Sánchez afirma que el bo de 250 euros per al lloguer és una política que "ha nascut per a quedar-se"

Espera que la mesura avance l'edat d'emancipació perquè el 85 % dels menors de 30 anys encara viu amb els seus pares

Guardar

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a la seua arribada al barri de Sant Antón d'Elx
El president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a la seua arribada al barri de Sant Antón d'Elx

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que el bo de 250 euros per a joves destinat al lloguer d'habitatge és una política que "ha nascut per a quedar-se" i s'ha mostrat convençut que anirà "expandint-se" tant en la quantia com en nombre de beneficiaris.

En un acte amb joves a Alacant en el qual ha explicat les mesures en matèria d'habitatge aprovades aquest dimarts en el Consell de Ministres, ha destacat que el bo per al lloguer destinat a joves entre 18 i 35 anys que acrediten rendes baixes està dotat amb 400 milions d'euros per als pròxims dos anys, però ha expressat la seua intenció que la mesura continue més enllà de la fi de la legislatura.

Així mateix, el president ha indicat que el paquet de mesures aprovat aquesta setmana pretén avançar l'edat d'emancipació dels joves i construir "el cinqué pilar de l'Estat de Benestar" i que l'habitatge siga un "dret real" i no un problema per als joves. En aquest punt ha esmentat que el 85% dels menors de 30 anys continua residint en el domicili familiar.

ELS JOVES DECIDEIXEN QUÈ FER AMB ELS DINERS

Sobre el bo del lloguer, Sánchez ha defensat que es tracta d'una innovació que "empodera als joves", ja que seran ells els qui decidisquen "què fer amb aqueixos recursos". A més, ha explicat que l'Executiu també va aprovar el Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025 i una llei sobre la qualitat de l'arquitectura que busca la "dignificació" de les noves construccions.

A més, s'ha referit a la Llei d'Habitatge, que el Govern pretenia aprovar aquesta setmana, però va haver de retardar per no comptar amb l'informe preceptiu del Consell General del Poder Judicial, i ha assenyalat que "molt prompte" la tiraran avant. Referent a això s'ha mostrat sorprés que després de 40 anys de democràcia no existisca una d'àmbit estatal, que és "un dret constitucional".

El president ha detallat que el bo al lloguer es podrà complementar amb altres ajudes directes contemplades en el Pla d'Habitatge i que aquestes no podran superar el 75% del lloguer.

DÈFICIT EN HABITATGE PÚBLIC

També, que s'incorpora el finançament d'una assegurança privada que donarà cobertura a joves i a famílies vulnerables per a garantir el possible impagament de fins a un any i "donar seguretat als propietaris", una cosa "fonamental" per a mantindre l'oferta de lloguer i incentivar el mercat de l'habitatge.

A més ha esmentat que està previst un increment del parc públic d'habitatge de fins a 100.000 unitats que han de ser "assequibles" i dels quals el 30% estarà reservat per a joves d'entre 18 i 35 anys.

"És un dels principals dèficits durant aquests últims anys, o bé s'ha desamortitzat molt de patrimoni públic o bé hi ha hagut institucions públiques que no han apostat per tindre un patrimoni públic en forma d'habitatges", ha apuntat.

APEL·LA A la COGOVERNANÇA TAMBÉ EN HABITATGE

Finalment, Sánchez ha destacat que les polítiques d'habitatge són de "cogovernança" perquè la planificació urbanística està en mans dels ajuntaments i els governs autonòmics mentre que la labor de l'Executiu central és fixar les prioritats i dotar de recursos. En aquest sentit, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez ja va indicar aquest dimarts que els criteris definitius per a optar al bo de lloguer els han de fixar les comunitats autònomes.

Referent a això, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que acompanye a Sánchez a Alacant, ha destacat la necessitat de cogovernança en les polítiques d'habitatge i en la gestió dels fons de recuperació. "Gràcies a Europa tenim l'oportunitat d'eixir d'aquesta pandèmia terrible per l'acció conjunta", ha asseverat.

Puig ha demanat als joves que no caiguen en el descoratjament per no poder emancipar-se, ja que "en cap lloc està escrit que hagen de viure pitjor que els seus pares". "Esteu liderant les grans utopies del segle XXI, situant les ulleres violeta i l'emergència climàtica on correspon", ha dit, i ha ressaltat les polítiques actuals d'habitatge enfront de les anteriors del "pelotazo" urbanístic.

Destacats