Tamarit: “Continuem duent a terme polítiques que potencien l’estalvi familiar en qüestions bàsiques educatives”

La gratuïtat universal en el tram de 2 anys permet un estalvi familiar de 2.800 euros en un curs per fill o filla escolaritzat

Guardar

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit
La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport desplega cada curs diferents mesures per a afavorir la igualtat d’oportunitats de les famílies i que tenen un impacte directe en l’estalvi de cara a la tornada a classe.

La consellera d’Educació, Raquel Tamarit, destaca que “continuem centrats a dur a terme polítiques que potencien l’estalvi familiar en qüestions bàsiques educatives. És el que dona sentit al treball que ens té encomanat la societat valenciana. L’educació és un pilar fonamental per a construir una societat més justa i cal acompanyar l’economia familiar amb eines que asseguren el dret a l’educació, siga quina siga la situació socioeconòmica del nostre alumnat. La prioritat és que ningú es quede arrere”.

Llibres de text gratuïts per a totes les famílies que vulguen

Un puntal per a afavorir l'estalvi de les famílies en la tornada a classe de l'alumnat són els bancs de llibres gratuïts de Xarxa Llibres. Segons Tamarit, "va ser el primer programa de reconstrucció de l'educació valenciana posat en marxa des de fa huit cursos. Des d'aleshores, hem invertit un total de 294 milions d'euros per a assegurar que cap família passe pel mal tràngol de no poder comprar un material tan essencial i totes les famílies que vulguen opten pel banc de llibres del seu centre educatiu. Es tracta d'una mesura que, a més, afavoreix el valor de cuidar el material, que passa cada curs d'uns alumnes a uns altres."

"Aquest curs, 9 de cada 10 alumnes tenen els llibres de text gratuïts perquè les seues famílies opten per aquest recurs més que consolidat en els centres. Es tracta de 460.000 alumnes de Primària i ESO i cada família s'estalvia uns 300 euros per fill o filla", ha detallat la consellera d'Educació i ha afegit: "La participació en Xarxa Llibres és voluntària per a les famílies i pràcticament totes hi opten: 9 de cada 10 alumnes de Primària i ESO recorren als bancs de llibres dels seus centres educatius".

Augment de les beques de menjador

Les beques de menjador són una altra eina clau per a facilitar l'estalvi de les famílies: "Cal destacar que 7 de cada 10 alumnes que sol·liciten la beca de menjador reben l'ajuda i que del total de becats, que són uns 145.000 beneficiaris aquest curs, la meitat reben la beca completa. Això suposa que les famílies que reben la beca íntegra s'estalvien 748 euros per fill o filla cada curs. És important garantir el dinar a l'alumnat amb més vulnerabilitat", ha destacat Raquel Tamarit i ha continuat: "També volem explicitar que en la nostra autonomia no hem apujat el preu del menú diari, que se situa en els 4,25 euros".

La Conselleria inverteix 75,4 milions d'euros per a les beques de menjador aquest curs. Des de fa huit cursos l'augment de pressupost ha sigut del 43,6%, la qual cosa ha permés que l'alumnat beneficiari de les beques augmente en un 75%.

A més, la titular de la conselleria d'Educació ha recordat que "estem preparant un nou programa pilot per a intensificar l'acompanyament a l'alumnat que prové de famílies més vulnerables des del punt de vista socioeconòmic i durant els pròxims mesos posarem en marxa un servei de desdejunis gratuïts saludables en centres educatius que ens permeten introduir aquesta experiència pilot".

Escolarització en el tram 0-3 anys

Per primera vegada, totes les famílies amb xiquetes i xiquets de 2 anys tenen garantida la gratuïtat en l'escolarització dels seus fills i filles independentment de la titularitat del centre, siga un CEIP, una escoleta municipal, una de la GVA o una privada. L'estalvi per fill o filla cada curs en aquest tram és de 2.800 euros.

La consellera Raquel Tamarit ha explicat que "implementem de manera generalitzada les mesures que fa diversos cursos que hem establit per a facilitar l'escolarització des dels dos anys, perquè considerem que és importantíssim tant per al seu desenvolupament com per a aspectes de conciliació familiar. Això té com a conseqüència que, malgrat que en els últims anys la davallada de la natalitat és més que patent, en el nostre sistema educatiu hem pujat en 20 punts l'escolarització en 2 anys en huit cursos".

Cal recordar que les famílies que tenen fills i filles menors de dos anys es poden estalviar fins a entre 2.000 i 1.200 euros gràcies al Bo Infantil per a afavorir l'escolarització en la xarxa privada d'escoletes en aquests trams d'edats. Unes ajudes que, depenent del nivell de la renda familiar, van dels 70 als 200 euros mensuals en el tram de 0 a 1 any i de 70 a 120 euros al mes en el cas d'1 a 2 anys.

Destacats