Sánchez tanca el Congrés reivindicant a un PSOE "fort i unit" i una socialdemocracia "amb salut de ferro"

Guardar

Pedro Sánchez junt amb representants del PSOE
Pedro Sánchez junt amb representants del PSOE

El president del Govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha tancat el 40é Congrés Federal del seu partit a València traient pit del PSOE "unit i fort" que, segons ha proclamat, ix d'aquest conclave, reivindicant el llegat dels expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González i assegurant que la socialdemocràcia gaudeix d'una "salut de ferro", enfront dels mals auguris dels seus detractors.

"Som un partit fort i unit. Més fort perquè està unit, i més fort per a la societat. Un partit al servei d'Espanya", ha assegurat Sánchez davant els quasi 9.500 militants que abarrotaven la Fira de València per a assistir al tancament d'un Congrés en el qual el líder socialista ha aconseguit un 95% de suport a la seua nova Executiva, i que s'ha desenvolupat en un ambient totalment calmat i festiu.

Lluny del convuls i traumàtic 39é Congrés Federal DE 2017, aquesta cita ha servit per a tancar totes les ferides de llavors, i fins i tot ha aconseguit la 'reconciliació' pública entre Sánchez i l'expresident González, amb abraçada inclosa i l'històric socialista posant-se a la disposició del president, mesos després d'haver-se reconegut "orfe de representació".

De fet, la reivindicació del llegat de González i el del també expresident Zapatero ha sigut un dels eixos del discurs de Sánchez, en el qual també ha aprofitat per a enaltir la gestió del seu Govern, i els 142 anys d'història del PSOE, un partit "imprescindible per a la prosperitat d'Espanya" i per al "futur" d'Espanya com a nació.

"142 ANYS DESPRÉS, AMB EL MATEIX NOM I LA MATEIXA IDEOLOGIA"

"Nosaltres, 142 anys després, estem on sempre vam estar, amb el mateix nom i la mateixa ideologia", ha defensat, dirigint-se directament als quals van pronosticar la fi de la socialdemocràcia i als quals es "muden" de nom. "És ací, des d'ací, des de la socialdemocràcia, des d'on realment es canvia la vida de la gent, es canvia el món", ha emfatitzat.

En aquest sentit, ha avisat als que "des de l'esquerra i la dreta" del PSOE pronostiquen que la socialdemocràcia està en crisi, que "està forta" i així s'està demostrant amb "victòries en tot el continent europeu".

"Quan uns altres s'hagen cansat, els socialdemòcrates continuarem ací modernitzant Espanya com ho va fer Felipe González o José Luis Rodríguez Zapatero", ha postil·lat Sánchez, qui també s'ha comparat amb ells en els insults que tots han rebut quan governen. "Gens positiu s'ha construït mai des de l'insult. Ens els hem trobats diàriament, i hui els suportem igual que els suportaven González i Zapatero", ha remarcat.

El president també ha aprofitat la seua intervenció per a tornar a criticar al PP per no voler renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "La democràcia només els val si ells governen. És l'estratègia de la ultradreta que arrossega a la dreta clàssica i respon un a un qüestionament profund del pacte democràtic", ha denunciat.

DEFINEIX Al PSOE COM EL PRINCIPAL PARTIT "ECOLOGISTA I FEMINISTA"

D'altra banda, a més de reivindicar al PSOE com a referent de la socialdemocràcia, Sánchez ha enaltit a la seua formació com el principal partit "ecologista i feminista" d'Espanya. "Molts especulen sobre per què a Espanya no cobren força els partits verds. No és perquè hi haja menys consciència ecologista. Els espanyols som gent compromesa. La raó és la mateixa que amb el feminisme: és perquè ja hi ha un partit ecologista i feminista i es diu Partit Socialista Obrer Espanyol", ha proclamat.

Amb tot, ha defensat que si es pot traure una conclusió d'aquest 40é Congrés és la "poderosa realitat" que "el PSOE és un partit unit, obert, plural, democràtic, que debat en llibertat", valors que, segons Sánchez, els socialistes han encarnat amb "continuïtat" al llarg de les últimes dècades.

"No vivim dels problemes sinó per a trobar solucions junts als problemes. Per a nosaltres el patriotisme, el millor patriotisme, s'expressa en l'IRPF i no en els insults que le Govern va rebre el dia de la festa nacional. Aqueix és el patriotisme que defensem", ha reivindicat en un altre moment.

En la seua intervenció, Sánchez ha fet un repàs de les lleis que ha aprovat el Govern, amb el PSOE al capdavant, en aquests anys, i la seua gestió davant la pandèmia, i ha assegurat que la història del partit "està lligada a la modernització d'Espanya" i la protecció dels drets dels ciutadans.

També ha defensat que els socialistes han estat "en tots els acords", treballant "per a la concòrdia i la convivència", per exemple, a Catalunya. "Si hi ha un partit que estima Espanya és el PSOE", ha garantit, al mateix temps que ha assegurat que "és l'única força política amb implantació nacional i força" en tots els territoris. "Des d'aqueixa posició única treballem per la cohesió d'Espanya, respectant la seua diversitat", ha afirmat.

"Tots els avanços porten la rúbrica del PSOE. Del Govern de Felipe González, i del de José Luis Rodríguez Zapatero. Això mateix que hem fet tant de temps és el guió del qual ens queda per fer. Som dels quals lluiten tots els dies", ha garantit en un altre punt del seu discurs, en una de les seues enèsimes referències als expresidents.

Sánchez també ha tingut molt present en el seu discurs al mort exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i, de fet, li ha citat per a acabar la seua intervenció, i assegurar que el PSOE "és un partit imprescindible per a la sort d'Espanya". "Companys, avancem", ha resolt, recordant el lema d'aquest 40é Congrés Federal, en el qual el PSOE també ha explotat el seu perfil com a partit de govern, amb els ministres socialistes totalment bolcats.

"GRATITUD ETERNA" ALS EXMINISTRES

A tots els seus ministres, també als quals ja han deixat de ser-ho, Sánchez ha volgut dedicar-los unes paraules d'agraïment i "gratitud eterna" per la seua dedicació. En aquest acte de tancament, entre les primeres files on s'asseien els dirigents i autoritats, es trobava precisament l'exministre de Transports i exsecretari d'Organització José Luis Ábalos, l'abrupta eixida de la qual del nucli dur continua sent un tema tabú en el PSOE.

I de la mateixa manera, li ha agraït a tots els dirigents territorials i a la militància el seu suport. "Som un gran partit, una gran família, sempre en els moments més foscos vaig saber que no estava sol, que us tenia al meu costat, em vau donar la força que necessitava per a prendre decisions tan difícils com el confinament. Gràcies de cor", ha emfatitzat.

Destacats