Tamarit: “Reforçarem l’acompanyament emocional de l’alumnat amb tallers per a previndre comportaments autolesius”

La consellera s’ha marcat l’objectiu de potenciar una cimera estatal per a promoure l’estabilitat laboral en els sectors culturals

Guardar

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit
La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha comparegut a les Corts Valencianes per a explicar les línies d’actuació del seu departament durant els pròxims mesos. La consellera també ha fet una retrospectiva de l’evolució de les polítiques aplicades pel seu departament durant el govern del Botànic explicant que “no he heretat aquesta Conselleria de la gestió de la dreta, afortunadament, sinó de la diligent i magnífica gestió de Vicent Marzà”.

Nous programes d’acompanyament social, emocional i educatiu per a l’alumnat

En matèria educativa, la consellera ha fet èmfasi en la preparació de dos nous programes que s’implantaran durant el pròxim curs. D’una banda, un pla per a l’empoderament de l’alumnat valencià, que, en paraules de la consellera, “estem desenvolupant amb psicòlogues expertes i que té com a objectiu la reducció dels comportaments autolesius i suïcides, especialment en l’alumnat adolescent. Es tracta d’un programa de tallers que s’implantaran en els instituts i implica la proactivitat de l’alumnat per a fer-lo conscient de com es d’important el seu paper en la societat, que totes i cadascuna de les persones de l’aula són imprescindibles”.

Tamarit ha recordat les diferents accions ja implementades durant aquests cursos de pandèmia en matèria d’acompanyament emocional a l’alumnat “en una situació que no és pròpia del nostre territori, sinó que s’emmarca en una tendència global en el món occidental. Tot i això, no ens quedem de braços plegats davant d’aquesta realitat, volem desenvolupar noves accions i detindre aquesta tendència des de les aules, volem traure de l’armari un tema que no ha de ser tabú”. 

D’altra banda, la Conselleria està configurant un nou projecte pilot per a avaluar l’efecte de la pandèmia sobre l’alumnat més vulnerable des del punt de vista socioeconòmic i contribuir a frenar-lo: “Informes d’entitats com Save the Children o Unicef assenyalen que el menjador escolar és l’única font d’alimentació saludable que alguns xiquets i xiquetes tenen durant la setmana. Durant els mesos més durs de la pandèmia, quan els centres educatius estaven tancats, vam posar en marxa el val-beca menjador. A més, durant aquests 7 anys, les beques de menjador han anat en augment fins a arribar a 140.000 alumnes, quasi el doble. Però volem anar un poc més enllà, per això, de cara al pròxim curs, volem iniciar un projecte pilot perquè els centres educatius amb alumnat més vulnerable puguen comptar també, de manera gratuïta, amb el desdejuni”. 

Mesa de coordinació autonòmica de les Falles

Pel que fa a l’àrea de Cultura, entre les línies de treball fixades, la consellera ha anunciat tres nous projectes per a desenvolupar. 

D’una banda, Raquel Tamarit ha donat molta rellevància a la “necessitat de fomentar l’estabilitat i la dignificació laboral de les persones que treballen en els sectors culturals”, i en aquest sentit, ha anunciat que “volem impulsar una cimera estatal que aborde de manera directa diferents solucions per a reduir la temporalitat i la precarietat de les i dels treballadors de la cultura. Cal buscar noves eines de protecció laboral i contactarem amb els ministres de Cultura i de Treball, Miquel Iceta i Yolanda Díaz, per tal de poder fer possible l’organització d’aquesta trobada estatal a diverses bandes”.

Una altra nova mesura està referida a la protecció del patrimoni immaterial valencià, especialment d’una festivitat com les Falles. En aquest context, la màxima responsable de Cultura de la Generalitat ha anunciat “la creació de la Mesa de Coordinació Autonòmica del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de les festes de les Falles”.

La consellera Tamarit ha explicat que “moltes juntes, federacions, comissions i sectors vinculats al món faller reclamen un espai de coordinació autonòmic per a la salvaguarda del patrimoni de la humanitat declarat per la Unesco de la festa de les Falles. Cal recordar que molts municipis del nostre territori planten falla i fan falla. Des de Benicarló fins a Elda, passant per València. Per això és necessari configurar aquest òrgan de coordinació d’àmbit autonòmic”. 

Així mateix, i per al que resta de legislatura, la consellera s’ha compromés a “posar en marxa dues aules didàctiques relacionades directament amb l’àmbit cultural. D’una banda, una aula didàctica de cultura popular, oberta a tota la ciutadania valenciana. El nostre objectiu és que es tinga accés a tot un repositori de cançons i músiques que formen part de la tradició musical valenciana. En aquests moments estem valorant diferents ubicacions, radicarà a la comarca de la Costera i de segur que es convertirà en un dels punts de trobada més importants per a la preservació, la investigació i la consulta de les arrels culturals i del folklore valencià”.

“D’altra banda, posarem en marxa l’aula didàctica de cultura popular i contemporània Enric Valor, per a la qual cosa ja ens vam comprometre amb l’Ajuntament de Castalla a trobar un espai municipal on puguem desenvolupar els continguts”, ha afegit Tamarit.

Compra del trinquet de Pelayo 

En matèria esportiva, a tots els programes consolidats d’acompanyament dels i de les esportistes i a les federacions esportives valencianes, així com als diferents programes del foment de l’esport de base, l’esport femení i els projectes esportius inclusius, la consellera Raquel Tamarit ha explicitat “la voluntat de reactivació de les gestions per a la possible compra, per part de la Generalitat, de la ‘catedral de la pilota’, el trinquet de Pelayo de València”, i ha afegit: “És un referent del nostre esport i és convenient que puga arribar a ser públic, de tots els valencians i valencianes”. 

Arxivat a:

Destacats