Sanitat no recomana els tests ràpids d'anticossos per a l'autodiagnòstic

Les persones expertes adverteixen que aquestes proves, fetes a partir d'una burxada en el dit, poden donar falsos positius i falsos negatius

Guardar

test rapido covid
test rapido covid

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública adverteix que les proves ràpides de detecció d'anticossos a partir d'una mostra de sang obtinguda mitjançant una burxada en el dit tenen un rendiment menor que les tècniques que es realitzen en els laboratoris a partir d'una mostra de sang extreta d'una vena.

Els tests d'autodiagnòstic es poden fer fora del laboratori, però, adverteixen les persones expertes, hi ha més risc que donen falsos positius i falsos negatius.

Qualsevol prova de detecció d'anticossos informa de la presència de defenses en l'organisme contra algun dels components del SARS-CoV-2, agent causal de la COVID-19, la qual cosa suggereix que el/la pacient ha tingut contacte previ amb el virus. La seua positivitat no garanteix la immunitat, per la qual cosa s'han de continuar complint les mesures de protecció.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, alineada amb l'evidència científica actual, les recomanacions del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i l'Organització Mundial de la Salut, únicament recomana l'ús de test ràpid d'anticossos COVID-19 per a determinats estudis, i sempre amb finalitats de recerca.

Per això, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, demana prudència en la utilització i interpretació de proves de detecció ràpida d'anticossos.

"L'única cosa que pot acreditar el test d'autodiagnòstic d'anticossos és si la persona ha passat la malaltia o no", indica la titular de Sanitat, qui abunda en què les proves de detecció ràpida d'anticossos COVID-19 en cap cas es consideren adequades per al diagnòstic d'infecció activa, ni en pacients simptomàtics ni en asimptomàtics.

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública no contempla el registre sistemàtic dels resultats d'aquestes proves ni les inclou en la seua estratègia de rastreig i control de casos.

Destacats