Soler defensa "qualsevol reivindicació unànime" fins que un sistema de finançament "just i equitatiu siga efectiu"

Guardar

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat aquest dissabte en què el Consell "donarà suport a qualsevol reivindicació unànime" de la societat valenciana per a exigir un nou sistema de finançament "que siga just, equitatiu entre les comunitats i amb els recursos suficients per a garantir una educació, una sanitat i uns serveis socials de qualitat als cinc milions de ciutadans i ciutadanes".

En aquest sentit, Soler ha insistit que la societat "té el mateix dret a eixir al carrer en defensa d'un nou model de finançament que fa quatre anys" ja que "encara no s'ha fet efectiu el nou model", encara que ha matisat que les propostes de reforma que hi ha damunt de la taula i les intencions del Ministeri d'Hisenda "van en la línia de l'exigit per la Comunitat Valenciana".

Per això, ha instat a tots els valencians a "mantindre's units en una reivindicació" que és "de justícia". "Hem de fer-nos sentir en tots els racons d'Espanya i davant el mateix Ministeri d'Hisenda, perquè aquesta és una qüestió de justícia social i urgeix posar fi a aquesta discriminació", ha assegurat.

No obstant això, Soler ha considerat el Ministeri d'Hisenda està "fent passos molt importants" per a millorar la situació financera de la Comunitat Valenciana i s'ha mostrat "prudent" fins que el departament que encapçala María Jesús Montero presente "en les pròximes setmanes" el document base sobre el criteri de repartiment del nou model de finançament.

En aquest sentit, ha agraït el "compromís" de la ministra "tant d'aportar més recursos al sistema, tal com havíem sol·licitat des del Consell perquè totes les comunitats autònomes es vegen beneficiades, com la seua voluntat d'atendre, al costat de la reforma del model, la situació del deute històric derivat de l'infrafinançament".

Soler ha advertit que la situació "continuarà sent insostenible a llarg termini si el nou model ens situa en igualtat de condicions que a la resta d'autonomies, però òbvia que hem estat infrafinançats durant dècades i, per tant, que el nostre nivell d'endeutament supera ja els 50.000 milions".

Així, ha demanat que la societat valenciana "no oblide en la seua reivindicació que, per a garantir una reducció de les ràtios escolars, la millora de les llistes d'espera o un increment de la dependència fan falta uns recursos dels quals fins ara el Consell no ha disposat i han ocasionat un increment del deute a la qual el Govern central ha de donar una solució".

CRITERI DE REPARTIMENT

Respecte al document que presentarà el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública --que es va comprometre a fer-lo abans que finalitze el mes de novembre--, el conseller Soler ha manifestat la seua "satisfacció", ja que, tal com havia plantejat la Generalitat, "el nou model, a diferència del que ocorre ara, ha de centrar-se principalment en la població".

Encara que Soler ha insistit que el model "ha de comptar amb els ajustos necessaris per a atendre les reivindicacions de totes les comunitats sobre la base de criteris tècnics i objectivables demogràfics i geogràfics que siguen necessaris".

"El consens i el diàleg han de ser les característiques fonamentals del nou model, perquè les diferències no són tan grans entre autonomies", ha assenyalat, i finalment ha demanat a totes les formacions polítiques del Congrés dels Diputats la seua "col·laboració" per a "aconseguir com més prompte millor posar fi a aquest problema, que no és només dels valencians i valencianes, sinó del conjunt de l'Estat".

Destacats