Sánchez espera que el Ministeri d'Hisenda realitze les entregues a compte "en qüestió de setmanes"

Guardar

sanchez
sanchez

El president del Govern d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, ha confiat aquest dimecres en què el Ministeri d'Hisenda realitze les entregues a compte del finançament autonòmic corresponents a 2019 "en qüestió de setmanes".

Així s'ha expressat en una entrevista amb Aragó TV, en la qual explica que el Govern d'Espanya està estudiant com abordar aquest problema amb l'Advocacia de l'Estat i ha confiat a poder resoldre-ho "més prompte que tard".

"Anem a intentar forçar al màxim les possibilitats per a obrir eixa porta i que les comunitats tinguen eixos recursos", ha continuat Pedro Sánchez, insistint que el seu Govern està "compromès" amb l'Estat del Benestar.

Ha fet notar que PP i Cs van votar en contra, a l'inici de l'any, de la proposta de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que van ser rebutjats per les Corts Generals malgrat que "donaven més marge a les comunitats autònomes per a la reconstrucció de l'Estat del Benestar", després del que ha remarcat que ell té un compromís amb les comunitats i que les entregues a compte de 2018 sí s'estan realitzant.

ELECCIONS

"Espanya s'està jugant molt" i el 10N és "una oportunitat per a tancar aquesta etapa de provisionalitat i obrir una etapa d'estabilitat", ha continuat Sánchez, qui s'ha compromès a "parlar amb totes les forces" polítiques sota el principi d'anteposar l'interés general al de partit. El Govern ha de ser estable i no dependre dels independentistes, ha afegit.

Ha expressat que els votants "van ser clars en el seu veredicte" en les eleccions generals del 28 d'abril i les autonòmiques i municipals del 26 de maig, però eixe Govern de progrés que ell va intentar formar no ha pogut eixir "com a conseqüència del bloqueig que s'ha imposat en el Congrés", encara que ha emplaçat a "deixar els retrets i fer una campanya en positiu" perquè "l'11 de novembre ha d'haver-hi un Govern ja amb plenes capacitats".

Sánchez ha observat que en cada procés electoral es presenten nous partits polítics, però el PSOE és "l'únic partit que pot garantir el que necessita Espanya", en referència a "un Govern en plenes capacitats, una legislatura de quatre anys per a no estar de qualsevol manera i coherència quant als objectius que necessita el país".

Ara, els qui van votar Unides Podem són conscients, ha dit, que "el que ha fet el seu partit en quatre ocasions és impedir que hi haja un Govern del PSOE", mentre que Cs "s'ha destapat com un partit que no ha contribuït a l'estabilitat, sinó al bloqueig".

"Cada vegada hi ha més partits i necessitem un Govern", ha asseverat Sánchez, qui ha recalcat que "la pregunta" en aquestes eleccions és si es vol "seguir en el bloqueig o tindre un Govern".

Ha al·ludit a la creació de Més País, indicant que s'ha produït una "pugna" entre Íñigo Errejón i Pablo Iglesias, "les dos persones que van fundar Unides Podem i una d'elles ha muntat el seu partit", que veuen "amb distància i respecte" perquè "no és una pugna per l'espai del PSOE, sinó a l'esquerra del PSOE".

Entre els "desafiaments" que afronta Espanya ha esmentat l'ocupació, la sostenibilitat de les pensions, la transició ecològica, "que ha de ser justa", la igualtat real entre homes i dones, la lluita contra l'exclusió social, el Pacte de l'Aigua i "el desafiament sobiranista a Catalunya".

CATALUNYA

Ha reiterat que les condicions per a aplicar de nou l'article 155 de la Constitució a Catalunya són "les mateixes que es van donar la primera vegada", en al·lusió a la fermesa democràtica, la unitat de tots els partits i la proporcionalitat. Ha observat que el Govern ha de "salvaguardar la convivència", sustentada en l'autogovern de Catalunya, rebutjant la "unilateralitat" dels independentistes.

L'Executiu, ha incidit, no vol "tirar més gasolina al foc", sinó "recuperar la convivència, no polaritzar més la situació a Catalunya", d'ací la importància de la "legitimitat parlamentària" i la necessitat del consens polític en aquest "moment crític, si es produeix en les pròximes setmanes". Sobre l'exhumació de Francisco Franco, ha dit que serà "al més prompte possible".

Destacats