Salomé Pradas trasllada un missatge de tranquil·litat a Requena i Utiel i avança que l'expedient obert pot portar al tancament definitiu de la planta de reciclatge

Guardar

Salomé Pradas en una reunió amb l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón, i l'alcaldessa de Requena, Rocío Cortés
Salomé Pradas en una reunió amb l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón, i l'alcaldessa de Requena, Rocío Cortés

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha traslladat un missatge de tranquil·litat a Requena i Utiel i ha avançat que l'expedient obert pel seu departament pot portar al tancament definitiu de la planta de reciclatge de Sant Antoni.

Així ho ha destacat Pradas després de reunir-se amb l'alcaldessa de Requena, Rocío Cortés, així com amb l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón, i representants dels veïns afectats de les localitats. La titular de Medi Ambient ha destacat que "després de les irregularitats detectades i la suspensió cautelar de la planta s'està recopilant la informació en unes diligències preliminars que poden comportar el tancament definitiu de la instal·lació".

Esta investigació, que finalitzarà una vegada s'arrepleguen les últimes proves després de l'extinció de l'incendi, es complementarà amb altres dos expedients per part de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental. El primer d'ells serà un nou expedient sancionador que s'ha començat a tramitar. En este, s'han incorporat els antecedents de l'empresa i s'ha procedit a l'obertura de la fase d'actuacions prèvies per a recopilar totes les dades de la mateixa Conselleria de Medi Ambient, així com d'altres departaments implicats. Este procés finalitzarà una vegada es puga incorporar tota la documentació relativa a l'incendi una vegada estiga extingit. D'altra banda, s'obrirà un altre expedient per incomplir la Llei de Responsabilitat Mediambiental.

"La Generalitat s'ha avançat i ha pres estes mesures perquè anteposa els interessos dels veïns de Requena i Utiel davant els d'una empresa desapareguda", ha destacat la consellera. "L'objectiu és depurar al màxim les responsabilitats i determinar si s'han fet bé les coses i es complia tota la normativa", ha recalcat Salomé Pradas. En este sentit, ha avançat que s'ha sol·licitat a l'empresa que arreplegue tots els residus de la planta una vegada finalitzada l'extinció. En cas que no es produïsca este treball, la Generalitat el duria a terme en execució subsidiària.

Pradas ha recordat que, des del primer moment, la Conselleria de Medi Ambient ha tractat de recolzar als veïns en la mesura de les seues possibilitats i competències. Des de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, una vegada confirmat que l'incendi no se sufocaria de manera ràpida, es va procedir a instal·lar una unitat mòbil per a fer una anàlisi contínua de la qualitat de l'aire. Les mostres sempre han confirmat que no hi ha un perill per a la població.

De manera paral·lela, es van establir pautes de comportament per als col·lectius més vulnerables, es va sol·licitar la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i es va col·laborar amb les tasques d'extinció amb mesures com el subministrament de 3.000 tones de terra.

Finalment, la consellera ha volgut agrair als veïns i alcaldes la seua actitud, seguint les recomanacions de la Direcció General i dels servicis d'Emergències. Al seu torn, ha recalcat que la Generalitat "se sensibilitza amb els veïns de les poblacions i seguirà al seu costat".

Destacats