Rosa Pérez Garijo presenta el portal 'GVA Participa' per a “implicar a la gent en les decisions del nostre govern”

La consellera ha assenyalat que el nou portal de Participació Ciutadana "aspira a convertir-se en una nova finestra a la ciutadania"

Guardar

Rosa Pérez Garijo junto a Mariaje Pérez Galant
Rosa Pérez Garijo junto a Mariaje Pérez Galant

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el nou portal de la Generalitat 'GVA Participa', que "es convertirà en una eina clau per al foment de la participació ciutadana en les polítiques públiques de la Comunitat". Aquesta iniciativa té com a repte pendent la "implicació de la gent en les decisions del nostre govern" i Garijo assegura que és el millor antídot per tal de "fer front a la desafecció actual de la ciutadania".

Pérez Garijo ha assenyalat que aquest nou portal de participació "aspira a convertir-se en una nova finestra a la ciutadania, on debatre i participar de manera directa i transparent, que permeta als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat involucrar-s'hi, de manera que la política s'acoste més a la ciutadania". La consellera de Participació ha subratllat que "és fonamental tindre els mecanismes perquè tothom puga aportar les seues idees i propostes" perquè des del Govern valencià "volem que els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat siguen un subjecte actiu de les polítiques del Botànic".

A l'acte de presentació, la consellera de Participació ha estat acompanyada de la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, qui ha destacat que la nova eina servirà "per a visibilitzar el teixit social de la Comunitat, compartint aprenentatges i projectes, com també per a crear espais de diàleg i trobades amb les entitats locals".

Com funciona la web?

Per a això, la web s'estructura en sis apartats: un dedicat a debats, on qualsevol persona pot iniciar un tema de conversa que el preocupe o compartir el seu punt de vista. Un altre orientat a fer propostes ciutadanes, un espai on aconseguir suports perquè les iniciatives de la ciutadania arriben a l'òrgan competent i siguen estudiades per a la seua consideració; un espai per a celebrar votacions i conéixer aquells processos que ja han finalitzat; una àrea per a participar en els debats i processos previs a l'aprovació de normes o plans; els Pressupostos Participatius també tindran un lloc destacat perquè la ciutadania puga decidir a quins projectes va dirigida una part important del pressupost de la Generalitat.

A la web es pot accedir tant registrant-se com si no, encara que al registrar-se s'amplia la quantitat de possibilitats de participar. Només amb el nom i correu electrònic la web et permet crear debats, propostes, fer comentaris i col·laborar en participacions. L'edat mínima per tal de participar és de setze anys, però també els menors de 16 poden participar mitjançant l'autorització dels seus tutors legals a causa de  l'exigència de la normativa de protecció de dades.

Pel que fa als terminis en els quals es poden tramitar les iniciatives, segons explica Pérez Galant, cal diferenciar entre propostes i debats, ja que una cosa és obrir un fil de debat i entrar en un debat. Pel que fa a les propostes, es requereixen 5.000 suports quan algú proposa alguna cosa perquè eixa proposta puga ser votada. Una vegada que estan votades, "el nostre compromís és elevar-ho al departament pertinent i en un temps màxim de 4 mesos sí que és el nostre compromís d'entregar un informe sobre les seues competències i es publicarà de manera oficial", explica la directora general de Participació Ciutadana.

La nova pàgina web inclou a més diverses accions formatives on els usuaris i usuàries poden conéixer les diferents fases del procés participatiu; la participació com a estratègia de democratització amb capacitat d'integrar múltiples veus en el debat públic; o sobre la governança que incentiva els espais deliberatius per a donar poder i influència a la societat sobre les decisions que afecten la vida pública.

Pressupostos participatius 2022

Al seu torn, la consellera de Participació ha recordat que "estem treballant per a posar en marxa els primers Pressupostos Participatius de la Generalitat, un compromís del Botànic que permetrà la participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics". Pérez Garijo ha afirmat que aquesta iniciativa permetrà "donar encara més veu a la ciutadania valenciana i al seu dret a intervenir activament en els assumptes públics".

Per a això, i amb la col·laboració de la Conselleria d'Hisenda, s'estan dissenyant les eines tècniques necessàries per a dur a terme un procés de participació d'aquestes dimensions. Aquestes eines s'incorporaran al Portal de Participació de la Generalitat de manera senzilla i accessible perquè la ciutadania puga realitzar les seues aportacions.

Arxivat a:

Destacats