Sanitat autoritza 68.520 hores extraordinàries per a reforçar l'assistència en els centres de salut durant aquest últim trimestre

La Conselleria de Sanitat disposa de més de 2 milions d'euros per a retribuir les jornades extraordinàries del personal

Guardar

centro salud ep
centro salud ep

Des que es va iniciar el mes d'octubre passat el programa especial de productivitat per a la prestació de mòduls addicionals de reforç en Atenció Primària, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha autoritzat 68.520 hores extraordinàries. L'objectiu és garantir el reforç assistencial en els centres de salut.

De fet, durant aquest any, i amb motiu de la pandèmia ocasionada pel coronavirus, la major part d'hores extraordinàries que es retribuiran als professionals es deu al reforç en les labors de seguiment i rastreig de casos de coronavirus per a evitar contagis.

Així, la Conselleria de Sanitat abonarà el complement retributiu als professionals per la realització d'aquestes jornades extraordinàries en els centres d'Atenció Primària, i per a això, disposa d'un import que ascendeix a més de 2 milions d'euros (2.031.685 euros).

El programa d'autoconcert consisteix en la participació dels professionals d'Atenció Primària, de manera voluntària, en la realització de jornades extraordinàries per a cobrir les substitucions i com a reforços, sempre que siga fora de la seua jornada habitual i fora de l'atenció continuada. Aquesta participació es recompensa mitjançant un complement retributiu.

De fet, els requisits per a participar són la necessitat de substitució o de reforç, que no hi haja disponibilitat de candidats en les borses d'ocupació temporal, que es duga a terme fóra de la jornada ordinària, i quan els pacients inicialment assignats a un professional absent puguen ser atesos per un altre equip en l'horari habitual en funció de les agendes.

Durant aquest últim trimestre, Sanitat ha autoritzat la realització de 14.773 mòduls de reforç. Els mòduls són de 5 hores o de 2,5 hores.

En concret, del total d'hores assistencials extraordinàries, més de 44.600 han sigut per a reforçar les tasques del programa covid en els centres de salut. Així mateix, més de 13.400 hores realitzades fora de la jornada han sigut per substitució de professionals, més de 8.200 per a atendre demores acumulades i 2.185 per al reforç en zones de difícil cobertura.

D'altra banda, quant a les diferents categories, la major part de jornades extraordinàries que s'han autoritzat són dels professionals de medicina familiar i comunitària, seguides d'infermeria en atenció primària. A més, hi ha altres categories que entren en el programa d'autoconcert com els auxiliars administratius, zeladors, psicologia, pediatria i TCAE, entre altres.

Destacats