Test d'antígens vs PCR: més ràpids, menor cost i mateixa fiabilitat

Els test d’antígens permeten obtenir el resultat en 15 minuts per no haver de passar pel laboratori

Guardar

test-pcr-covid
test-pcr-covid

Fins ara, la prova PCR era l'habitual, i també la més fiable, per a la detecció de la Covid-19. De fet, era la que s'utilitzava oficialment per a la confirmació dels nous positius. No obstant això, el Ministeri de Sanitat ja ha inclòs l'ús dels nous test ràpids d'antígens – distribuïts pel laboratori Abbott – que permeten una detecció més ràpida, reduint el cost, i, a més, amb una fiabilitat comparable amb la de la PCR.

De fet, el govern valencià ja ha anunciat la compra de mig milió de test ràpids d'antígens, que s'utilitzaran als centres educatius per a detectar in situ si un estudiant amb símptomes està contagiat de coronavirus. Un gran avanç en la detecció del SARS-CoV-2 que obligarà a canviar el protocol d'actuació fins ara establit als centres escolars de la Comunitat Valenciana, però que també ajudarà a destensar Atenció Primària.

Tal com va explicar la consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquests test s'aniran adquirint a mesura que vagen sent necessaris, ja que "no existeix cap problema de desproveïment en el mercat". Així i tot, i aquesta és la principal diferència respecte a les PCR, "només és aconsellable per a les persones que presenten símptomes compatibles amb el coronavirus", deixant fora als asimptomàtics.

Així i tot, els test d'antígens han arribat xafant fort. Tant és així que des del Ministeri de Sanitat ja s'ha substituït una prova per una altra en la majoria d'escenaris. En aquest sentit, sempre que el pacient tinga símptomes i aquests siguen derivats de menys de cinc dies d'evolució, es realitzarà el test d'antígens.

Així, el ministeri deixa les PCR per a detectar casos als centres sociosanitaris sempre que els resultats estiguen en menys de 24 hores; per a persones amb símptomes des de fa més de cinc dies o per a confirmar un test negatiu quan la sospita que siga positiu és alta; per a pacients que vagen a anar a la UCI o siguen immunodeprimits; i per a l'àmbit hospitalari si no hi ha disponibilitat de test ràpids d'antígens.

Des de Sanitat s'ha posat l'accent en la importància d'aquests nous test que arriben en un moment en el qual els símptomes de coronavirus es podrien confondre amb els de la grip o altres malalties habituals en els mesos d'hivern i, per tant, és essencial comptar amb proves que permeten un diagnòstic ràpid.

Principals avantatges dels test ràpids d'antígens enfront de les PCR

Sens dubte, el que ha cridat l'atenció dels test d'antígens és la rapidesa amb la qual s'obtenen els resultats. I és que el fet que no hagen de passar per un laboratori fa que els resultats es puguen a conéixer en tan sols 15 minuts. A més, contribueixen a alleugerir la càrrega assistencial d'Atenció Primària, ja que el mateix professional que extrau la mostra és el que obté el resultat.

D'altra banda, com aquestes proves proporcionen informació essencial en un moment en el qual les persones contagiades tenen major risc de propagar la malaltia, els converteixen en una eina clau per a evitar la propagació de la infecció. Finalment, el cost és molt menor: 4,5 euros pels quasi 100 euros de les PCR.

Destacats