La reversió de l'Hospital de Manises, en risc pel canvi de govern de la Generalitat Valenciana

El PP ha paralitzat la conversió de la gestió privada a la pública per a realitzar una auditoria i analitzar la situació real d'aquest centre hospitalari

Guardar

Hospital de Manises
Hospital de Manises

El futur de la gestió de l'Hospital de Manises es troba en un limb administratiu pel canvi de govern. Un canvi de govern marcat per l'eixida del PSPV-PSOE en coalició amb Compromís i Podemos i l'entrada d'una executiva autonòmica formada per PP i Vox que dóna un gir de 180 graus en el que a posició sobre la gestió hospitalària es refereix.

Així, el PSPV-PSOE amb Miguel Mínguez al capdavant de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública va començar el procés per a revertir la gestió de l'Hospital de Manises i que aquest passara a ser un hospital dirigit íntegrament per l'administració pública. No obstant això, el nomenament del líder del PP valencià, Carlos Mazón, com a nou president de la Generalitat Valenciana posa en perill la continuïtat d'aquest procés de reversió a gestió pública en el centre hospitalari situat en la ciutat de Manises.

En aquest sentit, Carlos Mazón va anunciar que tots els processos de reversió actuals (com el de Dénia el contracte del qual amb Ribera Salut també finalitza en 2024) es paralitzarien per a realitzar una auditoria prèvia i conéixer l'estat del servei abans de seguir avant. A més, en tractar-se d'una mesura posada en marxa per l'anterior govern de Ximo Puig es podria frenar de forma definitiva.

Va ser el passat mes de maig quan el departament de Sanitat, encara en mans del PSPV-PSOE, va comunicar oficialment a Sanitas —l'empresa privada que administra l'Hospital de Manises— la no pròrroga del contracte que es preveu que es liquide el 7 de maig del pròxim any 2024. D'aquesta manera, també es va traslladar a l'empresa un cronograma per al lliurament de tota la documentació necessària per a poder dur a terme la tornada d'aquest departament de salut al sistema sanitari públic després de més de 15 anys de gestió privada.

Una transició que s'haurà de realitzar abans de maig de 2024 i que ja estava en marxa gràcies a les reunions celebrades entre l'empresa gestora i la conselleria en els quals la col·laboració entre ambdues parts havia sigut una constant. A més, Sanitas va llançar un missatge de tranquil·litat al personal que treballa en l'Hospital de Manises anunciant que seria "una transició sense cap tipus de problema".

Els treballadors de l'Hospital de Manises, a favor que continue la reversió

Precisament, el personal d'aquest centre sanitari s'ha dirigit al nou govern de la Generalitat Valenciana per a demanar que se seguisca amb el procés de reversió i així evitar "prioritzar l'econòmic a l'assistencial", tal com han manifestat des del Comité d'empresa del Departament de Salut de Manises.

Entorno del Hospital de Manises
Entorn de l'Hospital de Manises

A més, des del Comité manifesten la diferència d'objectius entre la gestió privada i la pública, ja que mentre que en l'empresa privada el principal és "el benefici econòmic que s'aconsegueix en disminuir els serveis al mínim necessari amb uns salaris precaris i poc competitius, en la gestió pública directa ho és la qualitat assistencial, l'atenció al pacient i als seus professionals".

Així, recorden que l'anterior portaveu de Sanitat del PP en les Corts, José Juan Zaplana, els va traslladar, en la reunió que van mantindre, la continuïtat del procés de reversió tal com ha succeït a Alzira i Torrevella. Per la seua banda, també els va confirmar la figura del personal laboral a extingir dins d'un conveni únic en totes les concessions administratives; i els va comunicar la necessitat de realitzar una auditoria del departament per a conéixer de primera mà la seua situació real.

Una auditoria que des del Comité expliquen que "no hauria d'entorpir el procés ja iniciat" perquè aquest es puga concloure abans de maig de 2024 (quan finalitza el contracte amb Sanitas). D'aquesta manera, el PP haurà d'encarregar aquesta anàlisi en els pròxims mesos per a decidir si el futur de l'Hospital de Manises passa a ser una tasca del nou equip de la Conselleria de Sanitat o, pel contrari, es queda en mans de Sanitas.

 

Destacats