El sirià que va entregar a Benavent els papers que van originar Erial manté que els va trobar a casa de Zaplana

Guardar

Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona
Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona

Imad, el ciutadà de nacionalitat siriana que va entregar a l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners', els papers que van originar el conegut com a cas Erial ha mantingut en l'Audiència de València que els va trobar en l'habitatge en la qual va residir fins a 2006 l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball amb el PP Eduardo Zaplana. Estos documents es coneixen com els 'papers del sirià' i s'han definit com un "full de ruta" del cas.

El testimoni s'ha pronunciat així en el juí que se seguix contra Zaplana i altres 14 persones més pel cas Erial, procediment en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana. El frau està quantificat en més de 20 milions d'euros.

El testimoni que ja va prestar declaració davant la jutgessa instructora del procediment el maig de 2018, ha explicat que va llogar l'any 2008 un habitatge en la Plaça Legió Espanyola --que havia pertangut fins a 2006 a Zaplana i la seua dona-- i va ser allí fins a estiu de 2015.

Ha indicat que en entrar a la casa es va emportar els seus mobles però no va realitzar cap reforma perquè "estava per a entrar a viure". Transcorregut el temps, aproximadament un any, va trobar uns papers al costat d'una caixa forta a l'habitació principal. En concret, es trobaven darrere de la porta, en una cantonada, després d'una altra porta xicoteta. Ha assenyalat que estaven doblegats però no recorda si es trobaven a l'interior d'un sobre.

El testimoni ha explicat que va observar que els documents presentaven ratllades i al·ludien a uns parcs eòlics. "Em semblava que era una cosa important i per això portava ratllades i es guardaven al costat de la caixa forta", ha indicat.

Per este motiu, els va agafar i li'ls va ensenyar a Benavent, a qui coneixia "d'alguns actes". "Jo era responsable de la comunitat àrab a València i acudia a actes que feia l'Administració de la Generalitat i també a la ciutat i coincidia a vegades amb ell", ha assenyalat.

"NO SÉ SI EREN FOTOCÒPIA O ELS ORIGINALS"

"Li'ls vaig ensenyar a ell per a saber la seua opinió i em va dir que podien ser falsos, li va llevar importància a l'assumpte i se'ls va quedar. I així es va quedar la cosa. No sé si eren una fotocòpia o els papers originals", ha assenyalat. "Jo en eixe moment no sabia la casa a qui havia pertangut, me'l van comentar després", ha afegit.

Ha indicat que transcorreguts uns anys, en 2016, li va cridar Benavent i li va demanar els papers originals que havia trobat en el pis. "Vaig acudir a veure-li a la Porta de la Mar, en la Plaça Tetuan, i ell em va parlar de més documents. Jo li vaig dir que desconeixia del que em parlava i que el que havia trobat en l'habitatge era el que ja li havia donat en el seu moment", ha asseverat.

Preguntat pel motiu pel qual no va portar els papers a la Policia o li'ls va entregar a l'exdirector general de Policia Juan Cotino, a qui també coneixia "dels actes" públics, ha dit que perquè li'ls va ensenyar a Benavent i "es va quedar així", ha agregat.

També ha reconegut que tenia relació amb la Policia perquè, a vegades, els agents els feien "visites" per a preguntar si veien "alguna cosa estranya o si passava alguna cosa perquè hi havia hagut molts esdeveniments dramàtics". Interpel·lat per si les visites es justificaven en la radicalització de la seua comunitat, ha dit que "no". "Eren visites normals i corrents", ha afegit.

Destacats