Sánchez anuncia un bo jove d'habitatge amb 250 euros al mes per dos anys per a rendes inferiors a 23.725 euros

Guardar

fotonoticia 20211005162415 1920
fotonoticia 20211005162415 1920

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que l'Executiu que dirigeix crearà un bo jove d'habitatge amb 250 euros mensuals durant els pròxims dos anys per a les persones d'entre 18 i 35 anys amb rendes de treball i ingressos anuals inferiors als 23.725 euros.

Així ho ha anunciat a Sevilla durant la inauguració oficial del I Fòrum Urbà d'Espanya i el III Fòrum de Governs Locals, acte en el qual ha destacat la importància que la recuperació econòmica després de la pandèmia "siga justa" i que "la millor eina és uns nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE)".

Sánchez ha anunciat que aquest bo podrà complementar-se en el cas de les famílies més vulnerables amb més ajudes directes al lloguer de fins al 40% del seu valor i que totes dues mesures s'emmarquen en l'acord tancat aquest mateix matí entre PSOE i Podem per a aprovar una Llei Estatal d'Habitatge, tot destinat a reduir l'edat d'emancipació dels joves.

"Destinarem una política pública a reduir l'edat d'emancipació tan insuportablement alta al nostre país perquè els joves puguen accedir a un habitatge en lloguer digne amb el suport i ajuda de l'Administració General de l'Estat", ha remarcat el president.

Sánchez ha dit que una recuperació econòmica justa implica facilitar l'accés a l'habitatge a aquells més vulnerables davant la precarietat, "com són per desgràcia els joves". Per això, "hem d'avançar l'emancipació fins a aconseguir almenys la mitjana europea", que està en 26 anys, "i, desgraciadament el nostre país encara està massa lluny", ha agregat.

El president ha assegurat que han parlat amb "moltíssimes empreses ací presents", ajuntaments i, "en definitiva, amb la societat articulada", per a acordar aquesta la Llei Estatal d'Habitatge, la qual serà "una norma garantista, de drets, sòlida, completa i, sobretot, transversal".

AJUDES A la REHABILITACIÓ

Sánchez ha avançat que aquest dimarts el Consell de Ministres ha aprovat dos decrets amb mesures per a impulsar la rehabilitació d'habitatges. El primer està centrat en la regulació d'ajudes en el marc dels Fons europeus Next Generation i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya amb un pressupost "formidable" de 2.970 milions d'euros.

Segons ha esbossat, s'estructura en tres línies, sent la primera d'ajudes de rehabilitació d'habitatges, urbanització i la reurbanització d'espais públics en barris amb necessitats específiques per valor de 976 milions d'euros.

La segona, ajudes per a la rehabilitació d'edificis residencials destinades a obtenir millores d'eficiència energètica per valor de 1.774 milions que van a subvencionar entre el 40 i el 80% del cost de l'obra.

La tercera línia se centra en ajudes per a la millora d'eficiència energètica en habitatges unifamiliars, incloent-hi la substitució d'elements constructius de fins a un 40% del cost d'actuacions per valor de 220 milions d'euros.

"Estem parlant d'un desplegament formidable de recursos econòmics per a fer que els habitatges siguen molt més eficients energèticament, contribuïsquen a la mitigació i a l'adaptació del canvi climàtic", ha afirmat Sánchez, que també ha destacat que això donarà ocupació, "no a les grans empreses, sinó precisament a les xicotetes i mitjanes empreses i als treballadors autònoms, que en moltes ocasions són els qui lideren aquest sector de la rehabilitació i la renovació".

CANVIS EN LA LLEI DE PROPIETAT HORITZONTAL

El segon dels decrets aprovat se centra a modificar elements de la Llei de Propietat Horitzontal que "han dificultat i molt" la rehabilitació dels habitatges. Ara, el Govern pretén facilitar a les comunitats de propietaris la presa de decisions per a la rehabilitació energètica.

Com ha avançat Sánchez, el decret fixa deduccions per rehabilitació en l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per valor de 450 milions d'euros i estableix una línia de 1.100 milions perquè l'Estat puga avalar a les comunitats de propietaris amb menys recursos per a facilitar les obres de rehabilitació energètica.

Al costat de tots dos decrets i altres mesures empreses pel Govern, Sánchez ha destacat que destinen 6.820 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya per a rehabilitació i construcció d'habitatge de lloguer social, i que el seu objectiu és escometre més de mig milió d'actuacions de rehabilitació durant els pròxims sis anys.

MOBILITAT URBANA

Sánchez ha assenyalat que la segona gran línia d'actuació en l'agenda urbana, després de la rehabilitació d'habitatges, és la mobilitat sostenible, "un capítol fonamental de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica", que estableix l'obligació que els municipis de més de 50.000 habitants i els territoris insulars compten amb plans de mobilitat urbana abans de 2023, incloent-hi mesures com establir zones de baixes emissions, facilitar els desplaçaments a peu, millorar les xarxes de transport públic o impulsar la mobilitat elèctrica privada.

"Comptem a més d'aquest marc legislatiu amb una estratègia de mobilitat segura, sostenible i connectada 2030", ha assenyalat Sánchez, que ha afegit que es tracta de la guia per a qualsevol actuació en matèria de mobilitat, infraestructures o transport per als pròxims deu anys.

Ha assenyalat que com l'accés a l'habitatge, l'aposta del Govern d'Espanya per la mobilitat sostenible compta amb 6.536 milions per a la descarbonització i la modernització de la mobilitat en entorns urbans i metropolitans, l'objectiu dels quals és implantar zones baixes d'emissió, així com impulsar la digitalització i electrificació de les flotes de transport públic.

NOVA LLEI DE QUALITAT DE L'ARQUITECTURA

Sánchez ha apuntat, igualment que quan es parla de cohesió i d'integració, les ciutats es fan més integradores si trobem entorns urbans bells, per la qual cosa ha al·ludit "a la bellesa i la sostenibilitat per a aconseguir que eixa reconstrucció siga una mica més, estiga connectada amb els ciutadans, que incidisca en la qualitat de vida, en la identitat de la mateixa ciutat, en la manera de viure, i que es convertisca, en conseqüència, en una oportunitat per a transformar les nostres ciutats".

"Tenim molta capacitat creativa, també amb la tecnologia i la innovació, i crear solucions que no sols siguen sostenibles, sinó també accessibles, assequibles per als ciutadans i enriquidores", ha assenyalat, per a afegir que el Govern treballa en el marc dels fons europeus en una nova Llei de Qualitat de l'Arquitectura al nostre país i que "en breu" presentaran en el Consell de Ministres.

Destacats