Ruth Merino destaca que l'auditoria forense permetrà als valencians "conéixer la veritat sobre els excessos de l'anterior Consell amb el sector públic"

La consellera d'Hisenda subratlla que el Consell dóna compliment al compromís de realitzar un control financer específic sobre la despesa dels ens de la Generalitat en 2023

Guardar

Marciano Gómez, conseller de Sanitat, i Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu del Consell
Marciano Gómez, conseller de Sanitat, i Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu del Consell

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha destacat que l'aprovació per part del Consell dels controls financers específics de la Intervenció de la Generalitat per a 2024 permetrà als valencians "conéixer la veritat sobre els excessos de l'anterior Consell amb el sector públic".

La titular d'Hisenda s'ha referit d'aquesta manera en la roda de premsa posterior al ple del Consell, a l'aprovació de la programació dels controls financers específics que es realitzaran durant 2024 respecte a l'exercici de 2023, entre els quals figura la realització d'una auditoria forense del sector públic de la Generalitat.

Ruth Merino ha explicat que, tal com va anunciar el president, Carlos Mazón, es feia necessari realitzar una anàlisi més exhaustiva complementària als controls ordinaris, motiu pel qual la Intervenció ha inclòs dins de la seua previsió de controls específics tant l'esmentada auditoria forense com la realització d'una auditoria operativa en les modalitats d'auditoria de sistemes i procediment i d'auditoria d'eficàcia, eficiència i economia del sector públic instrumental sobre 2023.

La finalitat de l'auditoria forense serà analitzar "com s'ha gastat els diners dels valencians" davant les "irregularitats" evidenciades en els controls ordinaris que realitza la Intervenció en els ens del sector públic de la Generalitat per part dels governs de Ximo Puig.

La consellera s'ha referit en aquest sentit a les conclusions de l'informe que ha conegut el Ple del Consell realitzat per la Intervenció General de la Generalitat corresponent a l'execució del Pla Anual d'Auditories del Sector Públic 2023 sobre l'exercici de 2022 i que, com ha subratllat Ruth Merino, "ve a corroborar aqueixa preocupació que tenim en el Consell pels excessos i per la forma de gestionar" en el sector públic durant l'etapa del Govern del Botànic.

Referent a això, ha ressaltat que aquest informe de la Intervenció General constata que només 17 de 42 entitats obligades a això disposaven en 2022 de massa salarial autoritzada per la Direcció general de Pressupostos i es van efectuar més de 5.000 contractacions temporals sobre un total de 8.000 sense la preceptiva autorització. A més, també conclou que es van rebre béns i serveis sense expedient de contractació per 117,2 milions i que 18 entitats van realitzar un ús incorrecte de contractes menors.

Merino ha subratllat a més que anàlisi realitzada per la Intervenció també revela que 11 entitats no van adoptar mesures adequades per a lluitar contra el frau i la corrupció i que en totes les entitats del sector públic s'ha detectat feblesa en el procediment de detecció de doble finançament de la despesa subvencionable o del control d'incompatibilitats amb altres ajudes.

Proposta de finançament singular

D'altra banda, la consellera s'ha referit a la proposta de finançament singular formulat per la Generalitat de Catalunya per a assenyalar que "el perillós no està en el que demanda l'independentisme i el que demanda Pere Aragonès", sinó "que el Govern d'Espanya està disposat a donar-li moltes coses que no són tolerables, perquè lamentablement el que hi ha darrere és un bescanvi per vots".

"Això no va de solucionar els problemes de les comunitats i de tractar per igual a tots els espanyols, sinó d'aconseguir vots per a mantindre's en el poder", ha dit la titular d'Hisenda, per a qui s'està davant "un pas més que dóna l'independentisme, que és insaciable". Ha recordat en aquest punt que el Govern valencià, per contra, "està en la igualtat, en l'equitat, en la justícia entre territoris, i això pansa per millorar les condicions de finançament de la Comunitat Valenciana, però no per voler ser més que ningú sinó per voler ser igual".

Decret llei sobre les condicions del personal investigador

En la roda de premsa ha comparegut també el conseller de Sanitat, Marcià Gómez, per a informar de l'aprovació pel Consell del decret llei de mesures urgents en matèria de categories professionals i condicions retributives del personal investigador de les fundacions i instituts d'investigació biomèdica del sector públic instrumental de la Generalitat.

El conseller ha explicat que aquest marc normatiu resol les "irregularitats" en matèria de gestió de personal posades de manifest en els informes d'auditoria de les fundacions d'investigació.

A través d'aquest acord, s'equiparen les categories professionals del personal investigador amb les categories del personal estatutari del sistema valencià de salut i es regulen les condicions retributives d'aquest personal per a evitar inequidades en les condicions laborals. A més, s'estableix que la implantació de la carrera professional per a aquest col·lectiu es realitzarà de forma progressiva durant els anys 2025 i 2026.

Destacats