Ribó planteja el model de ciutat de Compromís amb la proposta d'una energètica pública

El candidat a l'alcaldia assegura que busca una ciutat no consensuada "entre uns quants" o "entre uns pocs negocis", sinó "plantejada entre tots"

Guardar

Joan Ribó Modelo Ciudad-6
Joan Ribó Modelo Ciudad-6

L'actual alcalde de València i de nou candidat per Compromís, Joan Ribó, ha presentat aquest matí "el model de ciutat" que volen desenvolupar. Un model que es desenvolupe mitjançant "la participació" i amb menys pes dels interessos privats. Assegura que vol una ciutat "de barris" que siga "lliure i activa" per a la qual planteja, entre altres mesures, la possibilitat de crear una empresa energètica pública "i 100% renovable".

Ribó ha detallat com "el model de ciutat de València s'ha desenvolupat, fonamentalment, a través dels PAIs". Una manera en la qual, detalla, els interessos privats de constructores prevalien sobretot la resta. Creu que aquestes no han de decidir el model de ciutat i que "la superfície edificable no ha de ser paràmetre fonamental".

L'alcaldable ha relatat que "el model de ciutat és més que el model d'urbanisme". "A nosaltres ens interessa parlar, per exemple, de perspectiva de gènere. També de mobilitat, de comerç local... En definitiva, de tots aqueixos aspectes que tenen una influència important en la vida de les persones", ha relatat.

Ciutat de barris

Durant la seua intervenció ha insistit en la idea que "l'espai públic és la segona casa" i que, per tant, s'ha de "cuidar i ampliar, no pot ser només de cotxes, sinó de totes les persones". Per a decidir aquestes qüestions planteja processos de participació semblants als ja aplicats aquests 4 anys -amb pressupostos participatius o iniciatives en diferents barris-, però "avançar a un plantejament de tota la ciutat".

Per a Ribó València és "una ciutat de barris", que és el lloc "on viu la gent i desenvolupa les seues grans tasques": "Volem uns barris que siguen autosuficients en comerç, col·legis, sanitat... On la gent no s'haja de desplaçar per a qualsevol cosa". Assegura que això porta a la idea d'una "ciutat digna" i, amb això, a parlar de "protecció social". Amb això ha desenvolupat la que serà una de les seues principals propostes; una empresa pública d'energia renovable que comence per proveir a l'Ajuntament i , a més, proporcionar energia a aquelles famílies que el necessiten sense haver de mitjançar amb l'empresa subministradora.

Segons han detallat des dels responsables de comunicació, es tracta d'una empresa que naixeria també del procés participatiu i que pretenen desenvolupar durant el següent mandat. "El primer que faria seria proveir l'ajuntament i algunes dependències públiques. Després, després de veure com avança, es podria ampliar a consumidors privats", han detallat. Com a gran aspecte positiu han assenyalat la possibilitat de poder assistir a aqueixes famílies vulnerables "sense passar per les elèctriques". Ribó creu que és una cosa possible i realista que "ja s'ha dut a terme en altres llocs com Ontinyent, Barcelona o Madrid".

Nou pulmó

Respecte a espais verds, l'alcalde ha assenyalat la importància de cuidar i millorar els espais verds però, sobretot, de desenvolupar el nou projecte del nou llit: "És un projecte metropolità que sens dubte crearà un gran pulmó com el vell llit. És treballar per una ciutat viva on els espais verds siguen cada vegada més importants". Ha assenyalat, a més, que per la seua situació és un projecte que no solament importa a València, sinó també a Quart de Poblet, Mislata o Xirivella.

Una altra de les idees fonamentals per a Ribó és fomentar "una ciutat oberta" que accepte "a totes les persones" independentment de procedència, ideologia o religió, però també oberta a l'economia. En relació amb això, ha expressat la seua intenció d'enfortir i desenvolupar els polígons industrials de Font del Pitxer i Vara de Quart. "El treball més estable acostuma a ser el de les empreses i, per tant, ho necessitem", ha detallat.

Com a últim aspecte, el candidat ha assenyalat la importància que "València siga Cap i Casal de tot el país, però sobretot de tota l'àrea metropolitana". Ha assegurat que un dels aspectes fonamentals de la pròxima legislatura seria "potenciar l'àrea metropolitana", ja que "el PP en el seu moment va destruir pedra rere pedra tot el projecte del Consell Metropolità de l'Horta".

Per a coordinar tots aquests aspectes planteja la creació d'una "oficina de planificació estratègica" que s'encarregue, especialment, de "el tema de la participació" amb els ciutadans i ciutadanes de València: "Nosaltres volem fer de València la ciutat que volem, però la volem entre tots. No entre uns quants, no entre uns negocis, sinó plantejada entre tots".

Destacats