Soler: "La mensualitat de l'IVA de 2017 que se'ns deu per decisió de Montoro ha d'abonar-se per igual a totes les autonomies"

El conseller ha traslladat al Ministeri d'Hisenda la necessitat d'aconseguir un acord "consensuat i dialogat" que permeta donar solució a totes les comunitats

Guardar

Xisco-Navarro_València-Extra_Vicent Soler-5
Xisco-Navarro_València-Extra_Vicent Soler-5

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, s'ha mostrat convençut que la mensualitat de l'IVA corresponent a 2017 que el Govern deu a les comunitats autònomes "per la decisió unilateral i completament insolidària" del llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "ha d'abonar-se per igual a totes les autonomies".

Així ho ha fet saber el conseller al Ministeri d'Hisenda, a qui ha reclamat una solució "consensuada i dialogada" entre totes les autonomies. "Les conseqüències d'aquesta decisió del Govern de Rajoy les van sofrir tots els ciutadans, amb independència del seu lloc de residència, en privar als governs autonòmics d'uns recursos que ens corresponen".

En qualsevol cas, Vicent Soler ha incidit en què "si el Govern no busca una solució equitativa, des de la Generalitat s'estudiaran les mesures necessàries per a reclamar uns recursos que són de tots els valencians i valencianes", ha afirmat.

"La solució hauria de passar pel consens i el diàleg, sense necessitat de recórrer a la litigiositat", ha apuntat Soler, qui ha manifestat que "la sentència posa clarament en evidència que la decisió del Govern de Rajoy va ser contrària al dret de les autonomies".ç

El conseller d'Hisenda ha volgut remarcar que el Consell ja va gastar els 281 milions deguts en haver-los inclòs en els Pressupostos de la Generalitat de l'any 2019. "La nostra obligació com a Govern és que tots els ciutadans tinguen garantits uns serveis públics fonamentals de qualitat i, com a part dels recursos del sistema, destinem la mensualitat de l'IVA a garantir els pagaments necessaris en Educació, Sanitat i serveis socials".

Solució en els Pressupostos Generals de 2019

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha recordat també que l'actual Govern va incloure un canvi legislatiu que permetia a les comunitats autònomes recuperar la mensualitat deguda des de 2017 en els pressupostos de 2019, i ha lamentat que "en lloc de donar suport a uns comptes que hagueren posat fi a aquest problema fa dos anys, algunes autonomies buscaren la via judicial per a arribar al mateix punt".

"Gràcies a la pressió de les comunitats autònomes contra la decisió de Montoro, la ministra María Jesús Montero va incloure aquests recursos en els Pressupostos Generals de 2019; no obstant això, tant els partits de la dreta com els independentistes van votar en contra dels mateixos i van impedir la seua aplicació efectiva", ha lamentat Soler.

En aquesta línia, el responsable d'Hisenda ha assenyalat que la solució alternativa que va adoptar el Ministeri d'Hisenda de permetre un major dèficit autoritzat per a les autonomies com a compensació "va ser una solució transitòria, però no resolia el fons de la qüestió", i ha apuntat que ha de solucionar-se "per a no comptabilitzar com a deute uns recursos que ens corresponen".

Soler ha recordat que aquesta situació va ser originada per la decisió que va prendre el que fora ministre d'Hisenda de Mariano Rajoy en 2017, Cristóbal Montoro, en aplicar l'anomenat Subministrament Immediat d'Informació (SII) de l'IVA, que va implicar que, en termes de caixa, només es comptabilitzaren onze mesos d'autoliquidacions d'IVA dos anys després, en l'exercici 2019.

Segons el conseller, aquesta decisió del ministre Montoro "va provocar un clar crebant" per a les autonomies. "Va ser una mesura injusta que sempre hem denunciat per perjudicar els interessos i ingressos de les autonomies", ha aclarit Soler.

Arxivat a:

Destacats