Merino destaca l'augment de confiança dels inversors gràcies a la millora de la perspectiva de la Comunitat Valenciana per part de Moody's

La consellera d'Hisenda recorda que este canvi es suma a l'elevació d'estable a positiva de la perspectiva valenciana que ha dut a terme Standard & Poor's

Guardar

Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu del Consell
Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu del Consell

Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, ha recalcat que la millora de la perspectiva de la qualificació creditícia de la Comunitat Valenciana d'estable a positiva per part de l'agència Moody's reflectix un canvi en la percepció de la Comunitat i l'augment de la confiança entre els inversors des de l'arribada del nou Consell.

La responsable d'Hisenda ha destacat que Moody's també ha millorat en un escaló la seua Avaluació Creditícia Base (BCA, per les seues sigles en anglés) de la Comunitat Valenciana, un indicador que té en compte tant el perfil macro com factors financers i qualitatius de la institució avaluada.

L'agència explica que esta millora es deu a una situació fiscal més sòlida d'esperat anteriorment durant els pròxims tres anys a partir de la millora de la situació fiscal que es va començar a percebre en 2023. En paral·lel, la firma manté la qualificació del seu deute a llarg termini.

La consellera d'Hisenda ha recordat que este canvi a positiva de la perspectiva de la Comunitat se suma i coincidix amb el que l'agència de ràting Standard & Poor's va comunicar el novembre passat com a avantsala d'una probable millora de la seua qualificació creditícia en el termini màxim de dos anys.

"És evident que la imatge de la Comunitat Valenciana en els mercats està canviant a millor a conseqüència de l'enfocament pressupostari més creïble d'este Consell i les mesures de contenció de la despesa improductiva i millora en l'eficiència en l'ús dels recursos públics dels valencians", ha manifestat la consellera d'Hisenda.

Amb tot, la titular d'Hisenda insistix que mentre el Govern d'Espanya "no aborde la reforma del sistema de finançament i continue consentint la injustícia que suposa l'infrafinançament crònic de la Comunitat Valenciana, no sols estem condemnats a patir un dèficit estructural alt, sinó que els recursos que podríem destinar a Sanitat o Educació se n'aniran en el pagament d'interessos per l'elevat deute que hem heretat de l'anterior Consell".

El deute creixerà a menor ritme que en els últims anys

En eixe sentit, l'agència de qualificació ressenya que el deute de la Comunitat Valenciana continuarà creixent en els pròxims anys, però ho farà a un ritme menor que en els últims anys.

Sobre este tema, Ruth Merino ha assenyalat que, mentre el Consell "sí que fa el seu treball i està centrat en adoptar totes les mesures al seu abast per a contindre la despesa i millorar l'eficiència en l'ús dels recursos públics", la ministra d'Hisenda "continua sense assumir la seua responsabilitat d'impulsar la reforma del sistema de finançament".

"Si està tan preocupada i compromesa com diu per assegurar que tots els espanyols puguen accedir a servicis públics de qualitat, la ministra Montero hauria de convocar demà mateix el Consell de Política Fiscal i Financera per a abordar d'una vegada per sempre este assumpte en lloc de continuar culpant al PP del seu propi desistiment de funcions", ha reiterat la consellera d'Hisenda.

Menor càrrega de dèficit i deute

Moody's preveu que la situació fiscal dels governs autonòmics i locals espanyols millorarà en els pròxims dos o tres anys i les seues previsions apunten al fet que els seus saldos operatius bruts milloraran i es reduiran les càrregues de dèficit i deute. També espera que els fons Next Generation de la Unió Europea tinguen un impacte positiu en les economies locals, que es reflectirà a partir de 2024.

La decisió de Moody's es produïx una setmana després de confirmar la qualificació d'Espanya en 'Baa1' i millorar la perspectiva d'estable a positiva. Amb tot, raona que si les perspectives de creixement econòmic del país a mitjà termini "foren majors i menys volàtils" podrien augmentar les transferències de l'Estat a les comunitats i ajuntaments per damunt del que es preveu.

Destacats