El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha criticat que la ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant, "no s'haja interessat per la situació educativa després de la riuada del passat 29 d'octubre ni com a ministra ni com a valenciana".
El conseller ha afirmat que les declaracions de Morant sobre la tornada a les aules en les zones afectades "demostren el seu profund desconeixement de la situació i del treball que s'ha fet durant dos mesos per a aconseguir que més de 48.000 alumnes pogueren reprendre l'activitat lectiva".
Rovira ha recordat que la Conselleria assumix quatre competències (Educació, Cultura, Universitats i Ocupació), que tenen la seua equivalència en quatre Ministeris del Govern d'Espanya.
"El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va ser el primer que es va posar en contacte amb mi per a preguntar per la situació després de la riuada. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també ho va fer per a abordar qüestions d'ocupació. Tots dos han visitat València i s'ha mantingut reunions presencials amb ells", ha recordat el conseller.
"Per part seua, amb la ministra d'Educació, Pilar Alegría, s'ha mantingut una reunió telemàtica i encara estem esperant que ens done resposta a les peticions que li vam fer. L'única que no ha telefonat ni s'ha interessat ha sigut Diana Morant des d'Universitats. No sabem res d'ella ni com a ministra, ni com valenciana ni com a cap visible del PSPV i es permet parlar amb absolut desconeixement del treball realitzat", ha explicat.
Segons el parer del conseller, és "inadmissible" que la ministra Morant realitze acusacions sobre l'obertura dels centres. "S'ha treballat des del primer minut escoltant la comunitat educativa i s'han buscat diferents solucions perquè alumnat i docents pogueren començar a recuperar rutines", ha assenyalat.
Així, Rovira ha recordat que hi ha centres que han pogut reobrir després de les labors de neteja, condicionament i actuacions menors i en altres casos s'ha reubicat a l'alumnat en altres centres, proporcionant serveis de menjador i de transport.
A més, el conseller ha recordat que s'ha reforçat amb més docents als centres receptors d'alumnat, i que les visites "han sigut i continuen sent contínues amb tècnics d'infraestructures educatives, de Tragsatec i municipals". "Ací tothom està acostant el muscle menys Morant, que parla amb un desconeixement absolut", ha indicat.
Cancel·lació de projectes d'investigació
D'altra banda, Rovira ha criticat que Morant haja cancel·lat les ajudes a projectes d'investigació d'intel·ligència artificial (IA) que ja estaven convocades i a les quals es presentaven prop de 40 projectes de la Comunitat Valenciana.
El conseller ha recordat que la convocatòria havia d'estar resolta el mes de març de 2024, "però el passat 30 de desembre, un dia abans d'acabar l'any, el secretari d'Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa, va enviar una carta als sol·licitants informant que no era possible tècnicament resoldre-la".
Rovira ha indicat que la paralització de la convocatòria, de 31 milions d'euros, "és una falta de respecte als investigadors que han invertit temps i esforç en l'elaboració i presentació dels projectes". "El Ministeri diu que eixos diners es destinaran a zones afectades per la riuada, però la veritat és que la base de la convocatòria és de juliol de 2023 i havia d'haver-se resolt el març de 2024, set mesos abans de la catàstrofe del 29 d'octubre, la qual cosa evidencia que la resolució ja anava amb un retard important", ha indicat.
Prop de 40 projectes de la Comunitat Valenciana optaven a esta convocatòria. Així, la Universitat Politècnica de València comptava amb 19 projectes (dels quals coordinava directament cinc), la Universitat d'Alacant optava amb 11 projectes, la Universitat Miguel Hernández d'Elx presentava cinc i la Universitat Jaume I participava amb quatre propostes, que involucraven a 31 investigadors.
"Es tracta de projectes d'IA multidisciplinaris, és a dir, que s'utilitza la potència de la intel·ligència artificial amb la finalitat de millorar i innovar en camps estratègics com la medicina, agricultura, i tecnologia, entre altres", ha assenyalat.
"El Ministeri va publicar la seua Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial 2023-2027 (ENIA), donada la importància d'este camp per a impulsar la innovació al nostre país, i paralitzar les ajudes entorpixen el seu avanç i repercutixen en el desenvolupament dels nostres investigadors, que podien haver dedicat els seus esforços a altres convocatòries. Per això, seria important que durant el 2025 es done una solució per als projectes presentats, i es continue el procés d'avaluació i concessió", ha conclòs.