Sánchez es compromet amb Puig a destinar el 10% de les inversions dels PGE de 2019 a la Comunitat

Guardar

reunion_puig_sanchez
reunion_puig_sanchez

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres el compromís del cap de l'executiu central, Pedro Sánchez, de destinar el 10% de les inversions regionalitzades del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019 a la Comunitat Valenciana, que és "el que ens correspon".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en roda de premsa, després de mantenir una reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, en Moncloa que ha durat quasi dues hores i en la qual el cap de l'executiu valencià li ha traslladat l'agenda valenciana i les principals reivindicacions del Consell.

En concret, el cap del Consell ha explicat que el nucli de la reunió ha sigut per a abordar el problema valencià de l'infrafinançament, infrainversió i el deute.

En aquest sentit, ha destacat que el "primer compromís clar" de Sánchez amb la Comunitat ha sigut que "per primera vegada en moltíssims anys el projecte de pressupostos del govern contemplarà una inversió del 10% per a la Comunitat. "Açò és una plasmació de la voluntat política de traure de la discriminació i la marginació a la Comunitat", ha ressenyat.

Respecte a la reforma del sistema de finançament, ha valorat la "voluntat d'acord" per superar l'infrafinançament que li ha transmés Sánchez que "és conscient de la dificultat d'aprovar el nou sistema", ja que ha recordat que es necessita el suport del Congrés dels Diputats. No obstant això, segons Puig, el president li ha manifestat que farà "humanament tot el possible" perquè així siga.

Mentrestant i a l'espera del nou model, s'han acordat mesures transitòries per a les CCAA infrafinançades.

Quant al deute, Puig ha assenyalat que el Govern analitzarà aquesta qüestió "amb serietat" v i la Generalitat rebrà una contestació "en breu"

COMPROMÍS AMB LA DEPENDÈNCIA I AIGUA

Així mateix, ha destacat el "compromís clar" del Govern que en el projecte de PGE de 20119 hi haja "un augment substancial" per a la despesa en dependència amb la mirada posada a aconseguir l'objectiu de cofinançar el 50% d'aquesta matèria en els pròxims anys, que actualment és del 12% per part de l'Estat.

En matèria hídrica, el cap del Consell ha incidit en la necessitat d'un Pacte de l'Aigua i, encara que ha indicat que el transvasament Tajo-Segura està "assegurat", ha incidit que cal "avançar en un pacte estable d'aigua perquè n'hi haja "sempre" i per a "tots els sectors econòmics i els ciutadans. En aquest sentit, Sánchez li ha comunicat que s'augmentarà la capacitat de les dessaladores i al novembre ho farà la de Torrevella i abans de 2021 "es duplicarà el conjunt entre Torrevella i Mutxamel".

Puig ha destacat que el Govern és "un aliat" de la Comunitat i ha valorat la seua posició per superar els conflictes judicials en general. En aquest sentit, ha subratllat que l'Executiu "recolza la política lingüística de la Generalitat".

En matèria d'infraestructures, s'ha acordat ampliar la freqüència dels serveis Castelló-Vinarós i Alacant-Elda-Villena, que triplicaran i duplicaran, respectivament, les actuals, dedicant per a açò més d'11 milions d'euros i que els Pressupostos de 2019 contemplaran una ajuda al transport metropolità de València.

D'igual manera, Sánchez li ha manifestat la disposició del Govern per a participar a través del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en el projecte per a crear a Alacant un Centre d'Estudis de l'Envelliment, així com ha mostrat la seua disposició de declarar servei públic la línia Castelló-Madrid, la qual cosa, segons ha ressaltat el 'president', comportarà que l'aeroport de Castelló siga "realment operatiu" i "isca de l'ostracisme". També, ha explicat que es va a estudiar la seua integració en la xarxa d'Aena.

CASERNA GENERAL DE L'ONU

Finalment, Puig ha explicat que el Govern recolzarà que la nova descentralització d'efectius de l'ONU siga en la caserna que hi ha en la localitat valenciana de Quart de Poblet. Així li'l traslladarà el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, al secretari general de l'ONU amb qui mantindrà una trobada el pròxim 9 d'octubre, ha explicat el 'presideixen' per a qui, d'aconseguir-ho, suposaria "residenciar a la Comunitat un instrument important per a la pau".
Destacats