Toni Cantó acusa Sánchez de "plagiar-les" amb l'Oficina de l'Espanyol

Guardar

El director de l'Oficina de l'Espanyol, Toni Cantó
El director de l'Oficina de l'Espanyol, Toni Cantó

El director de l'Oficina de l'Espanyol, Toni Cantó, ha assegurat aquest dimecres que se sent "honrat" d'estar en aquest càrrec i ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, de plagiar a la Comunitat de Madrid amb el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmic (PERTE) lligat a la llengua espanyola, que s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres i que busca que la "intel·ligència artificial pense en espanyol".

Així ho ha traslladat Cantó durant la seua compareixença aquest dimecres en la Comissió de Cultura en l'Assemblea de Madrid, a petició del PSOE, per a donar compte sobre la seua gestió en l'Oficina que dirigeix. S'ha mostrat "honrat" d'haver sigut triat per a aquesta labor i ha donat les gràcies a les "dues dones" sota les quals està al comandament, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la consellera de Cultura, Marta Rivera.

Cantó ha indicat que vol posicionar a la Comunitat de Madrid com a centre "inqüestionable" de l'ensenyament de l'espanyol i ser "una referència internacional per a eixos sectors culturals que tenen com a eix l'espanyol, afavorint la riquesa i l'ocupació".

En aquest punt, ha desgranat que les últimes dades d'estudiants d'espanyol en 2019 eren 17.936. A causa de la pandèmia ha indicat que en 2020 es va perdre el 90% d'eixos estudiants i que enguany la idea és que es recupere el 40% i el que ve el 80%.

Per això, el 80-90% del treball de l'Oficina anirà encaminat a atraure a estudiants d'espanyol i en espanyol a la Comunitat, alguna cosa que ha dit celebren des del sector educatiu, sindicats artístics i culturals. "No tenim a veure amb la promoció de l'espanyol fora de les fronteres, no pretenem dir-li als espanyols com han de parlar, són lliures per a anar corejant la nostra llengua dia a dia sense que ningú de fora intente fer una política de disseny", ha sostingut.

Així, ha demanat a tots els grups parlamentaris al fet que li facen propostes de treball per a aquesta oficina i els ha convidat que vagen a conéixer-la perquè els presenten les seues idees.

Durant la seua intervenció, ha recordat que la Comunitat va proposar primer aquesta oficina abans que Sánchez plantejara el PERTE lligat a la llengua espanyola. "No tenim cap problema amb què ens plagie. Sánchez copia a Ayuso, però ens agrada que ens copien, no ens queixem i tant de bo puguem treballar conjuntament", ha indicat, al mateix temps que ha traslladat que no entén per què vol descentralitzar algunes administracions de Madrid.

En aquest punt, ha suggerit a Sánchez que porte la seua oficina de l'Espanyol a Barcelona, València, Balears o País Basc, perquè "ací fa falta que es defense l'espanyol amb el qual s'estan vulnerant drets i llibertats".

Finalment, s'ha mostrat "orgullós" d'aquesta Comunitat perquè li està ajudant "molt" aquesta Oficina a entendre i sorprendre's de la diversitat que té la regió.

Arxivat a:

Destacats