Ruth Merino: "Estem desitjant fer realitat uns Pressupostos que situaran a la Comunitat Valenciana en el lloc que es mereix"

Els Pressupostos de la Generalitat per a 2024, que ascendeixen a 29.732 milions i reforcen els recursos per a serveis fonamentals, són aprovats en Les Corts

Guardar

231220 HAC  foto1 Aprobac Presupuestos Corts
231220 HAC foto1 Aprobac Presupuestos Corts

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha expressat la seua satisfacció després de l'aprovació en Les Corts dels Pressupostos de la Generalitat per a 2024, els primers del nou Consell, perquè reforcen els serveis fonamentals i perquè són "l'instrument a través del com anem a aconseguir dur a terme aqueix full de ruta que va a posar a la Comunitat en el lloc que es mereix".

Per això, Merino ha destacat que el Consell està desitjant posar-se a executar uns comptes "que permetran que el canvi que mereix la Comunitat Valenciana siga una realitat com més prompte millor" malgrat les "dificultats" per a la seua elaboració per la falta de finançament però també "perquè el Govern de Sánchez i de la ministra Montero no ens ho han posat gens fàcil" al no facilitar a la Conselleria d'Hisenda la informació sobre els recursos amb els quals explicarà el pròxim any.

"Ho anem a fer bé, gestionant ben tots i cadascun dels recursos dels valencians pel gran respecte que tenim per ells i per cada euro que procedisca dels impostos dels contribuents", s'ha compromés la consellera d'Hisenda, qui ha insistit que els Pressupostos de 2024 són "els que necessiten els ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Els Pressupostos de la Generalitat per a 2024 han resultat definitivament aprovats en Les Corts després del debat d'esmenes celebrat aquest dimarts i dimecres i entraran en vigor el pròxim 1 de gener al costat de la Llei de Mesures Fiscals.

A més, la consellera d'Hisenda ha recordat que l'agència de qualificació crediticia Standard&Poor's ha considerat que aquests pressupostos destaquen pel seu realisme en les previsions i pel seu enfocament "prudent" en la despesa, la qual cosa demostra que el Consell va "en la bona adreça". També ha posat en valor que hagen sigut els primers de la història elaborats amb Nefis, la nova plataforma de gestió econòmic financera de la Generalitat que permetrà millorar l'eficiència en l'execució dels mateixos.

Els pressupostos augmenten un 4,5 %

Els Pressupostos de la Generalitat per a 2024 ascendeixen a 29.732 milions d'euros, la qual cosa significa un augment del 4,5 % pel que fa al pressupost de l'exercici 2023, l'últim elaborat per l'anterior Consell. Quant a la despesa real (pressupost no financer), ascendeix a 22.670 milions, un 2,3 % més.

En aquest sentit, cal recordar que, pel costat de les despeses, un dels principals condicionants del Pressupost de la Generalitat de 2024 és l'augment en 1.341 milions del capítol del deute, que passa de 6.607 milions en el pressupost inicial de 2023 a un total de 7.948 milions entre venciments de deute i interessos.

Els primers pressupostos del nou Consell augmenten els recursos per a serveis fonamentals. Així, la Conselleria de Sanitat compta amb el major pressupost de la història, 8.504 milions d'euros, la qual cosa significa un increment del 2,13 %.

Per la seua banda, la Conselleria d'Educació disposa d'un pressupost per a 2024 de 6.871 milions d'euros, després de créixer un 1,2 %, mentre que el pressupost de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ascendeix a 2.811 milions d'euros, un 0,9 % més.

D'aquesta manera, els recursos consolidats destinats a política social (Sanitat, Educació i Benestar Social) augmenten un 2,15 % fins a superar els 18.342 milions d'euros, la qual cosa suposa un total de 396 milions més que en l'exercici de 2023.

En aquest sentit, els comptes autonòmics per a 2024 reforcen els serveis fonamentals, que copen el 83 % del pressupost. Así, la despesa real social s'incrementa un 2,15 % respecte als comptes anteriors. Del total de pressupost no financer per a 2024, el 83 % dels recursos es destinen a reforçar els serveis públics. Per àrees, la despesa real relativa en Sanitat equival al 37 % del total, el més alt de la història de la Comunitat Valenciana; el d'Educació representa el 29 % i el de Benestar Social, el 17 % del total.

Aprovació Llei Mesurades Fiscals

Així mateix, Les Corts han aprovat el projecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat de 2024, que impulsa noves mesures fiscals que suposaran un estalvi benvolgut de més de 199 milions d'euros a la ciutadania valenciana, i el nombre de beneficiaris potencials serà de fins a 2,1 milions de contribuents, el 87,5 % dels declarants a la Comunitat Valenciana.

La coneguda com a Llei d'Acompanyament inclou sis noves deduccions en l'IRPF de caràcter social per a reactivar l'economia, que beneficiaran als contribuents amb les rendes més baixes, i que s'aplicaran amb efecte retroactiu perquè l'estalvi es produïsca ja en la declaració de la renda de 2023. En concret, aquesta mesura s'aplica a les declaracions amb una base liquidable individual de fins a 32.000 euros i conjunta de fins a 48.000 euros.

A més, els joves menors de 35 anys i els compradors d'habitatges protegits de règim general tindran un tipus reduït del 6 % en l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) per a l'adquisició d'habitatge habitual de fins a 180.000 euros.

Igualment, s'estableix un tipus superreduït del 3 % per compra d'habitatge habitual de protecció oficial de règim especial i per compra d'habitatge per a famílies nombroses i monoparentals, persones amb discapacitat i dones objecte de violència de gènere, sent també 180.000 euros el límit del valor de l'habitatge.

Arxivat a:

Destacats