Ruth Merino: "Exigim al Govern que aprove de forma urgent un fons transitori d'anivellació que ens permeta seguir garantint els serveis fonamentals als ciutadans de la Comunitat"

"Aprovar un fons d'anivellació és senzill; es tracta de voler fer-ho i per això vaig a demanar-ho on faça mancada, com faça falta i davant qui faça falta perquè s'incloga en els PGE de 2024", assegura la consellera d'Hisenda.

Guardar

231228 HAC foto3 RMerino Comisión Expertos (1)
231228 HAC foto3 RMerino Comisión Expertos (1)

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha exigit al Govern central l'aprovació d'un fons transitori d'anivellació que permeta a la Comunitat Valenciana rebre ja en 2024 els mateixos recursos que la mitjana del conjunt de CC.AA de règim comú per a "seguir garantint els serveis fonamentals als ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Merino ha defensat que l'aprovació d'aquest fons és una "prioritat" després de la "decepció" que va suposar comprovar en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrada el passat dia 11 de desembre que el Govern "sembla que no té intenció d'abordar la reforma del sistema".

La consellera d'Hisenda s'ha pronunciat en aquests termes després de la reunió de la Comissió d'Experts per a la reforma del model de finançament, reunida aquest dijous davant la necessitat de reactivar la negociació entre les CC.AA. i el Govern central per a aprovar una nova Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes.

L'objectiu de la trobada ha sigut precisament adaptar a l'escenari actual alguns dels càlculs que conté la proposta de reforma que la Comissió d'Experts va formular en 2017. "Volem ser rigorosos amb els nombres i amb les dades tècniques i refrescarem totes les xifres referents tant al sistema de finançament com a aqueix fons d'anivellació", ha explicat la consellera d'Hisenda.

"Reformar el sistema de finançament és complex i el fàcil és no enfrontar-se a aqueixa reforma", ha lamentat Merino, qui ha recordat que, per contra, aprovar un fons d'anivellació "és senzill". "Es tracta de prendre la decisió i de voler fer-ho i per això ho vaig a demanar on faça mancada, com faça falta i davant qui faça mancada", ha insistit.

"Nosaltres sí que anem a fer el nostre treball"

Merino ha reiterat la urgent necessitat de renovar l'actual model de finançament -aprovat en 2009 i que en 2024 complirà deu anys caducat- per a garantir tant la suficiència financera de la Comunitat Valenciana, un objectiu "d'interés general, que transcendeix les sigles polítiques", com l'equitat entre els ciutadans de la Comunitat Valenciana i els de la resta de l'Estat.

Ruth Merino també ha exposat que, enfront del desistiment de funcions de la Ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per a assumir la seua responsabilitat, tindre "altura de mires" i impulsar la reforma del model de finançament, "ja no caben més demores ni més ajornaments".

"Tenim molt clar que nosaltres sí que anem a fer el nostre treball i aquest Govern va a ser totalment clar, reivindicatiu i contundent en les seues reivindicacions. Sense tebieses per a exigir el que és just per a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana i que durant tants anys se'ns ha negat. Per això nosaltres anem a portar el nostre treball fet", ha subratllat la responsable d'Hisenda.

En aquest sentit, cal recordar que més de dos anys després d'haver posat sobre la taula una primera proposta de reforma, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, continua sense avançar en el disseny d'un nou sistema, com demostra el fet que aquesta qüestió ni tan sols fóra inclosa en l'ordre del dia de la primera reunió del CPFF convocada aquesta legislatura.

Comissió mixta Corts - Consell

En la reunió amb la Comissió d'Experts, la consellera Ruth Merino també ha anunciat que ja s'ha engegat el procés per a convocar pròximament a la Comissió mixta Corts - Consell per a informar sobre les accions del Consell en la reforma del finançament.

Després de la convocatòria del CPFF en el qual es van aprovar els objectius d'estabilitat per a 2024, el Ministeri d'Hisenda deu ara convocar un nou CPFF per a aprovar els objectius de dèficit de les CC.AA.

Unitat en el diagnòstic

Per la seua banda, Francisco Pérez, en representació de la Comissió d'Experts, ha destacat que la reunió ha servit per a comprovar l'interés que continua existint tant per part del Consell com dels experts per seguir col·laborant en una tasca rellevant per a l'interés de la Comunitat Valenciana.

El director de l'IVIE ha destacat a més que la coincidència de les forces polítiques i de la societat valenciana en la valoració de la situació de la Comunitat Valenciana des del punt de vista del finançament li ha valgut a la Comunitat el reconeixement exterior que té "moltes raons" per a demanar que canvie la seua situació.

A la reunió celebrada en la Conselleria d'Hisenda han assistit Eusebio Monzó, secretari autonòmic d'Hisenda i Finançament; Vicent Cucarella, síndic major de la Sindicatura de Comptes de la CV; Nicolás Jannone, director general de Finançament; Francisco Pérez, catedràtic emèrit de la Universitat de València i director de l'IVIE; José Antonio Pérez, de la Universitat Politècnica de València; Rafael Beneyto Cabanes, analista financer; Ángeles Pla Vall, de la Universitat de València; Juan Pérez Ballester, investigador de l'IVIE.

Arxivat a:

Destacats