Sánchez aconsegueix un suport de quasi el 95 % a la seua nova Executiva en el 40º Congrés Federal del PSOE

Guardar

El president del Govern, Pedro Sánchez, es tira selfies amb els seus fans, en l'acte d'obertura oficial, emmarcat en la segona jornada del 40 Congrés Federal del PSOE
El president del Govern, Pedro Sánchez, es tira selfies amb els seus fans, en l'acte d'obertura oficial, emmarcat en la segona jornada del 40 Congrés Federal del PSOE

Els nous òrgans de direcció que ha dissenyat el líder socialista, Pedro Sánchez, han sigut aprovats pel 40é Congrés Federal del PSOE amb un suport de quasi el 95%, tant la Comissió Executiva Federal com el Comité Federal, segons les dades oferides pel president del Congrés, Ximo Puig, en la clausura del conclave de València.

La seua anterior Executiva, que es va aprovar en el convuls 39é Congrés Federal de 2017, va rebre un suport del 70,5%, per la qual cosa en aquesta cita, que els socialistes descriuen com "el congrés de la unitat", Sánchez ha aconseguit un tancament de files quasi total respecte a aquell conclave.

En concret, dels 1.077 delegats cridats a votar, han emés el seu vot 1.027 i, d'ells, un total de 975 han donat suport a la Comissió Executiva Federal, un 94,94%. El Comité Federal ha rebut per la seua part 967 vots a favor, un 94,16%. A més, la Comissió d'Ètiques i Garanties ha rebut el suport de 985 vots, el 95%.

Després d'anunciar-se els resultats, els nous integrants del nucli dur de Sánchez a Ferraz han anat pujant un a un a l'escenari, abrigallats pels aplaudiments del públic, i després de rebre una abraçada de benvinguda i enhorabona del secretari general.

L'ovació ha sigut especialment sonada en el cas, per exemple, del ministre de Presidència i nou secretari de Reforma Constitucional, Félix Bolaños, del nou portaveu, Felipe Sicília, o la sotssecretària general, que repeteix en el càrrec, Adriana Lastra. L'última a pujar ha sigut la presidenta Cristina Narbona, que també manté el seu lloc.

El president del Govern ha elaborat una Comissió Executiva Federal (CEF) de 42 persones, en la qual destaca la integració de sis dels seus ministres, un important relleu generacional, amb una mitjana d'edat de 47 anys --deu menys que l'anterior--, i una gran presència --el 60% del total--. A més, només repeteixen 12 dels dirigents de l'actual Executiva.

Quant al repartiment territorial, la federació amb més representants en la nova direcció del PSOE és Andalusia, amb un total de nou, seguida de Madrid, que comptarà amb sis. El PSC i Castella i Lleó tindran quatre membres cadascun, Canàries sumarà tres, el País Basc i Castella-la Manxa, dos cadascun i la resta de comunitats tindrà un representant, igual que Ceuta.

En concret, formaran part de l'Executiva Bolaños, com a secretari per a la Reforma Constitucional i Nous Drets; la ministra de Sanitat, Carolina Darias, com a secretària de Sanitat i Consum; la de Ciència, Diana Morant, com a secretària de Ciència, Investigació i Universitats; i com a vocals, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; la de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez; i la d'Educació, Pilar Alegría.

Amb el seu nou equip, en el qual estarà la diputada més jove del Congrés, la castellanolleonesa Andrea Fernández, com a secretària d'Igualtat, es confirma l'aposta de Sánchez per plasmar en la seua Executiva un important relleu generacional. Fernández, de 28 anys, substitueix en aquest lloc a la també exvicepresidenta primera, Carmen Calvo.

També és significativa la gran presència de dones --el 60% enfront del 40% d'homes-- i, com s'esperava, la presència de perfils procedents del municipalisme, com és el cas de les ja ministres Alegria i Morant, o l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, com a secretària d'Emprenedoria i Impacte Social. A més, l'alcaldessa de Toledo, Milagros Tolón, serà la presidenta del Comité Federal.

En l'Executiva, que és l'òrgan encarregat de gestionar el dia a dia del partit, també entren el diputat de Jaén Felipe Sicília com a portaveu; la directora adjunta del gabinet de Sánchez en la Moncloa, Plans Castellans, com a secretària de Justícia, Relacions Institucionals i Funció Pública; i la dirigent basca Idoia Mendia, com a secretària d'Estudis i Programa.

Entre les cares noves en l'Executiva destaca així mateix la portaveu en l'assemblea de Madrid, Hanna Jalloul, com a secretària de Política Internacional i Cooperació al Desenvolupament; o el conseller de Política Territorial de la Generalitat Valenciana Arcadi España, com a secretari de Transports, Mobilitat Sostenible i Agenda Urbana; i com a secretària de Repte Demogràfic, Maite Pérez Esteban.

En aquesta nova Executiva només mantenen el seu lloc 12 dirigents dels 49 que van conformar l'equip que Sánchez va dissenyar en el 39é Congrés Federal de 2017. És el cas, com ja s'havia confirmat, de Cristina Narbona com a presidenta del partit; Adriana Lastra com a sotssecretària general; i Santos Cerdán com a secretari d'Organització.

Així mateix, conserven el seu seient, encara que amb diferents responsabilitats, els dirigents Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que ara serà secretari de Política Municipal; Javier Izquierdo, que assumirà la Secretaria d'Acció Electoral; el secretari general d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, com a responsable d'Autonomies; Pilar Cancela, que assumeix la secretaria d'Exterior; Patxi López, com a Memòria Democràtica i Laïcisme.

Al seu torn, la portaveu en el Parlament Europeu, Iratxe García, conserva la secretaria d'Unió Europea; Pedro Casares assumeix la secretaria de Transformació Digital; Mª Luz Martínez Seijo conserva Educació; i Luc André Diouf es manté, ara com a secretari de Polítiques Migratòries i Refugiats.

Quant al Comité Federal, Sánchez ha trobat acomodament en aquest òrgan a l'exvicepresidenta primera Carmen Calvo, l'exministre de Transports José Luis Ábalos i la resta de dirigents socialistes que han deixat formar part de l'Executiva del PSOE, com l'exassessor en la Moncloa Paco Salazar.

Aquest òrgan estarà presidit per l'alcaldessa de Toledo, Milagros Tolón, que fins ara formava part de l'Executiva. I la persona que encapçala la llista elaborada per Sánchez per a sotmetre-la al vot dels delegats és Carmen Calvo, la que fora la seua mà dreta en la Moncloa com a vicepresidenta primera, fins a la intensa crisi de govern que va escometre el juliol.

Si en la seua Executiva Sánchez ha integrat a sis ministres del seu Govern, començant pel de Presidència, Félix Bolaños, en el Comité Federal també li ha reservat un lloc a altres cinc membres del seu Govern: el d'Exteriors, José Manuel Albares; el d'Agricultura, Luis Planas; la de Transports, Raquel Sánchez; el de Cultura, Miquel Iceta; la d'Indústria, Reyes Maroto. També estarà la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Destacats