despoblació. A més, “d'unes quantitats variables, distribuïdes proporcionalment en funció del nombre d'habitants de dret i de la distància del seu nucli principal amb el seu hospital de referència”, ha indicat Torró, que ha afegit que cada ajuntament disposa de dos anys per a utilitzar l'ajuda.

Així, per les característiques dels seus municipis detallades en el decret, la província de València disposarà de 2,4 milions d'euros a repartir entre 185 localitats; Alacant fins a 1,1 milions d'euros a repartir entre 73 municipis, i Castelló 1,5 milions d'euros entre 110 municipis.

La mobilitat com un dret social

En la seua intervenció, Rebeca Torró ha ressaltat que, des de la Generalitat, “considerem la mobilitat com un dret social, hem d'aportar solucions pràctiques, efectives i sostenibles amb l'objectiu d'aconseguir una bona connexió en tot el territori”.

En aquest sentit, la consellera s'ha referit “a les necessitats dels municipis que manquen de connexions suficients, sobretot en zones rurals de l'interior i, especialment, les afectades per la despoblació i l'envelliment, on factors com la distància, els horaris o la falta de vehicle privat compliquen la posada en marxa del transport públic de viatgers a demanda”.

Per aquest motiu, ha explicat que aquest decret llei regula que el transport a la demanda siguen els desplaçaments que connecten amb els centres sanitaris, educatius, socials o administratius als quals estiguen adscrits els respectius municipis, o amb les parades de transport regular de viatgers de la capçalera comarcal, precisament per a poder accedir a aqueixes línies amb major facilitat.

Per a la titular de Mobilitat, es tracta de regular “un sistema ràpid perquè els municipis de la Comunitat Valenciana que el necessiten puguen articular un servei temporal de transport a demanda, flexible i adaptat a les seues característiques” i que assegure “una mobilitat efectiva de les ciutadanes i els ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

Nou mapa concessional de servei de transport públic interurbà

En aquest marc, Torró ha recordat que “la Conselleria està treballant des del primer moment per potenciar i fomentar l'ús del transport públic en la Comunitat Valenciana”, i a més de les dades positives de Metrovalencia i el TRAM d’Alacant, “estem desenvolupant un nou mapa concessional de servei de transport públic interurbà per carretera”.

Referent a això, ha manifestat que el nou mapa concessional “garantirà la connexió dels nuclis de població amb nodes de centralitat, fent possible el dret d'accessibilitat als equipaments i infraestructures de vertebració social i territorial”. També, millorarà la qualitat mitjançant serveis competitius que minimitzen els temps de viatge, coordinació de línies i horaris, major informació als usuaris, etc.

Des de novembre de 2021, la Conselleria ja té en servei la primera concessió: CV-002 Vinaròs-Benicarló-Peníscola, i estan en licitació set projectes de servei públic: CV-008 Alt Palància-Sagunt-València; CV-112 Xàtiva Nord; CV-302 València-Alacant-Elx; CV-202 Els Marines-Alacant; CV-211 Elx-Rodalía; CV-214 Oriola-Alacant, i CV-301 València-Benidorm, “i continuem treballant per a traure més projectes de servei públic a licitació”, ha conclòs Torró.

Arxivat a:

Destacats