Rus es desentén d'Imelsa i Ciegsa: "mai vaig donar ordres de contractar a ningú"

Guardar

L'expresident de la Diputació i del PP de la província de València Alfonso Rus i l'exgerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent durant el judici dels 'zombis'
L'expresident de la Diputació i del PP de la província de València Alfonso Rus i l'exgerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent durant el judici dels 'zombis'

L'expresident de la Diputació i expresident del PP de València, Alfonso Rus, s'ha desentés de l'extinta empresa pública Imelsa i de Ciegsa i ha negat haver comés algun tipus d'irregularitat: "mai" va contractar 'zombis', ha dit, ni va donar ordres sobre aquest tema.

Rus s'ha pronunciat així durant la seua declaració en les peces B i F del cas Imelsa, per les quals s'enfronta a 12 anys de presó pels delictes de pertinença a organització criminal, un delicte continuat de malversació de cabals públics, de prevaricació administrativa i de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic, segons li reclama Fiscalia.

En aquest procediment hi ha un total de 25 acusats i 11 d'ells han reconegut els fets que se'ls atribuïen a canvi de veure reduïdes les seues condemnes fins als 14 mesos de presó.

Rus, durant la seua declaració, que no s'ha allargat més de mitja hora perquè únicament ha volgut respondre a les preguntes formulades pels seus lletrats, els germans Pérez Mora, ha insistit que durant la seua etapa en la Diputació --de 2007 a 2015-- també va ser president d'Imelsa però no prenia decisions en les contractacions.

De fet, ha posat com a exemple que el llavors gerent d'Imelsa Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners', va ser nomenat pel consell a proposta del PP: "El ministeri fiscal que diga el que vulga. No va ser una decisió unilateral", ha subratllat.

Sobre Benavent, ha explicat que considera que era una persona "apta" per al càrrec i ha ressaltat que no va haver-hi "cap conflicte" en els seus huit anys de treball en una empresa amb uns 700 o 800 treballadors. "L'oposició li feia l'ona. Després Benavent es va separar i coses que passen...", ha afegit.

Rus ha recordat que va ser en desembre de 2014 quan Benavent li va abordar en un dinar i li va demanar que li acomiadara perquè "no estava bé". "Em va demanar que li acomiadara per a cobrar pels huit anys treballats. Com els diners no eren meus li vaig dir que no podia acceptar, que no li havia de donar ni 100 ni 40 ni 80. No l'anava a tirar. Li vaig demanar la seua baixa en el meu despatx si es volia marxar", ha narrat.

"El dia 26 d'eixe mes se'n va anar a l'Equador i ja vaig haver de nomenar un nou gerent en Imelsa", ha explicat Rus, que ha afegit que després de la seua marxa van denunciar en Fiscalia "algun desfalc" que aquest va fer en l'empresa pública.

"ATRIBUCIONS CEDIDES"

Rus ha repetit que les seues atribucions en Imelsa estaven cedides a un diputat, el d'Empreses, i ha apuntat que quan ell va arribar a l'empresa pública va retirar a totes les targetes VISA i va baixar la potestat de contractació sense concurs fins als 50.000 euros --eren 200.000 euros--. "Això cal fer-ho com s'ha de fer", ha afirmat que va pensar en eixe moment.

Preguntat per si va contractar 'zombis' en Imelsa, com a l'exjugador de l'Olímpic de Xàtiva Miguel Ángel Mullol, ha contestat que "mai". "Tots els que he contractat han sigut per al gabinet de la Diputació, no per a Imelsa. I els que estaven en el meu gabinet venien tots els dies, de 9 a 21.30 hores. Els que estaven amb mi o treballaven així o se n'anaven al carrer", ha indicat.

Sobre Mullol ha indicat que no va haver-hi cap tracte de favor amb ell i que ell no ho va fitxar: "Això l'hauran de demostrar", ha afirmat. També ha dit que si haguera sigut una pràctica habitual que jugadors de l'Olímpic cobraren d'Imelsa, "hi hauria hagut més jugadors", i ha afegit que Mullol tenia relació amb el PP perquè estava en la llista d'Ontinyent.

Finalment i en resum, Rus ha assenyalat que no se l'informava sobre les activitats en Imelsa, ja que "per a això estava el conseller delegat", ha dit. Sobre Ciegsa ha manifestat que no tenia res a veure: "Jo només ordenava als que estaven a càrrec meu, en la Diputació i a l'Ajuntament de Xàtiva, res més. Jo responc d'eixa gent. Del que contractaven els altres no responc", ha incidit.

Destacats