Sanitat calcula que les primeres vacunes arribaran a partir del "4 o 5 de gener"

Sanitat recorda que totes les vacunes no arribaran a l'inici de l'any i que l'arribada de dosi serà gradual

Guardar

illa
illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que les primeres vacunes contra la COVID-19, previsiblement la desenvolupada per Pfizer i BioNTech, podrien arribar a Espanya al voltant del "4 o 5 de gener", després de ser aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés) el 29 de desembre "com tard".

Durant la seua intervenció en un desdejuni 'online' de Nova Economia Fòrum, acompanyat pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, Illa ha ressaltat, en qualsevol cas, que "no arribaran totes el 4 o 5 de gener", sinó que "arribaran progressivament quan es vagen fabricant".

El ministre ha detallat que el "calendari concret" dependrà de "l'aprovació definitiva" per part de la EMA. "Jo crec que el 29 de desembre molt probablement es produirà la primera autorització, la qual cosa ens permetrà començar a vacunar a principis de gener", ha assenyalat Illa, recordant que la EMA celebrarà una reunió extraordinària el 29 de desembre sobre la vacuna de Pfizer i el 12 de gener amb relació a la candidata de Moderna.

El ministre ha explicat que a Espanya li corresponen uns 140 milions de dosis dels acords signats per la Comissió Europea amb les companyies farmacèutiques, la qual cosa permetrà al nostre país vacunar a 70 milions de persones. "Sobraran bovines", ha assegurat, al que ha afegit que eixa extra es destinarà a la cooperació amb altres països.

Així, Illa ha insistit en el "caràcter progressiu" del procés de vacunació. "Si tot va segons el que tenim previst, al maig o juny podríem tindre 15 o 20 milions d'espanyols vacunats. I al final d'estiu una xifra molt rellevant que ens permeta estar en un estat molt diferent de matèria de control del virus", ha detallat.L'ARRIBADA DE LES DOSIS DE

LES VACUNES SERÀ PROGRESSIVA

La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha avisat que totes les vacunes que es desenvolupen contra el coronavirus no arribaran a principis de l'any 2021 i que l'arribada de dosi serà "gradual".

Calzón s'ha pronunciat així en la roda de premsa de presentació de l'Enquesta sobre Alcohol i altres Drogues (EDATS) i després que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, haja informat que les primeres vacunes arribaran a Espanya al voltant del 4 o 5 de gener.

No obstant això, Calzón ha assegurat que ara com ara "no es pot confirmar la data" encara que ha assenyalat que estaran disponibles a Espanya a principis de gener, si bé ha insistit que "no totes" les que s'adquiriran arribaran al començament d'any.

"Serà un procés gradual que anirà de menys a més i que es prolongarà durant molts mesos, la qual cosa ens porta a haver d'organitzar la vacunació sobre la base dels grups prioritaris", ha dit Calzón, per a destacar la necessitat de no relaxar les mesures que se saben que funcionen per a contindre el coronavirus.

Finalment, Calzón ha advertit que el dia que s'administre la primera dosi de la vacuna no es relaxaran les mesures de prevenció de la infecció, sinó que hauran de continuar mantenint-se.

Destacats