La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha assegurat hui que les polítiques públiques que es fomentaran des del Consell dirigides a l'envelliment actiu de les persones majors estaran basades en tres aspectes bàsics: "autonomia, independència i qualitat de vida".
Susana Camarero ha inaugurat la taula de debat sobre Envelliment Actiu organitzada per Levante EMV i la Fundación La Caixa, on expertes i experts conversaran al llarg del dia sobre les inquietuds de les noves generacions sènior, les claus per a complir anys de manera activa i saludable, com previndre la fragilitat, els avanços en el camp de la investigació o la relació entre edat i empresa.
En l'obertura institucional de la Taula, la vicepresidenta segona s'ha referit a la llarga trajectòria de col·laboració entre la Conselleria i la Fundació 'La Caixa', concretament des de 1997, en el desenvolupament d'alguns dels programes per a persones majors dels 34 Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM) de la Generalitat.
Susana Camarero ha recordat la importància d'aquests centres com a recursos "d'envelliment actiu" destinats a persones majors, amb serveis d'atenció preventiva i especialitzada, que els permet "mantindre's en forma i romandre en el seu mitjà familiar i social, així com previndre la solitud no desitjada".
Respecte a la col·laboració amb la Fundació La Caixa, la vicepresidenta segona ha garantit el compromís de "continuar treballant de forma conjunta en el desenvolupament d'objectius comuns encaminats a la consecució d'un envelliment saludable".
Dades d'envelliment
En l'actualitat, Espanya és el segon país amb major esperança de vida dins dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). A la Comunitat Valenciana, segons dades de l'Institut Valencià d'Estadística corresponents a 2022, prop del 20 % de la població té més de 65 anys, la qual cosa significa 1.000.000 de persones.
Cambrer ha esmentat la importància de "millorar la qualitat de l'envelliment" i donar una resposta a aqueixa major esperança de vida de les societats modernes.
En aquest sentit, la vicepresidenta segona ha destacat alguns dels reptes que es van a abordar des del departament que dirigeix com a "mesures de prevenció i intervenció" en els casos de la solitud no desitjada; la disminució de la bretxa i la burocràcia digital; foment de la participació activa i la visibilització de les persones majors en tots els àmbits de la societat, "tenint en compte la seua experiència i saviesa", i facilitar l'accés als serveis públics "sense posar-los traves".
Així mateix, ha posat l'accent principalment en la vigilància en el bon tracte a les persones majors, "amb especial esment a la violència exercida sobre la dona"; l'impuls de les llars compartides i l'habitatge col·laboratiu sènior, model cohousing; la millora en les cures en el domicili i el foment de "ciutats més amigables amb les persones majors".