Soler: “Les mesures anunciades per la ministra garanteixen en 2021 suficiència financera per a fer front a la pandèmia i escometre la reconstrucció”

La Generalitat podrà optar entre acollir-se a una taxa de referència del 2,2% o a un dèficit autoritzat del 1,1% i transferències per valor del 1,1% del PIB, que permetran aconseguir la despesa mitjana de les CCAA

Guardar

soler_financiacion
soler_financiacion

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler ha assenyalat, després de participar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que "el manteniment dels lliuraments a compte, els nous criteris de dèficit i els fons europeus REACT i Next Generation anunciats per la ministra Montero garantiran la suficiència financera per a fer front a la pandèmia i escometre la reconstrucció amb èxit".

El conseller ha valorat positivament "aquestes mesures proposades per l'Executiu central que permetran a la Comunitat Valenciana convergir en 2021 en la despesa mitjana de les comunitats autònomes".

Així, la primera d'aquestes eines, el manteniment dels lliuraments a compte del model de finançament, permetrà a la Comunitat Valenciana compensar la caiguda d'ingressos prevista a conseqüència de la crisi econòmica, equivalent a 1.300 milions".

La segona eina establida pel Govern central contempla la flexibilització dels criteris de dèficit que se situaran en una taxa de referència del 2,2%, de no obligat compliment. Aquesta xifra contempla, d'una banda, un 0,2% per a compensar la caiguda d'ingressos del sistema de finançament autonòmic, un 1,4% per a fer front a les despeses per la COVID, i un 0,6% per la previsió del dèficit de 2020.

Les comunitats autònomes podran triar entre acollir-se a aquesta opció o bé a un dèficit autoritzat de l'1,1% i transferències per valor de l'1,1% del PIB. Cal recordar que el dèficit per a l'exercici 2021 fins ara vigent se situava en el 0,2% del PIB.

La tercera mesura fa referència a la pròxima arribada de fons procedents del pla europeu de recuperació Next Generation, que preveu l'arribada a Espanya de 60.000 milions d'euros en transferències durant el període 2021-2023, per a escometre "projectes palanca i transformadors de l'economia", que permetran potenciar l'economia digital, l'economia verda i la col·laboració publicoprivada.

Així mateix, el fons REACT (Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa) no requerirà cofinançament i estarà dotat de 12.500 milions d'euros per a Espanya, dels quals 8.000 arribaran en 2021, 2.000 en 2022, i la resta posteriorment. "Aquests fons es destinaran en un 66% a compensar l'impacte econòmic de la pandèmia, el 23% per a la desocupació en 2020 i l'11% a la desocupació juvenil" ha assegurat.

"Es tracta en global d'un paquet de mesures positives que redundaran en benefici de la ciutadania valenciana i que contribuiran al manteniment dels serveis públics fonamentals, sanitat, educació i serveis socials, en el nostre territori", ha afegit Soler.

El conseller ha realitzat aquestes valoracions al final del CPFF convocat pel Ministeri d'Hisenda i celebrat aquest dilluns de manera telemàtica. La reunió ha comptat també amb la participació del secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero; la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; el director general de Model Econòmic, Finançament i Política Financera, Juan Pérez, i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

Acord unànime de la Comissió Mixta

Durant la seua intervenció en el CPFF, Vicent Soler, ha reivindicat un fons transitori d'anivellament per a les comunitats autònomes infrafinançades que permeta afrontar amb garanties la reconstrucció després de la crisi provocada per la pandèmia, tal com s'ha recordat de manera unànime en la Comissió Mixta Consell-Corts, que ha tingut lloc aquest mateix dilluns i en la qual han participat tots els grups parlamentaris de les Corts.

Així mateix, el conseller ha reclamat la necessitat d'escometre la reforma urgent del sistema de finançament autonòmic, però també ha assenyalat que, "sabent que la discussió serà complicada, ja que han de posar-se tots els partits polítics d'acord i posteriorment ha de traslladar-se el debat al Congrés dels Diputats, necessitem recursos addicionals, no sols per a la Comunitat Valenciana sinó per a totes les comunitats autònomes infrafinançades".

En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet pels mecanismes proposats pel Govern central que permetrà a la Comunitat Valenciana acostar-se a la despesa mitjana per càpita de les comunitats de règim comú i disposar dels recursos necessaris per a fer front a la crisi postcovid.

Durant la seua intervenció, el conseller ha valorat les polítiques que està portant el Govern d'Espanya per a fer front a aquesta crisi sense precedent a l'Espanya autonòmica. "El Govern -ha assenyalat- ha demostrat una gran sensibilitat, però la crisi tindrà efectes diferents sobre els diferents territoris, i no tots partim del mateix punt".

Vicent Soler ha reiterat que "el veritablement urgent és escometre la reforma del model de finançament, amb l'objectiu que ens igualem tots i que totes les comunitats autònomes puguen comptar amb els mateixos recursos per a gestionar els mateixos serveis".

El conseller ha afegit sobre aquest tema que "entenem que aquest és un país políticament madur que pot entendre que facilitar l'equitat no va en contra de ningú, sinó a favor de tots, i potser això és el que va fallar en les altres reformes del sistema que es van dur a terme, la falta de pedagogia".

Arxivat a:

Destacats