Sagunt trasllada a Conselleria un informe d'urbanisme desfavorable a la planta fotovoltaica de la fàbrica de Volkswagen

Guardar

Parc Sagunt II, on es preveu instal·lar la gigafactoria de Volkswagen
Parc Sagunt II, on es preveu instal·lar la gigafactoria de Volkswagen

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sagunt (València) ha aprovat traslladar a la Conselleria de Transició Ecològica un informe tècnic de l'àrea municipal d'Urbanisme sobre el Projecte Territorial Estratègic (PTE) de la Gigafactoria de Volkswagen en Parc Sagunt II, que dona el vistiplau a la instal·lació de la fàbrica però es mostra desfavorable a la planta fotovoltaica associada al projecte.

Segons han explicat fonts del govern municipal a Europa Press, l'informe s'emmarca en el període d'al·legacions obert per a l'aprovació del PTE, l'instrument urbanístic que contempla les instal·lacions de plantes solars lligades al pla de la gigafactoria. La Regidoria d'Urbanisme, en un informe signat pel responsable tècnic i el regidor de l'àrea (Compromís), s'ha mostrat en contra d'aquesta part del pla pel seu "alt impacte en el territori".

Des de l'Executiu municipal han remarcat que "el posicionament l'ha establit el departament d'urbanisme" d'entenimentat a criteris tècnic, no la Junta de Govern Local, que amb la seua aprovació només "reconeix l'existència" del document i dona trasllat del mateix a la Conselleria perquè "tinga en compte" les seues observacions, però no expressa la seua pròpia posició.

En eixe sentit, les mateixes fonts recalquen que l'informe no és preceptiu i que en ser de naturalesa tècnica, el govern local "no té més marge de maniobra" que "donar part" de les seues conclusions tècniques a l'administració autonòmica.

Per part seua, el grup d'EUPV --que forma part del govern local al costat de PSPV i Compromís-- ha mostrat el seu suport a la gigafactoria però ha advertit de l'"enorme impacte" de la instal·lació fotovoltaica, que "no aporta res positiu" i "suposa la destrucció de quasi quatre milions de metres quadrats de terreny catalogat com d'alt valor agrològic i a més en producció", ha criticat en un comunicat.

EUPV ha recalcat que la instal·lació "no és una condició dels fons del PERTE", "suposa una mínima part del consum total d'energia necessari per a la gigafactoria" i és "absolutament innecessària" dins del projecte perquè "només aporta impactes negatius en el territori". "La decisió és absolutament arbitrària i únicament de caràcter econòmic, un negoci redó per a Iberdrola que res té a veure amb el concepte de transició ecològica", ha asseverat.

"Exigirem al Govern Valencià que prenga les mesures oportunes per a garantir la instal·lació d'aquest projecte industrial tan positiu per a la nostra Ciutat sense la instal·lació de la macro planta fotovoltaica", ha assenyalat la formació.

Destacats