Ribó: "València ha passat de ser la capital de la corrupció a la millor ciutat per a viure"

El candidat de Compromís a revalidar l'Alcaldia de València, Joan Ribó, ha fet balanç de tot l'aconseguit a la ciutat i ha avançat quin és el seu projecte de futur

Guardar

El candidat de Compromís a l'Alcaldia de València, Joan Ribó
El candidat de Compromís a l'Alcaldia de València, Joan Ribó

À Punt ha acollit, en la nit d'aquest dijous, el debat electoral municipal de València amb els candidats i candidates a l'Alcaldia que van obtenir representació política en l'hemicicle. La gran absència ha sigut la de la líder del PP, María José Catalá, que a causa d'una indisposició ha hagut de ser substituïda pel seu número dos Juan Carlos Caballero. Durant el debat, el candidat de Compromís i actual alcalde de València, Joan Ribó, ha posat en valor tot el treball realitzat en aquests huit anys de legislatura, i ha avançat els projectes de futur que té per a la ciutat.

Així, un dels punts més destacats ha sigut el problema de l'accés a l'habitatge que, sens dubte, serà el principal repte polític i social dels pròxims quatre anys. Joan Ribó li ha recordat al Partit Popular que "aquest govern ha hagut de començar de zero en matèria d'habitatge perquè es van dedicar a vendre elque ja tenien". Així i tot, no només "s'han construït i rehabilitat habitatges, sinó que, en el pròxim període, a més de declarar a tota la ciutat de València com a zona tensada, aplicarem una moratòria als apartaments turístics en tota la ciutat i realitzarem les inspeccions pertinents perquè és precisament això el que incideix en la pujada del lloguer". Així mateix, el candidat de Compromís ha recalcat que tampoc es quedarà arrere "la construcció de nous habitatges i la cessió de sòl públic per a poder executar-ho".

A més, ha destacat la transformació que ha viscut l'Urbanisme a la ciutat. En aquest sentit, Ribó ha destacat l'aposta que s'ha fet, en aquests huit anys, per projectes participatius, vinculats a l'horta i, sobretot, prioritzant la regeneració dels barris antics de València. "Tenim clar que aquesta ciutat no necessita grans avingudes, sinó que els veïns i veïnes dels barris disposen de serveis bàsics pròxims, i això és el que hem estat duent a terme".

"El servei de Rodalia ha perdut 40 milions d'usuaris des de 2011"

En el bloc de Mobilitat, Ribó ha fet balanç del treball realitzat en aquestes dues legislatures. De fet, com ha assenyalat, "hem realitzat una aposta ferma per una ciutat més amigable, saludable i amb menys contaminació". En aquest punt, cal destacar que des del govern valencià s'ha apostat per la renovació del transport públic amb la compra de 368 autobusos nous per a l'EMT – "enfront dels dos que va comprar el PP" – però també la creació de 24 línies nocturnes; línies exprés que connecten els pobles del sud de València amb el centre de la ciutat en 30 minuts; o la posada en marxa de la nova Línia 10, que connecta Natzaret amb punts claus de la ciutat.

A més, Ribó ha destacat les actuacions que s'han dut a terme per a la pacificació del trànsit a la ciutat. Actuacions com la creació de 200 quilòmetres de carrils bici, que ja connecten gran part de la ciutat de València; o els carrers de 30 km/h on ha assenyalat que "el 75% dels carrers de la ciutat compten amb aquesta reducció de la velocitat per a reduir el risc d'accidents greus de trànsit".

Finalment, ha reclamat la necessitat de millorar el servei tant de Rodalia, com de Metrovalencia per a facilitar la mobilitat per l'àrea metropolitana de la ciutat. I és que com ha recalcat, "des de 2011, el servei de Rodalia ha perdut més de 40 milions d'usuaris i el Govern d'Espanya tan sols ha invertit 0,3 milions d'euros".

La taxa turística, clau per a millorar el turisme de la ciutat

El candidat de Compromís a l'Alcaldia de València, Joan Ribó, ha iniciat el bloc de Turisme ressaltant el gran canvi que s'ha produït en la capital del Túria: "hem passat de ser, en 2015, la capital de la corrupció a ser la millor ciutat per a viure. Ara bé, aquest canvi té conseqüències, com l'elevada pressió turística o els fons d'inversió estrangers que estan comprant la meitat dels habitatges que s'han posat a la venda. Per això, buscarem una manera de conciliar el turisme amb el dret a l'habitatge".

I és que com ha deixat clar "Compromís no vol que València siga com Venècia, Barcelona o Amsterdam". Per això, destaquen la necessitat tant del control dels apartaments turístics i els creuers, com l'aplicació de la taxa turística, perquè "els turistes consumeixen una sèrie de serveis que després paguen els valencians i valencianes". Així, ha posat d'exemple grans ciutats que ja la tenen aplicada, com Amsterdam, i "no ha desincentivat el turisme".

Les dades de desocupació a València són les més baixes dels últims 15 anys

Finalment, Ribó ha posat en valor el model econòmic de la ciutat que no només atrau inversions amb la instal·lació a la ciutat de grans empreses tecnològiques; sinó que ha fet un gir de 180 graus en matèria d'ocupació. Així, a més de comptar amb les dades de desocupació més baixes dels últims 15 anys, "València és la ciutat amb més persones autònomes per habitant, mentre que els contractes indefinits ja superen el 60% i la meitat dels nous contractes es van realitzar a dones".

Un model econòmic que, en paraules de Ribó, "aposta per l'economia de proximitat amb iniciatives, com la posada en marxa de programes de revitalització dels baixos comercials en Orriols; la creació de bons comerços; o una inversió en els mercats municipals d'11 milions d'euros". Una xifra, ressalta Ribó, "que contrasta amb els 1,4 milions que es van invertir de 2011 a 2015, durant l'etapa del govern del Partit Popular".

Destacats