Susana Camarero afirma que s'ha aconseguit revertir el sistema de la dependència "col·lapsat i sense crèdit del Botànic"

Guardar

Susana Camarero, vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda
Susana Camarero, vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha afirmat que des del seu departament s'està treballant "sense descans" per a revertir la situació del sistema de la dependència "col·lapsat i sense crèdit" que va deixar el Botànic el mes de maig, i ha destacat que al febrer "aconseguim reduir en un 10% la llista d'espera".

La vicepresidenta segona ha recordat que el mes de maig de 2023 el Consell anterior va paralitzar les ampliacions de crèdit necessàries per a la resolució d'expedients, la qual cosa va provocar un "col·lapse del sistema", en deixar la caixa sense diners, i "un augment en les llistes d'espera".

Camarero ha assegurat que, en estos moments i després de set mesos de treball, "hem tornat a nivells inferiors a agost de 2023", quan la llista d'espera se situava en 18.029 persones a causa de la paralització ocasionada per l'anterior executiu.

Per a aconseguir "ressuscitar" el sistema, ha recordat, el Consell de Carlos Mazón va realitzar "dos increments pressupostaris de 39,5 i 22 milions d'euros abans d'acabar 2023". Ara, ha assenyalat, "estem treballant en un pla de xoc que permetrà continuar reduint les llistes d'espera, com va ocórrer el mes passat i com succeirà este mes", segons les dades que es publicaran la setmana pròxima.

La vicepresidenta segona s'ha referit també a l'aportació del Govern central per al sistema de la dependència, i ha tornat a reclamar el 50% que per llei li correspon, i no el 21% de l'any 2022 o el 15% que va aportar en 2021. Si l'executiu central haguera complit, "no estaríem parlant de llistes d'espera perquè este problema estaria solucionat".

Dades actuals

En els últims set mesos el departament que dirigix Susana Camarero ha resolt un total de 21.288 expedients i ha abonat 347 milions d'euros, des d'agost fins ara, actualitzant i pagant les quanties de les prestacions amb les pujades i els endarreriments corresponents d'acord amb els nous imports acordats pel Govern central el mes d'agost passat i que assumixen les comunitats autònomes.

Segons els últims les dades publicades el mes passat, el sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén ja 150.732 persones, 2.956 més que en el mes anterior. Per províncies, 45.894 persones residixen a la província d'Alacant, 17.282 a Castelló i 87.556 en la de València.

El balanç corresponent a febrer reflectix que es van resoldre un total de 4.699 expedients de persones sol·licitants del reconeixement de la dependència, 842 persones més que el mateix mes de l'any anterior.

Estes dades han permés reduir la llista d'espera en 2.001 persones respecte a gener, la qual cosa suposa un descens del 10,2%, el major descens des de fa tres anys. Respecte a la nòmina abonada, es van pagar 44,35 milions d'euros corresponents a les prestacions econòmiques de febrer i endarreriments.

Les 150.732 persones en situació de dependència incloses en el sistema reben atenció especialitzada a través de servicis residencials o de dia o una prestació econòmica pel servici que el sol·licitant i la seua família i el professional de treball social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Destacats