Susana Camarero advoca per impulsar polítiques de "sensibilització i prevenció" per a protegir a les dones, xiquetes, xiquets i adolescents víctimes de violència sobre la dona

Guardar

Acte de presentació de l'estudi longitudinal sobre la ‘Evolució de la Violència contra les Dones en la Infància i Adolescència l'Espanya (2018-2022)’
Acte de presentació de l'estudi longitudinal sobre la ‘Evolució de la Violència contra les Dones en la Infància i Adolescència l'Espanya (2018-2022)’

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat que una de les prioritats del Consell és combatre la violència sobre la dona i especialment la que es manifesta durant la infància i l'adolescència. Davant aquest tipus d'agressions, la vicepresidenta segona ha insistit en la necessitat "d'impulsar polítiques de prevenció i sensibilització" que han de sumar-se a les quals garanteixen l'assistència i atenció a les víctimes.

Susana Camarero ha fet aquestes declaracions en l'acte de presentació de l'estudi longitudinal sobre 'l'Evolució de la Violència contra les Dones en la Infància i Adolescència a Espanya (2018-2022)', elaborat per la Fundació d'Ajuda a Xiquets/as i Adolescents en Risc (Anar).

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta segona s'ha referit a l'informe presentat i ha alertat sobre "la magnitud" de les dades relatives a la violència que pateixen els i les joves i especialment els referits a la violència sobre la dona.

"Són dades que mostren una realitat sobre la qual cal actuar", ha assegurat. Per això, ha considerat prioritàries les polítiques de sensibilització i conscienciació que s'estan impulsant des del Consell per a "formar i educar als joves" amb l'objectiu que "no es normalitzen conductes i actituds violentes, que moltes vegades es banalitzen".

En aquest sentit, ha destacat que és cridaner que, en el cas de les adolescents valencianes, el 57 % no són conscients que estan patint violència de gènere Per això, subratllat que la labor de prevenció és fonamental per a ajudar al fet que les víctimes "siguen coneixedores del que els succeeix" i puguen rebre l'ajuda que ofereix la Generalitat.

En concret, ha indicat que la Generalitat compta amb guies i protocols d'actuació conjunts en l'àmbit sanitari i educatiu que van destinats als menors i als professionals que treballen amb ells, així com als pares.

A més, ha posat com a exemple la campanya del Consell de conscienciació del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona "que va dirigida a l'entorn de les víctimes" amb el propòsit de "visibilitzar i fer conscient un problema que ens ha de doldre a tota la societat".

La titular d'Igualtat ha insistit que des del seu departament es treballa "cada dia" per a assegurar que les que totes aquestes actuacions i mesures promogudes pel Consell "arriben a totes les víctimes d'aquest tipus d'agressions i així aconseguisquen "trobar solucions que els ajuden a superar les dificultats".

"Aqueixa és la nostra missió i la nostra obligació com a administració", ha afegit Susana Camarero, qui ha manifestat el seu compromís perquè "cap víctima quede desprotegida i tinga al seu abast les eines necessàries per a defensar-se davant qualsevol tipus de violència".

Evolució de la Violència contra les Dones en la Infància i Adolescència

Respecte a l'informe de la Fundació Anar, la titular d'Igualtat ha traslladat la rellevància de l'anàlisi presentada perquè "aporta dades essencials per a conéixer la realitat" i la difusió de la qual constitueix "un mitjà immillorable perquè aquesta realitat es pose en el punt de mira de la societat que ha de créixer en el respecte i la solidaritat amb els qui pateixen aquesta violència".

L'estudi s'emmarca en una campanya de prevenció de tota classe de violència contra les dones menors d'edat, duta a terme en tots els centres escolars d'Espanya (18.964). Està basat en les 20.515 xiquetes, xiquets i adolescents víctimes de violència contra les dones, que han sigut ajudades pel telèfon/xat de la Fundació Anar, en els últims quatre anys (382.219 trucades).

En concret, analitza la violència contra les dones en les seues quatre variants: violència de gènere, domèstica, sexual i un altre tipus de violència física o psicològica.

A la Comunitat Valenciana 2.962 xiquets/es i adolescents víctimes de violència contra les dones han sigut ajudades/ts pel telèfon/xat Anar entre 2018 i 2022. Dels resultats s'extrau que les trucades en relació amb la violència de gènere a la Comunitat Valenciana han augmentat un 212 % entre 2018 i 2022.

A més, en aquest període, les trucades per violència de gènere en l'entorn han augmentat un 98,1 % i els casos de violència sexual un 34,4 %. Respecte a les consultes sobre un altre tipus de violència física/psicològica també han crescut un 13,6 % a la Comunitat Valenciana.

L'estudi al·ludeix a les noves tecnologies com implicades en un 83,2 % dels casos de violència de gènere adolescent i també destaca que la falta de tractament psicològic és una altra constant tant a Espanya, on el 72,1 % de les víctimes no rebien cap tractament en aquest sentit, com a la Comunitat Valenciana, on el percentatge descendeix lleument al 71,6 %.

Destacats